Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 14 Май 2018 11:26

След като Гинка оправи тока, и Караянчева се захвана с енергетика

След като оставихме тока на половината икономика на Гинка Върбакова, председателят на парламента Цвета Караянчева също се захвана с енергетиката на държавата. Депутатката от Кърджали обясни компетентно какво предстои за сектора.

Българското председателство на Съвета на ЕС продължава действията за постигане на стабилен Европейски енергиен съюз и на резултати по приоритетните теми, сред които са инициативите от пакета със законодателни и незаконодателни предложения „Чиста енергия за всички европейци“. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която откри срещата на председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от Европейския съюз. Форумът е в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.

България се води от принципа за изграждане на Енергиен съюз, който да предоставя сигурна, надеждна, достъпна и нисковъглеродна енергия за всички европейци, отбеляза Цвета Караянчева. Тя изрази увереност, че Енергийният съюз може да бъде устойчив, само ако отразява спецификите на отделните държави-членки и се базира на равнопоставеност, недискирминационен подход и технологичен неутралитет.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че срещата на председателите на Комисиите по енергетика на парламентите на страните-членки на ЕС е посветена на важни теми, по които България работи активно като предвидим и надежден партньор. Сред тях са енергийната инфраструктура в Съюза и сигурността на доставките, преходът към чиста енергия в Европа и пазарната интеграция на възобновяемите енергийни източници, посочи Цвета Караянчева. Ключови въпроси наБългарското председателство са изграждането на стабилен Енергиен съюз, законодателните предложения от пакета „Чиста енергия за всички европейци“, целите за възобновяемите енергийни източници до 2030 г., както и осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към нисковъглеродна икономика, подчерта тя.

Вижте още новини от България и света
Насърчаването на регионалното сътрудничество и добрата междусистемна свързаност са жизненоважни за установяването на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна система, заяви Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че европейският пример в областта на енергийната ефективност и възобновяемата енергия е добра възможност за развитие на икономиките и на страните от Западните Балкани. Един от основните аспекти на този процес е завършването на междусистемната свързаност в региона, добави председателят на българския парламент.

Народното събрание е пример за отличен диалог както с изпълнителната власт, така и с неправителствения сектор – в търсене и прилагане на дългосрочни решения за енергийния отрасъл, през призмата на общоевропейските политики, отбеляза Цвета Караянчева и пожела на участниците в срещата ползотворна и конструктивна работа в София.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев определи срещата на парламентаристите като важно и интересно събитие в рамките на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Темите, подбрани за този форум, са от голямо значение в хода на преговорите по приемането на документите от законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“ и ще допринесат за по-добрата комуникация и информираност за приоритетите в дневния ред на Европа, подчерта той.

Делян Добрев заяви, че България участва активно във формирането и осъществяването на енергийната политика на ЕС. Той подчерта, че Българското председателство на Съвета на ЕС се стреми към отразяване на основните елементи на общия подход и гарантиране, че държавите-членки няма да бъдат обременявани с допълнителна административна тежест, ще запазят гъвкавостта си при съставянето и изпълнението на националните си планове в областта на климата и енергетиката и същевременно гарантиране на европейските цели за изграждане на Европейски енергиен съюз. България се води от принципа за изграждане на Енергиен съюз, който да предоставя сигурна, надеждна, достъпна и нисковъглеродна енергия за всички европейци, декларира председателят на Комисията по енергетика на Народното събрание.

Ключови говорители по първата сесия на форума – „Енергийна инфраструктура и сигурност на доставките” са Владимир Уручев – депутат от Европейския парламент, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) на ЕП и Катарина Сиков – Магни, ръководител на отдел за мрежи и регионални инициативи, Генерална дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 14 Май 2018 11:26
  Елена Йончева изригна в ТВ студио: Ще последват дела заради твърденията, че имала офшорна фирма с Цвета Василев

  Остро реагира в студиото на bTV Елена Йончева на твърденията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че има офшорна фирма с банкера в изгнание – Цветан Василев. Тя заяви, че ще съди Добрев за това твърдение. Това стана в края на разговора, в който тя коментираше световния отзвук след убийството на Виктория Маринова.

  Малко преди да си тръгне, Елена Йончева хвърли микрофона на земята и напусна. След кратки реклами водещият Антон Хекимян сконфузно обясни, че причината според Йончева е отнетото й право да говори след негов въпрос за връзките й с Цветан Василев.

  По отношение Цветан Василев тя категорично отрече твърденията за обща офшорна фирма и обясни, че е работила в ТВ7, за което има договор за 150 хил. евро. С тези пари била купена и техника за предаването, която е налична и има документи за нея.

  Преди емоционалния финал Елена Йончева коментира, че е трябвало да се проведе международно разследване на убийството в Русе, за да спрат спекулациите по темата. 

  По думите ѝ в България има много добри специалисти и криминалисти, но въпреки това няма доверие в институциите. „Затова беше предложена помощ от Европа по разследването на престъплението. Ние призовахме в това разследване да се случат чуждестранни експерти. Едно международно разследване щеше да помогне, за да спрат всички спекулации“, подчерта Йончева. 

  Според нея премиерът Бойко Борисов е бил огорчен след международните реакции по казуса, защото те пряко се свързвали с неговото управление.

  Елена Йончева цитира американски медии, които са припомнили доклада на Държавния департамент за миналата година за страната ни, в който се казва, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано.

  „Нека погледнем какво се случи в последните 10 години само със свободата на медиите. 2006 г. ние бяхме на едно и също място по свобода на медиите с Франция – 24-то място. Сега сме на 111-то място. Не само сме извън Европейския съюз, ние се нареждаме някъде между Конго и Гвинея”, посочи Йончева.

  По отношение президента, според Йончева съперничество и съревнование между Румен Радев и Корнелия Нинова няма. Разнопосочните мнения в опозицията пък били нормални, посочи още тя. По-страшно щяло да бъде, ако настане тишина.

  „Полезно е за партията и за държавата. По-лошо е когато няма различни мнения. Най-страшното е, когато една управляваща партия провежда конгреса си като в Северна Корея”, посочи бившият журналист, намеквайки за ГЕРБ.

  Другата седмица пък от БСП щели да внесат и мотивите за вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3” на тема здравеопазване. В левицата вече обсъдили подробностите, срещнали се и с пациентски и лекарски организации, съобщи Елена Йончева.

 • Понеделник, 14 Май 2018 11:26
  Цвета Караянчева към Таско Ерменков и Антон Кутев: Липсвахте ми!

  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви колко много се е затъжила за някои депутати от БСП. „Липсвахте ми“, каза тя на Ерменков, а той й обеща, че ще се старае повече да не й се налага да изпитва тези чувства.

  Причината за думите на Караянчева са ангажиментите на Таско Ерменков и Антон Кутев по представянето на "Визия за България" из страната и по-рядкото им присъствие в парламента.

  Размяната на реплики започна от самото начало на днешното заседание при обсъждането на дневния ред на Народното събрание за седмицата и ГЕРБ и БСП влязоха в спор. Когато думата поиска и Антон Кутев, Караянчева и на него каза, че й е липсвал.

  Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева предложи в седмичната проектопрограма да влязат промените в Закона за младежта. „За пети пореден път ще представя на вашето внимание Закона за младежта. Цялата парламентарна група е тук, за да подкрепи това наше желание. Сигурна съм, че десетки младежки организации, стотици млади хора очакват от народните представители да подкрепят техните желания за тяхната легитимация пред местните и националните институции“, заяви още Лечева, цитирана от "Фокус". Предложението й бе отхвърлено. Последва прегласуване на предположението, но отново не бе прието от залата. 

  Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов поиска процедура по начина на водене и обърна внимание, че на два пъти е направен опит да се вкара този законопроект. „Учудвам се защо политическата партия - стара и опитна, не си вкара закона по правилника на Народното събрание. Вероятно вътре в партията нямате единомислие какъв точно законопроект искате да вкарате“, каза по адрес на БСП Иванов. 

  Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов отвърна в процедура по начина на водене, че когато колегите му се изказват от трибуната трябва да познават правилника. Попов призова да бъде разгледан на комисии Законът за концесиите, внесен преди три месеца. „Три месеца той седи на трупчета и не може да се внесе в пленарна зала, защото председателите на комисиите просто отказват да го гледат“, каза Филип Попов.

  Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прикани председателите на комисиите да преразгледат дневния си ред. Въпреки това темата за работата на комисиите не приключи. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев на свой ред попита кога ще бъде разгледан Законът за личната помощ.

  На това председателят на парламента Цвета Караянчева отговори: „Имаше съгласуване трите закона наведнъж да влязат в комисиите. Очакваме останалите два законопроекта. Законопроектът за хората с увреждания всеки момент ще мине през МС, а другият Закон за социалните услуги го очакваме в края на ноември“, допълни още Караянчева.

 • Понеделник, 14 Май 2018 11:26
  Съдия Ченалова "решавала дела" за милиони в енергетиката на яхта в Гърция

  Адвокат Калоян Неделчев (бивш служител от НАП скандално напуснал и известен с връзките си в съда) - участник в яхтената "ваканция" с Ченалова в Гърция, осъди България за 32 млн.евро. Пак по енергийно дело. Ах, тази златна кокошка енергетика......

Оставете коментар