Понеделник, 17 Юни 2019
Сряда, 13 Юни 2018 14:43

ЕС използва Македония и Гърция, за да изолира Путин, извади кошница с подаръци, докато ние гледаме като циганче пред баничарница

Опрощават част от борчовете на южните ни съседи, на западните обещават члество и вйкючване в НАТО. 

Европейският съюз си играе с Македония и Гърция, за да изолира още повече Владимир Путин. Не е тайна, че руският лидер има влияние на Балканите. Западните ни сътрудници са предложили на Алексис Ципрас да се съгласи с името Северна Македония и да клекне, а в замяна ще получи опрощаване на част от милиардите евро, които му бяха дадени, коментират чуждестранни издания. Неслучайно опозицията в Гърция е бясна на премиера, защото на практика с името "Северна Македония" нищо кой знае какво не се променя и името на Александър Македонски си остава. 

Родните патриоти свалиха гарда и се съгласиха в името на медиатора на Балканите Бойко Борисов и на коалицията с ГЕРБ. Те го приемали, но щели да следят да не се злоупотрябава с историята... 

„България е признала нашата югозападна съседка под името Република Македония. Оценяваме усилията на Алексис Ципрас и Зоран Заев да затворят един спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион. В същото време, припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие на многократно изразявана позиция на поредица български правителства и президенти, което трябва да бъде отчетено и от настоящия кабинет”. Това каза пък Кристиан Вигенин от БСП, който е международен секретар на партията пред журналисти в парламента.

Той заяви, че левицата настоява спешно да разбере, какви гаранции смята да изиска българското правителство за това, че името няма да представлява предпоставка за предявяване претенции към България. „Искаме гаранции за това, че промяната на името няма да доведе до териториални претенции, по отношение на историята на страната ни и идентичността на българските граждани”, заяви още Вигенин.

Той добави, че БСП предлага позицията на България по началото на преговорите за членство на Македония в ЕС да бъде обвързана с даването на такива гаранции в духа на добросъседството и взаимната подкрепа. След председателството си в ЕС и с изкуствената еуфория пак ще си останем в ситуацията като циганчето пред витрината с банички и само ще зяпаме напразно. 

„Изразяваме надежда, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Македония, заедно с влезлия вече в сила договор за добросъседство и приятелство, ще даде възможност за по-активно взаимодействие от двете страни на границата”, каза още Кристиан Вигенин.

Естествено, единствените губещи от всичко е България. Ние отново не направихме нищо. Медиаторът на Балканите от Банкя празнува с торта в Израел рождения си ден. Президентът му пее Happy birthday, докато Ципрас печели пари. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар