Сряда, 12 Август 2020

Сряда, 18 Април 2018 06:13

Вечно фалиралите БДЖ въвеждат аристократични мерки за борба с кризата, шкартират пътниците с предварителни резервации по празниците

Закъсалите Български държавни железници (БДЖ) въвеждат "празнични" ограничения за билетите, за да се справят с проблема с претъпканите влакове през празничните дни. Пътуването с влак тогава ще става само срещу предварително запазено място. Това обяви пред бТВ Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ", в отговор на оплакванията на пътници от препълнени вагони по Великден. Те са преживели кошмарно пътуване, като са прекарали часове наред прави в коридорите на вагоните.

Така, против всякаква икономическа логика, монополистът при пътническите жп превози у нас вместо да реагира на повишеното търсене с по-голям брой вагони, на практика ограничава достъпа на потенциалните си клиенти.

"В момента не разполагаме с достатъчно вагони, които да добавяме към композициите по време на всички празници. Добавяме това, което е възможно", заяви Владимиров и се оплака, че много пътници изненадващо идвали в последния момент на гарите.

Ограниченията за пътуване с влак по празниците БДЖ ще въведе само за най-натоварените направления, стана ясно от обясненията на Владимиров. От общо 550 влака, препълване с пътници имало в 17 влака, като най-тежко ставало положението в 10 от тях. Все още БДЖ не е обявило кои са влаковете, на които задължително по празници ще се пътува само с билет със седящо място, въпреки че новите правила влизат в сила до дни - от 23 април. За първи път те ще бъдат приложени около Гергьовден, когато се струпват три почивни дни.

На запитване на в. "Сега" от БДЖ все пак уточниха, че по статистика влаковете с най-много пътници се движат по направленията София-Горна Оряховица-Варна, София-Горна Оряховица-Русе и Пловдив-Русе. От отговора на железниците става ясно, че новите правила ще важат само за бързите влакове.

Новината за "празничните" ограничения за билетите разтревожи хората, които се качват от междинни гари и в повечето случаи не могат да се ползват от услугата "запазено място". По този повод от БДЖ уточниха: "Във всеки бърз влак превозните бригади разполагат с определен брой запазени места за настаняване на пътници от гари, на които не се осъществява продажба на запазени места. Необходимо е да се има предвид, че не всички пътници пътуват по целия маршрут на движение на влака и периодично се освобождават места по време на пътуване."

Постоянно щяло да се следи и да се подава информация за влаковете, в които местата вече са изчерпани. За това хората щели да научават от билетните каси, по високоговорителната уредба на гарите и чрез средствата за масово уведомяване. Ръководството на БДЖ все пак ще позволи правостоящи по най-натоварените направления - до 20 души във вагоните с купета и до 10 души в тези без купета.

"Още един начин пътниците да бъдат изгонени от железниците и пренасочени към друг вид превоз", коментира пред в. "Сега" Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт". От гражданското сдружение са недоволни, че ръководството на БДЖ се е фокусирало единствено как да намали загубата на предприятието. "Все едно БДЖ е банка, а не транспортно предприятие. Ако спрат всички влакове, тогава със сигурност ще излязат на печалба. Това ли искат да се случи?", пита се Кирев. Според него новите мерки няма да спрат хората, ако са решили да пътуват с влак. Вероятно пътниците ще се качват без билети и ще плащат по-високата цена при кондуктора, допуска той.

"Ако хората по-рано предвидят и си закупят билети и планират пътуването, най-вероятно ще им бъде доста по-комфортно", посъветва вчера шефът на БДЖ. Владимиров обаче не планира в скоро време да предостави на потребителите система за електронно закупуване на билети за пътуване от всяка една спирка в страната. Тя все още се внедрявала. Така пътниците са принудени да ходят на място, за да си купят предварително билет от гаровото гише.

Липсата на такава система е причина БДЖ да не може да предвиди за кои влакове има повече пътници и дали се налагат допълнителни вагони. Няма проучвания на пътникопотока, няма адекватно преброяване на пътниците, всичко се прави на парче, казват от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. И посочват, че в железниците работят със "средна населеност" на влака от началната до крайната гара, вместо да броят колко хора се качват на всяка спирка и колко слизат. "Така се получава изкривена представа, защото може да се окаже, че във влака са пътували над 50 души, а по тяхната "средна населеност" са под 20", казва Кирев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар