Четвъртък, 12 Декември 2019
Четвъртък, 31 Май 2018 11:23

Явор Нотев стана постоянна мишена на депутатите, превърна се във възпитател

БСП и ГЕРБ се изпокараха за млякото на децата. 

Депутатите буквално се гаврят със заместник-председателя на парламента Явор Нотев от "Атака". На днешното заседание, на което беше изслушан земеделският министър Румен Порожанов. Нотев се опита да въведе ред в пленарната зала, но удари на камък. Помоли 4 пъти депутати до входа да си седнат по местата и да спрат да говорят. Те се направиха на ударени и продължиха лаф муфабета си. Наложи се зам.-председателят да се помоли на квесторите да ги изгонят да си говорят в кулоарите, или просто да си седнат по местата. 

Управляващи и опозиция пък се скараха за храните. 

"От ГЕРБ посегнаха на млякото на децата". Това заяви от трибуната на парламента Георги Стоилов от БСП, който прочете деклрация от името на парламентарна група. "На 23 май 2018 г. с постановление 84 на Министерски съвет е прието допълнение и изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения. Става въпрос за схемите "Училищен плод“ и "Училищно мляко“. На инат се приема нормативен акт, който създава сериозно безпокойство за това дали все пак българските деца ще имат достъп до плодове и млечни продукти. Кой носи отговорност за закъснението за липсата на каквато и да е комуникация с тези, които досега са изпълнявали тези ангажименти и са доказали възможността да реализират програмите. Наредбата е предизвикала множество жалби. С тази наредба се създава монопол на някои производители", категоричен беше Стоилов.

"Не сме нарушили, какъвто и да е интерес с промените в Наредбата за схемите за хранителни продукти в учебните заведения", отговори от своя страна министър Румен Порожанов. "Въпросът за изменението на постановлението и респективно наредбата безспорно целят даване на възможност на производителите да бъдат част от тази схема. Тази възможност беше дадена още преди 2016 г., но с обратно изменение в наредбата по време на служебното правителство, тя беше отнета. Наредбата е пусната за съгласуване публично в началото на месец април. Направени са няколко срещи при вицепремиера Валери Симеонов, който е имал бележки по нея и част от тях са отразени", разкри земеделският министър.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 31 Май 2018 11:23
  Караянчева потъпка свободата на словото, отказа достъп на АЛФА ТВ

  Това на практика означава, че е спрян достъпът на телевизията на "Атака" до една от най-важните институции в България

 • Четвъртък, 31 Май 2018 11:23
  Иво Христов: Държавата отдавна няма функциониращ парламент. Имаме самодържец

  Не бях съгласен президентът да прави обръщение в парламента, но той беше убеден, че трябва да бъде спазен институционалният подход и го направи, коментира бившият началник кабинет на държавния глава и настоящ евродепутат.

  Аз съм в постоянна връзка с президента, смятах че не си струва да се прави обръщение към парламента, защото той удари институционалното дъно. Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV  евродепутатът от БСП Иво Христов. Той отбеляза обаче, че президентът е избрал да се спази институционалния подход.

  "Парламентът гони историческо дъно по доверие, ако въобще можем да говорим за доверие. Президентът беше убеден, че трябва да бъде спазен институционалният подход и го направи. Той заяви всичко онова, което хората мислят и което някой трябва да изговори. Разбира се, не бе разбран, както се и очакваше", коментира Иво Христов.

  "Това е общ закон – улицата пренаписва правилата, той изтъква една обществена закономерност", коментира Иво Христов думите на Румен Радев, че улицата ще помете статуквото.

  "Държавата отдавна няма функциониращ парламент. Имаме самодържец. Местните изори са по-горещи. В България изборният процес е толкова опорочен, че поставям под въпрос всички резултати оттук нататък”, категоричен беше Иво Христов.

 • Четвъртък, 31 Май 2018 11:23
  Управляващото мнозинство отхвърли президентското вето върху закона за военното разузнаване

  Държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“

  С 134 „за“, 57 „против“ и 6-ма въздържали се народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване.

  До новото обсъждане се стигна след като на 5 август държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“.

  Според държавния глава това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

  „Военното разузнаване е неразделна част от въоръжените сили съгласно чл. 50, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). То е сред стълбовете на националната сигурност и е част от структурите, които формират системата за нейната защита“, уточнява в мотивите си Румен Радев.

Оставете коментар