Петък, 19 Октомври 2018
Събота, 11 Август 2018 06:49

Централната банка: Българите теглят все повече кредити

Българите теглят все повече кредити. Това сочат данни на Централната банка. Над 21 милиарда лева са кредитите на домакинствата у нас в края на юни. Само за година сме взели заеми в размер на 1 милиард 768 милиона лева. Най-голямо увеличение има при броя на кредитите между 100 и 200 хиляди лева.

Справката на Централната банка показва още, че при заемите до 1000 лева също има значителен ръст. Най-малък е ръстът при кредитите над 1 милион. Финансовите експерти обясняват по-високия интерес към заемите с ниските лихви, които предлагат банките. При ипотечните кредити средните лихви и в левове, и в евро намаляват и са под 4%. В борбата за клиенти някои банки предлагат кредит за жилище с лихва под 3%:

„За тип клиенти, които се осигуряват на високи доходи, на максималния осигурителен доход или пък имат нетен доход поне 3000 лева”, обясни финансовият анализатор Иван Стойков пред БТВ. А според икономистите за ръста в кредитирането има и други причини. „Икономиката расте, заетостта е на рекордно високи нива и заплатите растат с относително високи темпове – всичко това води до едни по-добри доходи и спокойствие в потребителите за бъдещето”, коментира Десислава Николова.

Икономистите обясняват ръста на по-големите кредити с поскъпването на имотите. А по-голямата популярност на кредитите до 1000 лева се дължи на желанието за дребни покупки, за които потребителите предпочитат заем с малки вноски, които не тежат на семейния бюджет.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 11 Август 2018 06:49
  Румен Гечев: Да не забравяме, че парите от Китай не са подарък, а заем

  "Инвестиции у нас от страна на Китай са били малко повече от 5 млн. евро за миналата година. В Босна и Херцеговина те са 4 млрд. За Русия и Китай Турция е доста малък играч". Това заяви пред БТВ Румен Гечев от БСП. По думите му 1, 5 млрд. евро, които сме договорили, няма как да дойдат веднага. Според него подобен превод еднократно не е възможен и допълни, че парите не са подарък, а заем за страната ни.

  "Ние имаме нужда от инвестиции. Същият милиард и половина можем да вземем от други банки. Лихвите по принцип в момента са ниски. В България няма инвестиционни проекти. Проблемът не са кредитите. Можем да ги вземем от всякъде. Не знаем какви са лихвите. Парите от Китай са си заем. Дано да строят „Белене”. Няколко години българската държава ги размотава", каза още Гечев.

  По думите му, АЕЦ „Белене” може да се строи съвместно с Русия и Китай. Той допълни, че Китай изнася в ЕС стоки за 500 млрд. евро годишно и изкупува предприятия от целия ЕС. "Докато ние се подчиняваме на идеологически догми, началниците от Брюксел широко са отворили врати за китайски инвестиции. Китай работи с дългосрочен хоризонт. Водят паралелни преговори с Брюксел и двустранни срещи. След кризата търговията на Китай с Източна Европа се разширява, за разлика от Западна Европа", коментира Румен Гечев.

 • Събота, 11 Август 2018 06:49
  ЕК не ни вярва за оградата, подозира ни в непрозрачно харчене на пари

  Европейската комисия се е усъмнила в прозрачноста по харченето на парите за охрана на границата. Това става ясно от внесените от МВР промени в постановление на правителството, с което се определя начинът на разпределение на средствата (Постановление № 167 на Министерския съвет от 08 юли 2016 г. за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“ за периода 2014 - 2020 г.).

  В мотивите към промените е посочено, че ЕК е изготвила одитен доклад, в който се правят препоръки за подобряване на механизма за разпределяне на парите. От вътрешното министерство са пестеливи за подробностите в доклада, но посочват, че ЕК "възприема процедурата по обжалване" на исканията за безвъзмездно финансиране за "ограничаваща и непрозрачна".

  Самата оценка на проектните предложения пък крие рискове от конфликт на интереси. Причината е в ревизирането на отказите за одобряване на проекти. Според сега действащата процедура възражение може да бъде отправено до ръководителя на отговорния орган. Той пък от своя страна назначава комисия, която да прецени основателно ли е възражението.

  В мотивите към промените на постановлението е посочено:

  Европейската комисия счита, че този подход би могъл да се възприеме като конфликт на интереси, тъй като възражението е адресирано до ръководителя на отговорния орган, независимо че същото се разглежда от лица, различни от оценителната комисия и че ръководителят на отговорния орган не е пряко ангажиран с оценителния процес. Европейската комисия възприема процедурата по обжалване за ограничаваща и непрозрачна. 

  Препоръката на ЕК е да се въведе механизъм, при който възражението да бъде отправено и до друг орган, като например "ръководството на МВР".

  По тази причина МВР предлага промяна в механизма, при която министърът на вътрешните работи или оправомощеното от него лице да "определя със заповед лица, извън структурата на отговорния орган, които да извършват проверка за основателността на получените възражения".

  От 2014 г. досега по двата фонда - „Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) и „Вътрешна сигурност“ (ФВС), страната ни е получила близо 150 млн. евро, които са определени за купуване на техника и за подобрение на управлението на мигрантските потоци. Средствата се отпускат след подписване на договор между МВР и съответния бенифициент или с обществена поръчка. МВР вече обяви две такива големи поръчки. Едната е за купуване на персонални камери за граничните полицаи, а другата - за система за лицево разпознаване.

 • Събота, 11 Август 2018 06:49
  Адв. Десислава Филипова пред BIG5: ЧСИ-та си докарват до 200 000 лв. от такси, докато помагат на банките да ограбват клиентите си

  Случвало се е банки да вдигат вноските на клиентите си за кредити двойно - от 500 на 1000 лв. Съдът е длъжен да осигури служебен защитник на потребителя, без той да се занимава с въпроса, дали има в договора си т.нар. неравноправни клаузи. Някога държавното съдебно изпълнение не беше ефективно. Трябва да се запази моделът – да има и държавни, и частни съдебни изпълнители. Над ЧСИ-тата трябва да има по-голям контрол, тъй като в момента работят само 11 инспектори към Министерството на правосъдието, каза пред BIG5 адвокат Десислава Филипова.

Оставете коментар