Неделя, 19 Август 2018
Неделя, 05 Август 2018 17:34

Масирана атака от чужбина побърка абонатите на Mtel и Vivacom

Прилича на мощна хакерска атака, но този път жертва са телефонни абонати в България, коментира специалист пред BIG5.BG.

На масирана атака от чужбина бяха подложени част от абонатите на Mtel и Vivacom през последните 24 часа.

По първоначална информация, която обаче не е потвърдена до момента официално от която и да е било телекомуникационна компания, атаката е била координирана, и е засегнала няколко хиляди абоната в България.

Преди всичко става дума за потребители ползващи услугите на Mtel и Vivacom. Към момента няма информация дали подобни случаи има и сред абонатите на Telenor. 

Държавите от които най-често идват входящите обаждания са: Словения, Сиера Леоне, Конго и различни малки острови от Индийския океан.

До този момент липсва официална информация от Mtel и Vivacom.

Според специалист от службите с когото разговаря журналист от BIG5.BG, става дума за измамници, като според бандитската схема, щом върнете обаждане на потърсилия ви номер, на вашата сметка се записва разговор със стойност между 30 до 60 лв на минута разговор.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 05 Август 2018 17:34
  Волен Сидеров: Борисов да каже оторизирал ли е полицаи да тероризират българския туристически бизнес

  "Братя олигарси дават на всяка власт апартаменти. Там дъни музика цяла нощ, но никой не я спира". Това заяви на брифинг пред РЗИ-Бургас лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

  "Кой дава нареждания РЗИ да лепи незаконни бележки, кой нарежда части на полицията да действа като военна хунта и да вреди на бизнеса по морето", попита политикът и помоли утре на Министерски съвет Бойко Борисов да каже оторизирал ли е полицаи да тероризират българския туристически бизнес.

  "Ще се радвам и цялото правителство да си отговори трябва ли да се занимава на кой олигарх да се затвори заведението, за да намаже друг", заяви Сидеров.

  "Да не се окаже Бургас от най-добрия град за живеене, да стане най-корумпирания", чуди се депутатът. "Никой не познавам, но виждам, че се използват двойни стандарти. Използва се страхът на хората. РЗИ не може да затваря. Законът за шума не е влязъл в сила. Навсякъде има страх. Това е положението в слънчева България". В РЗИ всички са фантоми, каза той и покани журналистите да влязат заедно с него в сградата на РЗИ – Бургас.

 • Неделя, 05 Август 2018 17:34
  Симеонов измисли как да отговори на Сидеров за случая с боя в парламента

  Лидерът на НФСБ демонстративно покани бияча на Волен - Валентин Касабов, да го придружи в Добрич.

 • Неделя, 05 Август 2018 17:34
  Живко Георгиев: Политическият ни живот се превърна във виц, всичко върви по инерция надолу

  Всичко в управлението е на автопилот и инерционни движения, но по инерция се върви само надолу. Това констатира социологът Живко Георгиев пред БНР.

  "Цялата съвкупност от управляващи институции не могат да преместят обществото от точка А до точка В", изтъкна той.

  Според него всичко това се е превърнало в трайна характеристика в периода от 2010 г. насам, като т. нар. "политически живот" е точно това, което наблюдаваме - един политически виц, където т. нар. "политици" се занимават не с нещо съществено, а с къде по-удачно, къде по-неудачно представяне на частни интереси като всеобщи.  

  "Оттам възниква и голямото заболяване на тази политическа система - обвързаността между висшите етажи на политиката и т. нар. "нова бизнес класа", която без политически чадър е обречена на кратко битие. И в двете системи - това е трагедията на България - се задейства, ако използвам метафорите на Чарлз Дарвин, не естествен подбор, а негативен подбор. И това е една удобна схема. И без това ограничените ресурси на държавата да се трансферират от бизнеса в политиката, от политиката да се връщат в бизнеса и едно разширено възпроизводство на просперитет за 4-5% от българското население", подчерта анализаторът.

  Живко Георгиев е започнал да си мисли, че политиците не просто не знаят какво бъдеще искат за България, но и не вярват, че има положително бъдеще за тази страна.

  "Затова темата за по-далечните перспективи на страната е тема табу. Това е големият страх на всички нас. Това кара и толкова много хора да напускат страната - не заради проблемите в настоящето, а заради липса на нормално бъдеще и след като го няма, след като се мисли в краткосрочен времеви хоризонт - най-много до следващите избори, тук и сега, живот изцяло в настоящето, основно занимание на управляващия сегмент, поне от политическата класа, е каквото можем да осребрим от ситуативния си властови статус", изтъкна той. 

  Трупащите се проблеми са безброй и няма обществена подсистема, в която дълбинните тенденции да не са негативни, предупреди Живко Георгиев.

  "Като започнем от демографската политика, растящото социално и регионално различие, които обричат българското общество да се развива на три скорости (немалка част дори на задна скорост към деградация), трупащите се проблеми с неконкурентоспособността на българската икономика, трупат се проблеми в образованието, в здравеопазването да не говорим, трупат се проблеми на пазара на труда", обрисува мрачна картина социологът.

Оставете коментар