Събота, 15 Декември 2018
Неделя, 29 Юли 2018 09:20

Горяха царските конюшни в столицата

Пожар избухна в ранните часове на днешния ден в имота на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”, станал известен като „Царските конюшни”, сигнализира зрител на bTV Новините.

От любителските кадри се вижда изключително сериозен мащаб на пламъците и поне един екип огнеборци, изпратен да ги гаси.

Към момента няма официална информация от МВР и пожарната за причините, нанесените щети и дали има пострадали. Комплексът е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия. През 2016 г., обаче, обектът беше купен на безценица от бившия управител на КТБ Янко Иванов – за 90 лв. на квадрат. Сделката, започната няколко правителства по-рано, беше подписана от тогавашния областен управител Веселин Пенев, който сега е обвиняем заради нея. В началото на тази година от културното министерство лансираха идеята „Царските конюшни” да станат паметник на културата.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 29 Юли 2018 09:20
  Експерти обсъждат „Царските конюшни” да станат паметник на културата

  Експертен съвет ще заседава днес, за да предложи Царските конюшни за паметник на културата. Ако се даде такъв статут, министърът на културата трябва да издаде заповед, за да стане факт това.

  Боил Банов обеща, че бившите "Царски конюшни", които отново се запалиха и пострадаха сериозно преди месец, ще получат още на 15 август най-високата степен на защита като паметник на културата. Така собствениците на имоти там ще получат предписание за възстановяването на сградите, които са в лошо състояние.

  В столицата и извън нея през последните години голям брой ценни сгради бяха оставени да паднат от собствениците си, които нямат желание да ги поддържат в автентичен вид, а имат различни планове за терена.

 • Неделя, 29 Юли 2018 09:20
  Знам кой е подпалил Царските конюшни

  Знам кой е подпалил Царските конюшни. Номерът на подпалвача минава години наред и води до предумишлено убийство за всяко архитектурно творение, заемащо по-централно място и обещаващ терен. 

  Знам кой е подпалил Царските конюшни. Изглежда като сомалийския пират от американския филм "Капитан Филипс". Роден е в град без улици и в държава без правителство, но отрано е открил, че има и по-затънтено място - международните води, в които съвсем пък няма кой да му търси сметка. Отвлича кораби срещу откуп, воден от два основни мотива - да натрие носа на цивилизацията и да натрупа пари. С парите смята да се добере до цивилизацията и да заживее в нея човешки.

  Филмът е по истински случай, а автентичният пират отдавна е в американски затвор. Но съмнението си остава: как така е в затвора, след като в центъра на София вилнее някой със същия почерк? Запалена е историческа сграда, а няма кой да я защити, защото тя е сякаш в международни води - ничия не е. Извършителят е воден от два мотива - да натрие носа на цивилизацията и да спечели пари, след като построи небостъргач върху пепелището. С парите възнамерява да се добере до статута на законно забогатял член на едно цивилизовано общество.

  Този филм сме го гледали

  Софийският подпалвач няма да види затвор и това го знаят всички. Бъдещето е видно като на длан: ще има и други подпалени сгради. Няма как да е иначе, щом следователи и прокурори не успяват да намерят и да постигнат присъда за извършителите, Министерството на културата сваля юридическата защита от историческите сгради, вместо да изгражда нови, а общината просто твърди, че за нищо не е виновна.

  Номерът на подпалвача минава години наред и води до предумишлено убийство за всяко архитектурно творение, заемащо по-централно място и терен, на който може да се издигне съвременна високоетажна конструкция. Всъщност, пожарът е само едно от оръжията и е популярно едва отскоро. По-традиционните са други: запускане на сградите, умишленото им увреждане до степен да станат невъзстановими, промяната на статута им.

  Най-разнообразна смес от всички тези отрови беше приложена към "Двойната къща" на бул. Васил Левски 19 (арх. Георги Тодоров, 1907). В последните две десетилетия тя беше изоставена на саморазрушението, частично опожарявана, обживявана от бездомници и накрая осъмна с ликвидиран статут на паметник на културата. Тя беше разрушена на 29 април 2017.

  През 2016 в Пловдив бяха подпалени 4 от Тютюневите складове (арх. Камен Петков, арх. Васил Търпоманов, арх. Димитър Попов-Професора) - герои не просто на архитектурата, но и на литературата, чрез романа на Димитър Димов. Изгоряха също като Царските конюшни в София (арх. Фридрих Грюнангер, края на 19 век) - една от първите сгради в града, строени след Освобождението.

  Грозна картина

  Предполага е, че всяко едно от тези разрушения изостря обществената реакция и води до по-голяма предпазливост на институциите - ако не от грижа за културното наследство, то поне от притеснение, че могат да станат обект на грозни скандали в медиите. Но това предположение е погрешно, случва се точно обратното - всяко разрушение води до алиби за извършване на следващо. Такава клауза е предвидена и в нормативната база - една сграда може да изгуби статута си на паметник на културата, ако архитектурната среда около нея се е изменила. Ами не се ли е изменила вече средата на някогашния "тютюнев град" например? Вижте какво става в София - на 23 февруари 2018 беше съборена "Къщата с кулата" на бул. "Джеймс Баучер" (арх. Иван Банков, 1932), която няколко години по-рано загуби статута си на паметник на културата. Един от аргументите беше, че около тази къща вече има 5-етажни блокове.

  До този момент общественият натиск успява само да отложи унищожението на една или друга сграда, но не и да го осуети. Най-силен пример е десетилетната агония на Захарна фабрика в София (1898), която вече почти не съществува. И то при нестихващи протести на архитекти и активни граждани. Какво ли да кажем за всички останали сгради, чийто живот буквално виси на косъм и за които не е мобилизирана кой знае колко подкрепа. В момента на риск са изложени първото българско кино "Модерен театър" на бул. "Княгиня Мария-Луиза" (арх. Димитър Начев, 1908), така наречената "Къща с ягодите" на ул. "Сан Стефано" 6 (арх. Георги Кунев, 1927-1930), бившето кино "Ренесанс", по-късно "Възраждане" (арх. Никола Лазаров, 1906-1910, сградата е разрушавана, възстановявана и преустроявана впоследствие), къщата на Никола Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" 7 (арх. Никола Лазаров, 1905-1907). Последните две са отплавали толкова надалече от брега, че май вече са навлезли в онази ничия територия, от която няма спасение.

  Татяна Ваксберг, Дойче Веле

 • Неделя, 29 Юли 2018 09:20
  Борисов разпореди възможно най-скоро Царските конюшни да станат културна ценност

  "Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на Царските конюшни да получи статут на културна ценност". Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание в Министерския съвет, съобщават от пресслужбата на кабинета. 

  Във връзка с пожара в имота, на премиера докладваха министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Министър-председателят Борисов подчерта, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара.

Оставете коментар