Събота, 15 Декември 2018
Сряда, 01 Август 2018 19:31

Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) е задължена да въведе машинното гласуване в срок от половин година. Решението е на Софийския административен съд по делото, което бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов заведоха срещу изборната администрация. Според решението ЦИК трябва да осигури машини за алтернатива на аналоговия хартиен вот във всяка секция, както постановява Изборният кодекс. Това трябва да стане до февруари догодина, т.е. няколко месеца преди евровота.

Според действащия закон във всички избирателни секции в страната трябва да има опция човек да подаде гласа си през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да е факт още за последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г., като преди това ЦИК и институциите изчерпаха законовите си възможности за тестове по темата. На президентския вот в края на 2016 г. такова гласуване имаше в 500 секции и това беше последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014 г. ЦИК ще обжалва решението на съда.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 01 Август 2018 19:31
  Румен Радев: Има предпоставки за компрометиране на изборите

  На дискусията в Президентството не дойдоха представители на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Прокуратурата.

  Искам да обсъдим всички тези проблеми, които създават предпоставки да се компрометира самия изборен процес, заяви президентът Румен Радев в увода си на дискусията "Избори - прозрачност и доверие" в Президентството. 

  "Има такива предпоставки, затова в обществото трябва да има дебат, защото най-важното, според мен, е да има прозрачност – където я няма, съответно може да настъпят тези негативни процеси", продължи президентът.

  Румен Радев предложи да се разгледа темата за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии. Това според държавния глава ще осигури прозрачност при броенето на бюлетините.

  Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи, каза още президентът по време на дискусията.

 • Сряда, 01 Август 2018 19:31
  БСП настоява за машинно гласуване и регистър срещу "мъртви души"

  Крум Зарков: Измами или грешки при изборните резултати могат да се предотвратят с въвеждане на машинното гласуване. ГЕРБ искат да ограничат машинното гласуване и ще срещнат нашата категорична съпротива

 • Сряда, 01 Август 2018 19:31
  "Спри електронното банкиране, спаси депутат!"

  Мнозинството в парламента се отказа и от машинното гласуване, като не предвиди в бюджета на ЦИК за 2019 г. средства за него

Оставете коментар