Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 13 Юни 2018 14:43

ЕС използва Македония и Гърция, за да изолира Путин, извади кошница с подаръци, докато ние гледаме като циганче пред баничарница

Опрощават част от борчовете на южните ни съседи, на западните обещават члество и вйкючване в НАТО. 

Европейският съюз си играе с Македония и Гърция, за да изолира още повече Владимир Путин. Не е тайна, че руският лидер има влияние на Балканите. Западните ни сътрудници са предложили на Алексис Ципрас да се съгласи с името Северна Македония и да клекне, а в замяна ще получи опрощаване на част от милиардите евро, които му бяха дадени, коментират чуждестранни издания. Неслучайно опозицията в Гърция е бясна на премиера, защото на практика с името "Северна Македония" нищо кой знае какво не се променя и името на Александър Македонски си остава. 

Родните патриоти свалиха гарда и се съгласиха в името на медиатора на Балканите Бойко Борисов и на коалицията с ГЕРБ. Те го приемали, но щели да следят да не се злоупотрябава с историята... 

„България е признала нашата югозападна съседка под името Република Македония. Оценяваме усилията на Алексис Ципрас и Зоран Заев да затворят един спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион. В същото време, припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие на многократно изразявана позиция на поредица български правителства и президенти, което трябва да бъде отчетено и от настоящия кабинет”. Това каза пък Кристиан Вигенин от БСП, който е международен секретар на партията пред журналисти в парламента.

Той заяви, че левицата настоява спешно да разбере, какви гаранции смята да изиска българското правителство за това, че името няма да представлява предпоставка за предявяване претенции към България. „Искаме гаранции за това, че промяната на името няма да доведе до териториални претенции, по отношение на историята на страната ни и идентичността на българските граждани”, заяви още Вигенин.

Той добави, че БСП предлага позицията на България по началото на преговорите за членство на Македония в ЕС да бъде обвързана с даването на такива гаранции в духа на добросъседството и взаимната подкрепа. След председателството си в ЕС и с изкуствената еуфория пак ще си останем в ситуацията като циганчето пред витрината с банички и само ще зяпаме напразно. 

„Изразяваме надежда, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Македония, заедно с влезлия вече в сила договор за добросъседство и приятелство, ще даде възможност за по-активно взаимодействие от двете страни на границата”, каза още Кристиан Вигенин.

Естествено, единствените губещи от всичко е България. Ние отново не направихме нищо. Медиаторът на Балканите от Банкя празнува с торта в Израел рождения си ден. Президентът му пее Happy birthday, докато Ципрас печели пари. 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Юни 2018 14:43
  Георги Марков пред BIG5: Управляващите предават историята ни с компромисите към Македония, за да обслужат волята на Чичо Сам

  Ако македонците признаят, че Даме Груев, Яне Сандански и Гоце Делчев са българи, държавата им рухва. Тя се крепи на тях и на още няколко българи. Европейският съюз е само морковчето в цялата ситуация. Основната цел е западните ни съседи да бъдат вкарани в НАТО. Много се моля на политиците да не се намесват в историята и да не ни принуждават да правим сближения с цената на разни компромиси. Ако продължат да ги правят, те на практика предават паметта на тези славни македонски българи. Трябва да защитим Средновековието си и съвременната история, както гърците направиха с античността, заяви пред BIG5 историкът акад. Георги Марков.

 • Сряда, 13 Юни 2018 14:43
  Да не бързаме с фойерверките: След като се отказаха от гръцката история, македонците се фокусират изцяло върху нашата

  Бойко Борисов вчера беше в еуфория от договора, който подписаха премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Той обаче не гарантира, че името на западната ин съседка ще бъде Северна Македония. Предстоят най-вероятно законови мерки на президента Георге Иванов, който отказвяа да подпише споразумението. Той ще върне договора в парламента, където трябва да се гласува с квалифицирано мзинство. Тогава вече нищо не се знае, защото то е много крехко. После ще има референдум, на който отново не се знае какво ще се случи.

 • Сряда, 13 Юни 2018 14:43
  Петър Волгин: Вече може “македонското мишле” бързичко да бъде прието в НАТО

  Разбира се, че на никого в Брюксел или Вашингтон не му пука за "светлите перспективи", които еврочленството разкрива пред новонаречената Северна Македония.

  Марката "ЕС" в случая е само сиренцето, което трябва да послужи, за да може макендонското мишле да бъде вкаранато по-бързичко в НАТО. Това е истинската цел на мероприятието - още една балканска държава в Северноатлантическия пакт, още една стъпка напред в настъплението срещу Русия. А колкото повече НАТО настъпва към руските граници, толкова повече бие тревога по повод "агресивната и експанзионистична руска политика". Ще речеш, че руските войски отново са пред Берлин. Непостижими са дълбините на евроатлантическата експертиза...

  Автор: Петър Волгин, фейсбук

Оставете коментар