Четвъртък, 17 Януари 2019
Вторник, 11 Септември 2018 08:56

Владислав Горанов: Ще има още промени в кабинета

"Промяната в правителството може да стане във всеки един ден. Дали определени министри трябва да си ходят или не... винаги ще има дебат на дневен ред. Сигурен съм, че до 2021 ще има още смяна на министри. Важно е да се отбележи, че не трябва да се дават толкова кадрови жертви. Защото така се създава усещането, че всеки може да бъде лесно похарчен. Въпреки всичко считам, че действията на премиера бяха удачни. По-добре е да се поема политическа отговорност, отколкото да не се поема. По този начин има усещане за справедливост в обществото". 

Това заяви пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов по повод оставките на тримата министри. По отношение на обявените номинации за следващи министри Горанов посочи, че това са хора, които могат да се справят. "Познавам добре и тримата. Смятам, че са хора, които могат да се справят. Мисля, че са добри решения'', заяви той.

"Не мисля, че има заговор срещу премиера'', поясни финансовият министър относно вчерашните думи на Волен Сидеров и допълни, че едва ли има някакво основание в казаното от лидера на АТАКА.

"За съжаление разбиранията на президента за изпълнителната власт са много ограничени. Той се явява като говорител на обществото. Щом иска да е опозиция, а не обединител на нацията, така да бъде'', беше отговорът на Горанов по повод вчерашното изказване на държавния глава. "За всички е ясно и видно, че в България има сива икономика, и тя се измерва с десетки проценти, но тя намалява и вече е под 30 процента. Чрез нея се краде ДДС-та. Винаги предимството е този, който има престъпните намерения'', заяви министърът във връзка с акциите около бизнесите на Миню Стайков и фамилията Арабаджиеви.

"В случая конкретните действия са комбинация от оперативни процеси, в които участват и прокуратурата, и данъчните'', добави още по темата Горанов. Относно здравеопазването финансовият министър заяви, че парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени, но само ако има контрол на харчовете в самата система.

"Засега изпълнението на бюджета върни добре, има увеличение на приходите. Имаме около 800 милиона преизпълнение на плана, това мога да го потвърдя. Бюджетът няма да приключи на дефицит. Колкото по-богати ставаме, толкова повече ще се качват цените. В тази връзка цената на природния газ ще продължава да расте, тъй като това е ограничен ресурс'', поясни министър Горанов.

По думите му, ако няма някакви непредвидени обстоятелства, от 1-ви януари догодина може да се увеличат с 10 % доходите на българските граждани, заети в бюджетната сфера.

,,Това е добър дебат за следващия финансов министър'', завърши Владислав Горанов по въпроса с идеята за диференцирано ДДС.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар