Сряда, 20 Март 2019
Сряда, 01 Август 2018 19:31

Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) е задължена да въведе машинното гласуване в срок от половин година. Решението е на Софийския административен съд по делото, което бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов заведоха срещу изборната администрация. Според решението ЦИК трябва да осигури машини за алтернатива на аналоговия хартиен вот във всяка секция, както постановява Изборният кодекс. Това трябва да стане до февруари догодина, т.е. няколко месеца преди евровота.

Според действащия закон във всички избирателни секции в страната трябва да има опция човек да подаде гласа си през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да е факт още за последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г., като преди това ЦИК и институциите изчерпаха законовите си възможности за тестове по темата. На президентския вот в края на 2016 г. такова гласуване имаше в 500 секции и това беше последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014 г. ЦИК ще обжалва решението на съда.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 01 Август 2018 19:31
  Драгомир Стойнев: Цветанов е обладан от българските социалисти

  Цялата пленарна зала се занимава с БСП, защото тя ще е победителка на изборите, категоричен е депутатът

 • Сряда, 01 Август 2018 19:31
  Приеха промените в Изборния кодекс на първо четене

  Данаил Кирилов: Народните представители от политическа партия ГЕРБ изразяваме и потвърждаваме и не се изменяме по никакъв начин, потвърждаваме волята си в този законопроект за възстановяване на преференциалните прагове такива, каквито бяха - за добро или за лошо

 • Сряда, 01 Август 2018 19:31
  Елена Йончева: БСП няма да е пленарна зала за гласуването на новата ЦИК

  Парламентарната група на БСП няма да влезе в пленарната зала при гласуването на състава на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), съобщи от Хасково Елена Йончева.

  Тя посочи, че с колегите й ще влязат в парламента единствено, ако останалите народните представители гласуват спазването на приетия през 2014 година Избирателен кодекс, в който е застъпено машинното гласуване във всяка секция, както и формирането на публични избирателни списъци, и това те да станат факт на изборите през 2019 година.

  „Разбира се, имаме свои кандидати за ЦИК. Знам ги всичките имена, но сега няма да ги посоча, това ще направят колегите от София. Ние няма да влезем в парламента, нашата парламентарна група. Казахме при какви условия ще влезем в парламента, когато бъдат защитени избирателните права на българските граждани“, каза Елена Йончева.

  „Връщаме се, ако бъде прието ветото на президента, което означава и удовлетворяване на нашите настоявания“, посочи Йончева. Тя цитира данни, според които при последните избори през 2015 година 7 % от бюлетините са били невалидни. Тези цифри на практика означават още една партия в парламента.

  Напомняме, че ПГ на „БСП за България“ напусна парламента преди около две седмици след решение на Националния съвет на партията. Избор на нова ЦИК беше едно от условията, които лидерът Корнелия Нинова постави на управляващите за връщане в пленарната зала.

  ВИДЕО

Оставете коментар