Сряда, 24 Октомври 2018
Неделя, 02 Септември 2018 09:14

Дъщерята на Маккейн скочи срещу Доналд Тръмп

Меган Маккейн, дъщерята на американския сенатор републиканец Джон Маккейн, отдаде почит към покойния си баща чрез остра критика към президента Доналд Тръмп. Без да го назовава поименно, тя го обвини в „евтина реторика” срещу човека, признат за военен герой и именит държавник, предаде Ройтерс. 

Съгласно предсмъртното желание на Маккейн Тръмп не присъства на погребението. Сред публиката обаче бяха дъщеря му Иванка и съпругът ѝ Джаред Кушнер.

По време на церемонията американският президент отиде в един от голф клубовете си, близо до Вашингтон и пускаше в "Туитър" текстове на други теми. Дъщерята на Маккейн взе повод от предизборния лозунг на Тръмп „Да направим Америка велика отново”, като заяви, че за баща й Америка винаги е била велика. Бившият американски президент Барак Обама отдаде почит на някогашния си политически съперник, сенатор Джон Маккейн, починал преди една седмица, предаде Асошиейтед прес. 

В словото си на погребението на републиканеца Маккейн демократът Обама го нарече "изключителен човек, боец, държавник, патриот, олицетворявал най-доброто в Америка". Обама подчерта, че Маккейн е бил консерватор, но е разбирал, че има принципи, които са над политиката, а някои ценности са над партийните интереси. Мнозина американци изказаха възмущението си в социалните мрежи от крайното политизиране на събитието.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 02 Септември 2018 09:14
  Джон Болтън оценява като "много изчерпателни и продуктивни" разговорите с Путин

  Съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Джон Болтън оценява като "много изчерпателни и продуктивни" разговорите в Русия.

  Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън във вторник определи като "продуктивни" разговорите с президента Владимир Путин и други руски представители по време на двудневно посещение в Москва, предава AFP, цитирана от „Фокус”.

  "Имах серия от много изчерпателни и продуктивни дискусии", каза той на пресконференция след посещението, проведено след заканата на американския президент Доналд Тръмп, че ще излезе от Договора за ядрените ракети със среден и по-малък обсег с Русия.

  Срещата с Путин е продължила 90 минути и е засегнала конфликта в Сирия и изборите, както и решението на Тръмп за излизане от Договора с Русия от 1987 година.

  "Обсъдихме продължаващата ни загриженост за руската намеса в изборите и защо това беше особено вредно за руско-американските отношения, без да доведе до нищо в замяна", каза той.

  "Имахме продължителни разговори за въпросите, свързани с контрола на въоръженията, новия стратегически пейзаж и Договора от 1987 година".

  Болтън по-рано каза, че Тръмп е искал да се срещне с Путин, когато двамата се намират в Париж на 11 ноември за честването на края на Първата световна война. По време на пресконференцията той съобщи, че се правят договорености за тази среща. 

 • Неделя, 02 Септември 2018 09:14
  Боян Чуков: Оттеглянето на САЩ от договора за ракетите е трагедия за Европа

  Независимо как се казва президентът в Белия дом, американската стратегия е една и съща, тактиката е различна, а Доналд Тръмп е изключително последователен, ако се има предвид американската стратегия. Това каза в предаването "12+3" международният анализатор Боян Чуков. Той коментира заявката за оттеглянето на САЩ от международния договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег на действие, подписан през 1987 година от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.

  В случая Америка прави нов преглед на своите съюзници, партньори и противници, смята Чуков. "Трагедията е за Европа. С оттеглянето на САЩ от този договор, военният блок НАТО става безсмислен. Германците, поляците, румънците (които не го осъзнават много, но французите го разбират много добре) – цяла Европа се превръща в бойно поле, където на първо място ще бъдат ударени европейците и навсякъде, където е разположено американско оръжие, именно с тези ракети със среден радиус на действие. Тоест шансът да оцелее Европа е нулев. Ако, не дай Боже, се стигне до термоядрена война, първата, която ще бъде изпепелена като територия, е европейската", отбеляза Чуков. 

  "2007 година Сергей Иванов като руски министър на отбраната казва, че този договор е реликва от Студената война, през 2013 година президентът Путин също намекна в тази посока", припомни анализаторът.  

  Боян Чуков подчерта, че договорът в момента касае само САЩ и Руската федерация и не касае Китай, който в тази категория ракети е водещ в света и е "много по-добре, отколкото едната или другата т.нар. "свръхядрени сили".

  Президентът Тръмп работи много мощно с американския военно-промишлен комплекс и още в бюджета на Пентагона за 2018 са  предвидени 59 милиона долара за разработка на този клас оръжия, поясни анализаторът. „Тоест, всичко това е много предварително подготвено и не изненадва абсолютно никого“, изтъкна Чуков.

  Източник: БНР

 • Неделя, 02 Септември 2018 09:14
  МЗ на САЩ: Няма други полове, освен мъже и жени

  Министерството на здравеопазването на САЩ предлага полът да се смята, че е „или мъжки, или женски неизменно“

  Правителството на Доналд Тръмп обсъжда план за по-тясна отколкото досега юридическа трактовка от федералните власти за половата принадлежност, съобщи вестник „Ню Йорк таймс“, цитиран от "Сега".

  Журналисти са видели вътрешни документи на Министерството на здравеопазването и на социалните служби на САЩ, от които се разбира, че администрацията „разглежда възможността да определи пола като биологическо неизменно свойство, което е определено от половите органи при раждането“.

  Вестникът пише, че това е „най-радикалната в днешно време крачка на междуведомствено равнище с цел да се отмени признаването и защитата на транссексуалните (трансджендърите) във федералното законодателство в областта на правата на човека“.

  Информацията отбелязва, че по времето на предшественика на Тръмп в Белия дом Барак Обама властите „направиха във федералните програми, включително в образованието и здравеопазването, по-свободна трактовка на половата принадлежност". В частност, "полът до голяма степен се определяше от избора на човека, а не какъв е бил по рождение“.

  Министерството на здравеопазването смята днес, че държавните ведомства в САЩ трябва „да приемат точно и унифицирано определение на пола като свойство, произтичащо от биологическите основи“. По тази причина от министерството предлагат полът да се смята, че е „или мъжки, или женски неизменно“.  Препоръчва се „всички спорове относно половата принадлежност да се разрешават чрез генетически анализ“.

  Новото определение фактически ще отмени официалното признаване от федералните власти на промяната на пола на 1,4 млн. американци, които или са се подлагали на хирургическа операция, или просто се мислят за принадлежащи на друг пол, а не на този, с който са се родили, отбелязва вестникът.

  До края на годината позицията на Министерството на здравеопазването ще бъде представена на Министерството на правосъдието за съгласуване на по-нататъшните действия в тази насока.

Оставете коментар