Събота, 18 Август 2018
Понеделник, 14 Май 2018 13:25

Скрипал е бил на тайна среща в Прага

Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал е посетил Прага през 2012 г. и се е срещнал с агенти на чешкото разузнаване, пише онлайн вестникът Respekt, цитиран от ТАСС.

"Скрипал е посетил Прага най-малко веднъж през 2012 г.", пише изданието и допълва: "Въпреки факта, че визитата е била кратка, това пътуване е било полезно за местните спецслужби. Представители на чешките служби по-късно са се срещнали с бившия руски шпионин най-малко веднъж във Великобритания".

След като се установил в Обединеното кралство, Скрипал "сътрудничел на британската агенция за разузнаване Ми-6 за изобличаване на мрежа от руски шпиони в западни държави", пише още Respekt, допълвайки, че той се е срещал и с агенти на други партньори на Великобритания, включително и Чешката република от 90-те г. на XX насам. Вербуван е от британските служби още през 1995 г.

Но според Respekt отравянето на Скрипал в английския град Солсбъри на 4 март не е свързано с визитата му в Прага.

66-годишният и дъщеря му Юлия бяха отровени с химически агент новичок. Великобритания обвинява Русия за нападението. Сергей Скрипал все още е в болница.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 14 Май 2018 13:25
  Икономисти изчислиха какви ще са загубите на Русия от американските санкции

  Агенцията за кредитен рейтинг (ACRA) изчисли, че санкциите на САЩ срещу руския държавен дълг в случай на тяхното въвеждане могат да доведат до изтичане на 8-10% от инвеститорите от руски държавни дългови ценни книжа, съобщи ТАСС.

  Според ACRA осем процента от държавния дълг на Русия се държи от жителите на САЩ, които, ако бъдат санкционирани, определено ще се отърват от руските дългови ценни книжа. Освен това, много вероятно анализаторите са готови да изключат от списъка на притежателите норвежкия държавен фонд GPFG, който обяви промени в инвестиционната си политика. В началото на 2018 г. делът му в държавния дълг на Русия е бил 1,4%. 

  ACRA също така посочва, че инвестициите в държавен дълг могат да бъдат намалени до 12%, ако вземем предвид не само санкциите, но и преоценката на риска от инвестиране в нововъзникващи пазари. В този случай равнището на равновесие на руското кредитиране на рублата ще нарасне с 0,5-0,8 процентни пункта. В началото на август САЩ одобриха разширяването на санкциите срещу Русия за използването на забранени оръжия и позволиха тяхното разпространение в държавния дълг на Русия.

  Русия отпадна от списъка на 33-те най-големи държатели на американски дългови ценни книжа в средата на юли. Според американското министерство на финансите, от март до май, Москва се е освободила от облигации на стойност 80 милиарда долара, но след това спря да намалява дела си.

 • Понеделник, 14 Май 2018 13:25
  Румен Радев: Водещите държави в ЕС защитават икономическите си интереси в Русия и не виждам защо това да не бъде валидно за България?

  Въпреки продължаващото напрежение в отношенията между Русия и ЕС и взаимно наложените санкции, Русия се утвърди като традиционен партньор на Европа в секторите на енергетиката, икономиката, туризма и борбата срещу тероризма. Водещите държави членки на ЕС защитават своите икономически интереси в Русия и не виждам защо това да не бъде валидно и за България. Сигурността и икономическото развитие на Балканите са свързани с европейската перспектива на целия регион.

 • Понеделник, 14 Май 2018 13:25
  Методи Андреев пред BIG5: Путин показа къде е мястото на Борисов, който само в ЕС на пияния Юнкер може да е голям международник и велик политик

  Руският президент посрещна Бойко Борисов не като председател на ЕС, а като портиер, както самият български премиер се държа в Москва. ГЕРБ е основният наемник на олигархията, а Волен Сидеров и Красимир Каракачанов са маши в ръцете на коалиционните си партньори. Поправката „Домусчиев“ категорично е минала със съгласието на премиера. Подобни важни решения не могат да се вземат без одобрението на вожда. В България няма как да има нов проект, който да не е съгласуван с олигарсите, които държат медиите, каза пред BIG5 бившият депутат Методи Андреев. 

Оставете коментар