Сряда, 24 Април 2019
Понеделник, 10 Септември 2018 13:44

БАН пуска синоптиците, отиват в нова структура

След като отчита декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките (БАН) изразява съгласие за частичното му извеждане и преминаване към нова структура.

Това реши общото събрание на академията днес с 69 гласа "за" и 9 "въздържал се". Под частично извеждане се разбира извеждане на цялостната оперативна дейност на института, както и служителите, които не искат да са част от академията.

За изследователската дейност в решението не се казва нищо. От коментарите по време на заседанието се разбра, че тя е неделима част от оперативната работа, но учени от други институти искат тя да бъде запазена в академията. Според председателя акад. Юлиан Ревалски ако някой от учените от НИМХ иска да остане в БАН, ще остане. Очаква се отделянето да стане факт от 1 януари.

Решението бе взето след преговори между академията, института и правителството, които продължиха няколко седмици. То бе поискано от метеоролозите, които са недоволни от начина на разпределянето на финансирането в БАН. Тепърва Министерският съвет трябва да реши дали НИМХ ще премине към някое от министерствата или ще остане самостоятелна структура. След това ще започнат разговори с работна група в БАН за отделянето на института.

Оставете коментар