Събота, 20 Април 2019
Понеделник, 30 Април 2018 19:48

Агенцията по вписванията отказа да регистрира формацията на Божидар Димитров, историкът е възмутен от мотивите

Агенция по вписванията е отказала да регистрира движението на Божидар Димитров "Български надпартиен съюз Кан Кубрат". Това заяви историкът пред "Фокус". Той беше избран за председател на движението в началото на март, като даде заявка, че ще се бори за президентска република.

По думите на Димитров, който е бивш директор на Националния исторически музей, искането за регистрация не е било за партия, а за "най-обикновена неправителствена организация, независимо от това, че тя ще се занимава с решаване и на политически проблеми". Той посочи и какви са мотивите на Агенцията по вписванията, за да постанови отказа.

"Основната ни цел беше да сменим формата на управление на България от парламентарна на президентска република, смятайки нея за по-добра по ред показатели. Най-неочаквано получихме отказ. Аргументите за това са от няколко изречения, за които, честна дума, се чудех дали да се смея, или да плача. Аргументите са, че ние желаем да променим конституционния ред в България, а това е незаконно и едва ли не ще извършим държавен преврат или държавна измяна", подчерта историкът.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 30 Април 2018 19:48
  Въпреки хвалбите на управляващите: Търговският регистър пак задръстен от опашки

  На 31 март изтича срокът, в който собственици на нерабитещи фирми трябва да подадат задължителната годишна декларация за липса на дейност

 • Понеделник, 30 Април 2018 19:48
  Диагноза: Неизлечимо нагъл!

  Социалните мрежи за пореден път се възмутиха от неграмотни и нагли шофьори на пътя. Видно от снимката, скъпо Ауди спокойно спира на линията на трамвай №6, а наглият шофьор дори не е в колата.

  Явно исканата от Босия оставка на министър Московски заради фалшивите шофьорски книжки е с нулев резултат.

  Със същия резултат са и сводките на МВР, които отчитат почти двойно завишение на нарушенията по пътищата.

  Ето и някои от реакциите във Фейсбук под снимката:

  „Това не е до познаване на закона за движение по пътищата.Това просто е манталитет. Да не мислите,че не знае, че не трябва да спира там.”

  „Това събитие е абсолютно обичайно на колелото на „Иван Вазов”. Обикновенно трамваите минават по другите релси и затова хора като този си позволяват такива простотии да вършат.”

  „СО - софиянец отскоро, селянин отдавна и след околовръстното.”

  „Докато има кой да продава, ще има кой да купува. Който продава – му вика бизнес, който купува – далавера. Беззаконоландия.”

  „Тоя е идиот. И тая община що не окастри това дьрво? Трамваят минава през клоните. Софиянци, това го няма в нито едно село. София е кочина.”

  „Като гледам снимката ми се иска да карам трамвай...”

  Иначе, имаме „Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на България 2010-2020 година” с още няколко Стратегии за прилагане на Стратегията.

  Снимка: Stefan Buddubbaz MarinovПростотията Българска

 • Понеделник, 30 Април 2018 19:48
  Андрей Пантев пред BIG5: Още сме с комплекси, щом само изтъкваме, че сами сме си извоювали Съединението, "силните" не ни донесоха успех и исторически поуки

  "Гледаме в една посока, към най-силния, който обикновено е обявен за агресор. И нашата държава три пъти е обявявана за агресорка в историята. Нашето усилие винаги да сме със силните досега не ни е дало никаква предупредителна историческа услуга и поука. Самият факт, че изтъкваме, че сами сме си извоювали Съединението на България, свидетелства за нашите вечни комплекси за малоценност. Не трябва да променяме Националния си празник. Ако го нямаше Трети март, нямаше да има и Шести септември". Това заяви пред BIG5 историкът проф. Андрей Пантев по повод Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Оставете коментар