Вторник, 19 Март 2019
Вторник, 29 Май 2018 18:04

Поредният безсмислен закон: Здравната карта не променя почти нищо, Ананиев ни дава по едно болнично легло на година

Правителството утвърди Националната здравна карта, съобщи в Министерския съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В здравната карта с над 600 повече са леглата за активно лечение в болниците. Леглата по утвърдената здравна карта са 33 482, а досега те са били 32 873, изтъкна министърът. Той коментира, че документът е стратегически и е изключително важен за здравната система. Националната здравна карта нито открива, нито закрива легла за активно лечение в болниците. Т.е., на практика не се случва нищо ново. Предишната карта не беше вписана в Държавен вестник заради решение на съда. Тази отново не забранява на всички болници да сключват договори с НЗОК, заради което протестират лекарите. По този начин няма да бъде спряно и източването на средства. Ако картата на Министерския съвет не се появи в Държавен вестник заради жалби в съда, отново трябва да бъде преразглеждана. 

Броят на леглата не определя механизма на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ, отбеляза министърът и напомни, че болниците се финансират през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на базата на извършената дейност по съответните цени, определени с Националния рамков договор.

Министърът изтъкна още, че здравната карта определя фактическото състояние на системата и съответните потребности от медицински дейности, които са необходими да се предоставят на хората, и решава въпроса с капацитета на лечебните заведения да извършват тази дейност.

По темата за спора за броя на леглата министърът напомни, че са били предложени 32 873 при 75% използваемост на леглата. Тези легла са осигурявали 2,401 млн. хоспитализации, колкото са били осъществени през 2017 г., като след преговори броят на леглата е бил завишен. През 2016 г. картата е била направена при 70% използваемост на леглата. При равни условия по отношение на процента използваемост при новия брой на леглата, определени в здравната карта за 2018 г., те са с 13 повече спрямо тези през 2016 г., коментира министърът. Ананиев гарантира, че няма да има хора, на които да им бъде отказана медицинска помощ на базата на това, че някъде не са разкрити легла. Той гарантира да осигури по едно болнично легло на година на всеки. 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 29 Май 2018 18:04
 • Вторник, 29 Май 2018 18:04
  Изтеглят скандалните брошури с хомосексуално съдържание от училищата

  Според здравния министър било умишлена провокация.

  Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че рекламните брошури "Любов без последствия", в които мъже правят любов с мъже, са попаднали погрешно в училищата в Хасково, Кърджали, Монтана, Видин и Ямбол.

  Ананиев обяви, че брошурата е част от образователната програма, която се финансира от Глобалния фонд на ООН, преиздадена е през 2009 година и в началото на 2017 г. Брошурата е насочена към превенция на разпространението на СПИН и трябва да е налична единствено в специализираните кабинети за изследване за тази болест.

  "Това е една провокация, която ние в момента я разследваме и всички виновни лица ще бъдат наказани по съответния начин. В никакъв случай тази брошура не е била предназначена за училищата. Веднага след като получихме информация, че тя се разпространява в училищата с Министерството на образованието от една седмица правим всичко възможно, за да приберем тези брошури".

 • Вторник, 29 Май 2018 18:04
  НЗОК е заплашена да върне 35 млн. лева на болници

  Съдът обяви за нищожно поредно решение на бившия здравен министър Петър Москов

Оставете коментар