Сряда, 20 Март 2019
Понеделник, 23 Април 2018 08:52

Певци и музиканти излязоха на протест пред БНР, плашат, че радиото ще остане без оркестър и хор

Десетки музиканти и певци, които работят в хоровете и оркестрите на Българското национално радио, излязоха пред сградата на медията на бул. "Драган Цанков" в столицата, за да протестират срещу ниските си заплти. Едни от най-добрите инструменталисти, например, получават малко над минималната заплата в страната. Цигулар от симфоничния оркестър призна, че работи от 7 години и взима под 600 лв. Директорът на БНР Александър Велев подкрепи протеста на колегите си и обясни, че Министерството на културата обещава да отпусне повече средства от години, но това така и не се случва. Той предупреди, че заради ниското заплащане музикантите напускат, но на тяхно място не идва никой, защото няма нужната мотивация. Велев и инструменталистите заплашиха, че ако тенденцията продължи, има реална опасност държавното радио да остане без оркестър. За пример те посочиха конкурса за човек, който свири на обой. От години не се е явил никой, тъй като хубав цобой струвал между 15-20 000 лв., а в същото време се предлагат 600-700 лв. заплата.  

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 23 Април 2018 08:52
  Ако това е каймакът на просветените българи в странство, благодаря! Имаме си достатъчно лумпени и в България

  Велизар Енчев с коментар в социалната мрежа за протеста на българските „жълти жилетки”

 • Понеделник, 23 Април 2018 08:52
  Адвокатите отново на протест – не искат да са доносници на ДАНС

  От Висшият адвокатски съвет да си подадат оставките, те са съучастници в заличаването на адвокатурата, пише адв. Хаджигенов

 • Понеделник, 23 Април 2018 08:52
  15 души протестираха пред МС срещу „кремълската агресия”

  Украинци, живеещи в България и няколко българи демонстрираха пред Министерски съвет в знак несъгласие с визитата на руския премиер Димитрий Медведев. По данни на сайта „Фактор” 15 души се събрали пред фонтаните до президентството и разпънали огромно украинско знаме и транспаранти с надписи: „Стоп на кремълската агресия”, „България – достоен и сигурен член на ЕС и НАТО”.

  „Искаме да покажем своята гражданска позиция срещу управляващите в Русия, които са заплаха за свободния и демократичен свят", казва Олена Косева, която е български гражданин от украински произход, цитирана от „Фактор”. Според нея щели да бъдат повече протестиращите, ако не били строгите мерки за сигурност.

Оставете коментар