Неделя, 19 Август 2018
Четвъртък, 07 Юни 2018 07:16

Британският вестник "Сън" ни върна Македония покрай кравата Пенка

Акцентът на българското европредседателство по отношение на Западните Балкани придоби изненадващ нов прочит заради… кравата-беглец Пенка.

Животното, което властите искат да умъртвят заради бягство от стадото и двуседмична разходка на сръбска територия, се превърна в любима развлекателна история за световните медии – макар за собственика Иван Харалампиев и за защитниците на животните у нас сюжетът да е подчертано драматичен.

Сред тези медии е и британският таблоид „Сън”. В иначе стандартна дописка изданието разказва за „смъртната присъда” на кравата, като материалът е илюстриран предимно със стопкадри с неясен произход… но и с карта. Именно тук „Сън” напуска пределите на куриозното и се потапя надълбоко в геополитиката.

На картата България е изобразена във вид, в който тя не е била поне от 1944 г. насам – с присъединена почти цялата територия на Македония. Сърбия, пък, е разделена на две държави.

Коментарите под материала и в социалните мрежи, очаквано, са предимно на българи – едни на шега благодарят на вестника, че е реализирал българския национален идеал, а други питат дали заради брекзит вече и търсачката „Гугъл” е спряла да функционира на Острова и така е лишила екипа на „Сън” от прецизни географски данни.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Юни 2018 07:16
  Бившият личен охранител на Сретен Йосич пред BIG5: Сретан беше напълно коректен с мен. Предадоха го български полицаи.

  Любо, с прякор Ломския е любопитна атракция на плажа на Златни пясъци. Днес той е 63 годишен, бивш спортист и бивш личен охранител в България на известния сръбски бандит Сретен Йосич.

 • Четвъртък, 07 Юни 2018 07:16
  Доклад на ДАНС: Чужди служби от региона работят активно за придобиване на информация в България

  В информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 5 лица на основание, че представляват заплаха за националната сигурност

 • Четвъртък, 07 Юни 2018 07:16
  Македонци отнеха най-свидното на Борисов! Западните ни съседи вече посягат на премиерските награди (Снимка)

  Българският министър-председател Бойко Борисов бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“ по време на официална церемония в Сараево. Наградата се дава от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Премиерът получи приза за личния си ангажимент за икономическото сътрудничество в региона в рамките на провеждащия се Международен бизнес форум. В своята реч премиерът Борисов посочи, че има ли мир в региона и инвестициите ще бъдат гарантирани.

  Не така обаче мислят комшиите ни от Македония. Изданието "Татковина" открадна най-свидната награда на България. Западните ни съседи съобщиха на сънародниците си, че всъщност плакетът е връчен на... премиера Зоран Заев. Новината лъсна в сайта и предизвика радост сред македонците. Колкото и да се опитват да ни убедят Бойко Борисов и Зоран Заев, че сме превъзмогнали дразгите между страните си, въпреки клетвите на македонците, че няма да изкривяват историята и фактите, случаят прилича по-скоро на народната мъдрост - вълкът козината си мени, но нрава - не. 

Оставете коментар