Вторник, 24 Април 2018
Събота, 14 Април 2018 07:20

Пентагонът: Не сме се целили в Башар Асад. Меркел отказа на Тръмп, Макрон и Мей да се включи във войната срещу Сирия

"Сирийският президент Башар Асад не беше целта на ракетните удари в Сирия от страна на американските, британските и френските въоръжени сили". Това бе съобщено на извънреден брифинг на шефа на Пентагона Джеймс Матис. Американският министър на отбраната отговори на въпроса, дали западните сили се опитаха да унищожат сирийския лидер по време на обстрела тази нощ. 

"Целите са избрани единствено, за да се отслаби способността на сирийската военна машина да създава химическо оръжие. Опитите да се разшири този списък на целите не бяха Асад", каза още Матис.

По-рано днес американският президент Доналд Тръмп нареди бомбардиране на Сирия в отговор на използването на химическо оръжие в предградие на Дамаск. Нападението продължи около 50 минути. Според сирийските власти около една трета от круизните ракети са били свалени от системите за противовъздушна отбрана. Световните медии обаче предупреждават, че колегите в Сирия не може да са достоверен източник към този момент. По-късно стана ясно от изказване на германския канцлер Ангела Меркел, че е отказала да подкрепи САЩ, Великобритания и Франция във войната със Сирия.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 14 Април 2018 07:20
  Бареков в Страсбург: Европа в Сирия с обща цел и програма е много по-решаваща сила от сто или хиляда хвърлени инцидентно бомби

  Европа в Сирия с обща цел и програма е много по-решаваща сила от сто или хиляда хвърлени инцидентно бомби. Това заяви европейският депутат от Групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, на което за разискване бе поставена темата за ситуацията в Сирия. Само обща цел за мир и демокрация и стратегия на Европейския съюз може да превърне сирийския народ в наш съюзник, тази стратегия трябва да бъде дело само и единствено на Европейския парламент и на всички депутати в него, а Европейската комисия да изпълнява, убеден е българският евродепутат.

  Сирия трябва да бъде наш задължителен външнополитически приоритет, отсече Бареков. Той е категоричен, че действията на САЩ, Великобритания и Франция не ангажират нито Европейския съюз, нито НАТО, нито техните парламенти. Евродепутатът изрази съмнения, че с действията си Запада си е спечелил нови приятели в Сирия по-миналата нощ, въпреки унищожените химически заводи. По думите му, чрез ударите в Сирия, политическите лидери се опитват да решават вътрешните си проблеми. В тази връзка пред пълната зала на Европейският парламент той припомни, че именно войната в Сирия причини най-голяма мигрантска вълна в Европа от един век насам.

 • Събота, 14 Април 2018 07:20
  Директорът на ЦРУ вече се е срещнал с Ким Чен-ун в Северна Корея

  Доналд Тръмп опитва да назначи Помпео за държавен секретар на САЩ, но все още няма одобрението на Конгреса и Сената

  Директорът на ЦРУ Майк Помпео, който американският президент Доналд Тръмп опитва да назначи за държавен секретар на САЩ, но все още няма одобрението на Конгреса и Сената, вече се е срещал със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

  Информацията се появи в The Washington Times, The New York Times и AP, като и трите авторитетни медии се позоваха на два високопоставени източника, които запазват в анонимност. Според информацията Помпео е пътувал до КНДР по време на Великденските празници, за да се срещне с Ким Чен Ун.

  Всъщност за такъв развой на събитията намекна самият Тръмп. Вчера (17 април) той посочи на пресконференция, че текат разговори между САЩ и КНДР на "много високо ниво".

  Оказва се обаче, че комуникацията не става по дипломатически канали, а върви през разузнаването. Помпео контактува с ръководството на севернокорейските служби и чрез тях всъщност е успял да се види с Ким Чен Ун.

  Иначе Тръмп каза вчера и, че е готов да води преговори за мир с Ким Чен Ун и да бъде подписан евентуален мирен договор, който да сложи край на положението на фактическа война между Южна и Северна Корея, което трае от 1953 година. Тръмп дори беше толкова оптимистично настроен, че видя възможност Сеул и Пхенян да обявят някакво мирно споразумение преди той самият да се срещне с Ким Чен Ун. Очаква се такава среща да има най-късно до края на месец май.

 • Събота, 14 Април 2018 07:20
  Каква точно беше целта на удара срещу Сирия?

  Преди 15 години един американски президент оповести в героична поза: „Мисията е изпълнена!". Само дето през следващите години с цената на много кръв се разбра, че мисията в Ирак изобщо не е изпълнена - защото американците и британците дори не бяха помислили за следвоенната действителност в страната. Сега, след ударите срещу сирийски военни обекти, президентът Тръмп също се изстъпи в познатата поза и обяви: „Мисията е изпълнена!".

  Дали прогнозата, която се съдържа в това самохвалство, наистина ще се сбъдне, зависи, естествено, от целите на американско-британско-френската акция. Беше ли тя наказателна операция срещу Асад, задето не изпълни обещанието и не унищожи запасите си от химическо оръжие, а вместо това за пореден път ги използва срещу цивилното население? Или пък трябваше да го възпре от нови варварски действия? Съобщава се, че ракетите са унищожили производствени мощности и складове за химическо оръжие. С това една от целите е осъществена. Асад вече няма да притежава ресурсите за нови нападения с химически и нервнопаралитични вещества - освен ако не успее, евентуално с помощ от чужбина, да възстанови съответната инфраструктура. 

  Ролята на Русия

  Независимо от всичко това обаче ударите бяха символични. И така прицелени, че да не предизвикат пряка конфронтация със закрилницата на Асад - Русия. Защото едва ли някой желае подобна конфронтация. Нека обаче още веднъж да припомним уверенията на руското ръководство, че всички наличности на химическо оръжие били унищожени. Освен това в предишни случаи Русия на няколко пъти блокира в Съвета за сигурност разследвания срещу сирийския режим. Може би Москва реагира толкова превъзбудено на наказателните удари и на предшестващите ги обвинения именно защото последните случаи на употреба на химическо оръжие поставят самата Русия в крайно неблагоприятна светлина.

  Обвинението, че САЩ и двамата им съюзници са нарушили международното право, няма как да бъде отхвърлено. Но спазването на международното право много зависи от доброто функциониране на Съвета за сигурност и от общите цели и средства, по които постигат консенсус постоянните членки - три демокрации, една авторитарно ръководена държава и една партийна диктатура. Когато някоя от тях наложи вето, Съветът е недееспособен. А в рамките на сирийската война това се случваше често. И в много случаи по вина на Русия. Ако нарушенията на Конвенцията за забрана на химическото оръжие не бъдат наказани, пък макар и без мандат, ако осъдителната употреба на химически оръжия отново стане нещо „нормално", тогава вече изобщо няма какво да говорим за примата на международното право. И трябва да сме съвсем наясно, че Асад би могъл да се превърне в пример за подражание.

  Никаква стратегия

  Достойно за адмирации ще бъде, ако сега се отвори прозорецът на дипломацията. Да, част от даденостите на първо време не могат да бъдат променени: Русия и Иран държат Асад на власт и му разрешават да води финалната си битка с огромна бруталност. Тръмпова Америка пък вече не желае да носи бремето на световна сила, поддържаща реда, и затова предпочита да се намесва само в отделни случаи. Единствено Великобритания и Франция проявяват активност, като особено френският президент не желае да бъде просто част от масовката. А Европа? Германия? Те нямат никакво влияние, но пъшкат под бремето на последствията. И никаква стратегия не се вижда на хоризонта.

  Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Оставете коментар