Понеделник, 18 Март 2019
Събота, 14 Април 2018 07:20

Пентагонът: Не сме се целили в Башар Асад. Меркел отказа на Тръмп, Макрон и Мей да се включи във войната срещу Сирия

"Сирийският президент Башар Асад не беше целта на ракетните удари в Сирия от страна на американските, британските и френските въоръжени сили". Това бе съобщено на извънреден брифинг на шефа на Пентагона Джеймс Матис. Американският министър на отбраната отговори на въпроса, дали западните сили се опитаха да унищожат сирийския лидер по време на обстрела тази нощ. 

"Целите са избрани единствено, за да се отслаби способността на сирийската военна машина да създава химическо оръжие. Опитите да се разшири този списък на целите не бяха Асад", каза още Матис.

По-рано днес американският президент Доналд Тръмп нареди бомбардиране на Сирия в отговор на използването на химическо оръжие в предградие на Дамаск. Нападението продължи около 50 минути. Според сирийските власти около една трета от круизните ракети са били свалени от системите за противовъздушна отбрана. Световните медии обаче предупреждават, че колегите в Сирия не може да са достоверен източник към този момент. По-късно стана ясно от изказване на германския канцлер Ангела Меркел, че е отказала да подкрепи САЩ, Великобритания и Франция във войната със Сирия.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 14 Април 2018 07:20
  Джо Байдън по погрешка обяви, че ще се кандидатира за президент

  Секунди след думите му залата стана на крака и започна да го аплодира

 • Събота, 14 Април 2018 07:20
  Осем години от началото на войната, която никой не знае кога ще приключи

  Никога няма да се уморя да повтарям - касапницата в Сирия е всичко друго, но не и освободително движение на смели демократи срещу кървав тиранин. Войната в Сирия започна заради една мръсна кауза - катарската газова тръба с маршрут Катар - Саудитска Арабия - Йордания – Сирия, пише Ирини Зикидис

 • Събота, 14 Април 2018 07:20
  Корупция и преследване на журналисти в България отчита новият доклад на Държавния департамент на САЩ

  Случаят "Иванчева" и "стабилно увеличаващ се политически натиск върху медиите" са сред акцентите в Доклада за България.

  Българските власти са предприели стъпки за съдебно преследване и наказване на длъжностни лица, извършили посегателства върху човешките права, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността е проблем. Това посочва в частта за България най-новият, 43-ти годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света.

  В резюмето на 33-те страници, посветени на България, се посочва, че основните проблемите във връзка с човешките права в страната включват физическото малтретиране на арестанти и затворници от страна на длъжностни лица; тежките условия в затворите и местата за задържане; корупцията, неефикасността и липсата на отчетност в съдебната система; лошо отношение към мигрантите и хората, търсещи убежище; корупцията във всички правителствени подразделения и насилието срещу етнически малцинства.

Оставете коментар