Понеделник, 27 Май 2019
Четвъртък, 07 Юни 2018 07:16

Британският вестник "Сън" ни върна Македония покрай кравата Пенка

Акцентът на българското европредседателство по отношение на Западните Балкани придоби изненадващ нов прочит заради… кравата-беглец Пенка.

Животното, което властите искат да умъртвят заради бягство от стадото и двуседмична разходка на сръбска територия, се превърна в любима развлекателна история за световните медии – макар за собственика Иван Харалампиев и за защитниците на животните у нас сюжетът да е подчертано драматичен.

Сред тези медии е и британският таблоид „Сън”. В иначе стандартна дописка изданието разказва за „смъртната присъда” на кравата, като материалът е илюстриран предимно със стопкадри с неясен произход… но и с карта. Именно тук „Сън” напуска пределите на куриозното и се потапя надълбоко в геополитиката.

На картата България е изобразена във вид, в който тя не е била поне от 1944 г. насам – с присъединена почти цялата територия на Македония. Сърбия, пък, е разделена на две държави.

Коментарите под материала и в социалните мрежи, очаквано, са предимно на българи – едни на шега благодарят на вестника, че е реализирал българския национален идеал, а други питат дали заради брекзит вече и търсачката „Гугъл” е спряла да функционира на Острова и така е лишила екипа на „Сън” от прецизни географски данни.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар