Понеделник, 17 Декември 2018
Четвъртък, 02 Август 2018 14:47

Румен Овчаров поздрави БСП от връх Елбрус

Семейството на Румен Овчаров поздрави от връх Елбрус БСП по случай 127-ата годишнина. Това съобщиха от пресцентъра на БСП-София.

Те покориха първенеца на Русия, който се извисява на 5642 метра над морското равнище, и развяха българското знаме.

На 2 август се навършват 127 години от началото на организираното социалистическо движение в България.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 02 Август 2018 14:47
  Петкова за „Турски поток”: Следваме националния си интерес и законите на ЕС

  Енергийната министърка уточни, че България е извлякла своите поуки от проекта „Южен поток”

 • Четвъртък, 02 Август 2018 14:47
  Румен Овчаров: Проблемите в енергетиката стават неспасяеми!

  Проблемите в енергетиката стават неспасяеми, заяви пред bTV Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и бивш лидер на БСП-София.

  Овчаров посочи като примери, че са "взели парите на АЕЦ "Козлодуй", за да спасяват ТЕЦ "Марица 2", каза й, че се е спукал либералният балон, че борсата ще реши проблемите.

  „Финансовият колапс е голям. Тези дни стана ясно, че "Булгаргаз" не може да си събере парите от три топлофикации. БЕХ пое задълженията на "Топлофикация-София". Това е недопустимо - държавно предприятие да раздава пари като спестовна касичка. НЕК също обяви големи загуби", разкри той.

   Целта на подновяването на енергийната стратегия на България от правителството на ГЕРБ е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми, каза още бившият енергиен министър Румен Овчаров.

  Показателен бил фактът, че срокът за прилагане на стратегията не е в рамките на 10 години, а до края на 2018 г.

  „Тук задачата на стратегията е да пуснем отново едни обществени поръчки”, коментира Овчаров.

  Що се отнася до енергийното бъдеще на България и съвместните проекти с Русия, Овчаров посочи, че по класификация на Европейския съюз страната не е силно зависима от Русия, като единствената пряка зависимост е по линия на доставките на природен газ.

  „Ние някога измислехме доста по-умна и доста по-правилна за България стратегия – енергийна зависимост чрез взаимна зависимост. Това е когато 30% от транзита на Русия на природен газ минава през България, през „Южен поток”, когато 20% от износа ѝ на петрол минава през България, през Бургас – Александруполис. Когато на територията минава още един проект като „Набуко”, който ти позволява диверсификация, но без да плащаш пари за заровени напразно тръби, което прави правителството на Бойко Борисов. Едната тръба стои вече 4 години празна. Имам предвид тази връзка с Румъния, от която ние не диверсифицираме, но тя струва 50 млн.”, посочи Овчаров.

  Бившият лидер на най-голямата червена структура - столичната, коментира и ситуацията в БСП.

  Голямото предимство на Корнелия Нинова е реактивност, но то не е достатъчно, трябва и отбор. Битките с врага с партиен билет не водят към добро, каза Овчаров. Ръководството на БСП трябва да разбере, че не е вечно. Те трябва да разберат, че са длъжни да изпълняват желанията на хората, каза още Овчаров. "Не може да се мятаме непрекъснато от една посока в друга", категоричен беше Овчаров. Но заключи, че иска или не иска, БСП се връща във властта, но трябва да се върне успешно, а не да се провали.

  Овчаров отговори и на въпроси, свързани с обвиненията на прокуратурата срещу него. „За година и половина прокуратурата променя обвинението срещу мен пет пъти, а в него няма никакви нови факти. Всичко това е свързано са бомбастични медийни изяви на прокуратурата, а аз си мълча, но това няма как да продължи“, каза той.

  „Прокуратурата пропуска много факти и търси нещо там, където няма да го намери”, каза бившият енергиен министър във връзка с обвиненията за безстопанственост в периода 2006 – 2009 г. на „Мини Бобовдол”, довела до загуби в размер на 24 млн. лева.

  Обвинението увеличи тройно щетата, след като в края на миналата година бившият министър бе обвинен за причинени щети в размер на 8,9 млн. лева. Според Овчаров размерът на щетите е увеличен без никакви нови факти и доказателства по делото. „Само се надуват бомбастични числа”, посочи той.

  По думите му по съвет на синдикатите дружеството „Мини Марица-изток” е дадено под наем, като наемателят плаща всички сметки, включително и към държавата. По време на кабинета „Борисов” обаче плащанията към държавата спрели.

  „Но прокуратурата някак си тези управления на ГЕРБ ги пропуска и се опитва да намери нещо там, където няма как да го намери”, добави бившият министър.

 • Четвъртък, 02 Август 2018 14:47
  БСП: Предстои кражбата на века - кабинетът ще преразпределя 10 млрд. лв. ГЕРБ отговоря: Правителството работи великолепно

   „Средствата, които се разпределят сега са 10% от приходната част. Това преразпределяне на средства ще остане в историята като кражбата на годината. Не казвам, че е кражбата на века, защото в началото на следващата година предстои преразпределянето на 10 млрд. лв. Кражбата на века предстои и мнозинството, със собствените си пръстчета, с които гласувате, носите отговорността.” 

Оставете коментар