Сряда, 19 Септември 2018
Вторник, 11 Септември 2018 08:56

Владислав Горанов: Ще има още промени в кабинета

"Промяната в правителството може да стане във всеки един ден. Дали определени министри трябва да си ходят или не... винаги ще има дебат на дневен ред. Сигурен съм, че до 2021 ще има още смяна на министри. Важно е да се отбележи, че не трябва да се дават толкова кадрови жертви. Защото така се създава усещането, че всеки може да бъде лесно похарчен. Въпреки всичко считам, че действията на премиера бяха удачни. По-добре е да се поема политическа отговорност, отколкото да не се поема. По този начин има усещане за справедливост в обществото". 

Това заяви пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов по повод оставките на тримата министри. По отношение на обявените номинации за следващи министри Горанов посочи, че това са хора, които могат да се справят. "Познавам добре и тримата. Смятам, че са хора, които могат да се справят. Мисля, че са добри решения'', заяви той.

"Не мисля, че има заговор срещу премиера'', поясни финансовият министър относно вчерашните думи на Волен Сидеров и допълни, че едва ли има някакво основание в казаното от лидера на АТАКА.

"За съжаление разбиранията на президента за изпълнителната власт са много ограничени. Той се явява като говорител на обществото. Щом иска да е опозиция, а не обединител на нацията, така да бъде'', беше отговорът на Горанов по повод вчерашното изказване на държавния глава. "За всички е ясно и видно, че в България има сива икономика, и тя се измерва с десетки проценти, но тя намалява и вече е под 30 процента. Чрез нея се краде ДДС-та. Винаги предимството е този, който има престъпните намерения'', заяви министърът във връзка с акциите около бизнесите на Миню Стайков и фамилията Арабаджиеви.

"В случая конкретните действия са комбинация от оперативни процеси, в които участват и прокуратурата, и данъчните'', добави още по темата Горанов. Относно здравеопазването финансовият министър заяви, че парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени, но само ако има контрол на харчовете в самата система.

"Засега изпълнението на бюджета върни добре, има увеличение на приходите. Имаме около 800 милиона преизпълнение на плана, това мога да го потвърдя. Бюджетът няма да приключи на дефицит. Колкото по-богати ставаме, толкова повече ще се качват цените. В тази връзка цената на природния газ ще продължава да расте, тъй като това е ограничен ресурс'', поясни министър Горанов.

По думите му, ако няма някакви непредвидени обстоятелства, от 1-ви януари догодина може да се увеличат с 10 % доходите на българските граждани, заети в бюджетната сфера.

,,Това е добър дебат за следващия финансов министър'', завърши Владислав Горанов по въпроса с идеята за диференцирано ДДС.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 11 Септември 2018 08:56
  Сидеров заподозря Бъчварова в пропаганда срещу кабинета

  Беше излишно това упорство от страна на президента, каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

  Радвам се, че той се е коригирал, защото иначе влизахме в един конфликт, от който нямаше нужда. Следваше една битка напук, която е излишна и вредна за държавата. Така че поздравявам го за решението, не може държавата да стои без вътрешен министър. Всяко безвластие води до хаос, заяви Сидеров по повод подписването на указа за освобождаването на кандидата за министър на вътрешните работи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

  Идеята на коалиционния съвет беше да се коригира това недоразумение, че той не е уведомен, което явно е засегнало неговото честолюбие. След като това беше беше направено, бавенето щеше да е тенденциозно, добави председателят на ПГ на Обединените патриоти.

  Нека това да е поука за бъдещи действия и да не оставя съмнения за пренебрегване и незачитане. Понякога липсата на разговор води до изостряне и излишно напрежение, посочи Сидеров.

  В отговор на въпрос за отношенията в Обединените патриоти, Сидеров заяви, че за подкрепата на кабинета коалиционните партньори са единни, а за оставките на тримата мнинистри са на различни мнения. Това обаче не пречи на гласуването на новите министри, там и трите партии сме "за", уточни Волен Сидеров.

  Той каза, че продължава да е на мнение, че началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова е неподходяща за поста. Избор на премиера е Румяна Бъчварова за шеф на кабинета, но ще продължа да напомням, защото е важна позиция. Нямам нищо лично, но виждаме, че някои от ударите срещу правителството дойдоха от приближени до шефа на кабинета. Не мога да коментирам дали има пряка връзка, но не е логично роднините на шефа на кабинета да са в противниковия лагер и да правят такива публикукации. Говоря за дописките срещу Манолев, които си бяха удар под кръста, непозволен, с който се прави опит да се блокира работата на правителството. На всеки кандидат-министър може да му се изкара такава рядка плетка, в която да излезе виновен. Има знаци, че шефът на кабинета може да саботира премиера. Когато имаш връзки с кръг, който назначаваше министри, да има такава обвързаност, за мен е конфликт на интереси. За мен тук премиерът се огъна за Манолев, но това е лично мое мнение, каза още Волен Сидеров.

 • Вторник, 11 Септември 2018 08:56
  Антон Кутев: Борисов бяга от проблемите си, като прехвърля всичко към по-ниските слоеве

  "Кабинетът упорито се разпада, а Бойко Борисов се опитва да го задържи с всички сили и средства, което не знам дали му е необходимо чак толкова", заяви пред БТВ депутатът от БСП Антон Кутев. Поводът за коментара му беше отложеното гласуване на трите министерски оставки и отказът на номинирания за транспортен министър Александър Манолев да заеме поста.

  „Борисов панически се опитва да избяга от всички проблеми, които му излизат, като прехвърля всичко върху по-ниските слоеве. Важното е той да е „в бяло”, върхът да стои чист. Единствените, които не се сменят, са двамата вицепремиери, защото ако махне някой от тях, се разпада коалицията”, заяви Антон Кутев.

  „Борисов е безскрупулен, когато трябва да се сменят хора. Той винаги е знаел, че той е носителят на властта. Това играе през цялото време – цялата държава трябва да каже: „Докато не опре до Борисов, проблемът няма да се реши”, което означава, че всички, които пречат на тази теза, трябва да бъдат махани веднага, за да не нарушават този начин на мислене. Това му е играта от 10 години”, посочи зам.-шефът на ПГ на БСП.

  Според него няма българин, който да се съмнява, че правителството няма да изкара мандата си. „Лично аз не смятам, че тази година е възможно да се разпадне правителството, но съм сигурен, че ще стане следващата”, отбеляза Кутев.

  Той коментира и неподписания от президента Румен Радев указ за освобождаването на Младен Маринов, което се превърна в пречка за промените в кабинета. „Това е бил елегантен начин от страна на президента да им каже, че той участва в политическата система със своите функции и да не го използват само като пощенска кутия в дадени моменти”, смята Кутев.

 • Вторник, 11 Септември 2018 08:56
  Социолози: Рейтингът на кабинета се срина след последните политически трусове

  Събитията от последния месец сериозно са ударили върху авторитета на управляващите. На практика всички представители на управляващите (без столичния кмет Йорданка Фандъкова) бележат сериозен спад в обществената си популярност. Най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов. За един месец той е загубил 6% от личния си рейтинг, следван от Волен Сидеров (- 5 %); Томислав Дончев (- 5 %); Цветан Цветанов (-3 %). Това показват резултатите от изследване на агенция "Медиана", проведено от 1 до 8 септември сред 1006 души по метода Facе-to-face интервю.

  Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" - 3.29). Само за три месеца хората, които считат, че е добре правителството да изкара пълен мандат, са намалели с близо 10 на сто (6% за последния месец). Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за управляващите (37%) и желаещите то да си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто. (При 20% преди три месеца).

  Намаляват оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще. Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период, анализират социолозите, цитирани от "19 минути". 

  На този фон не се наблюдава драстично разместване на електоралните нагласи. ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент (БСП) с 3,5%.

  Кризата във властта от последния месец (и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е ударила Обединените патриоти. Те са загубили над 3% от електоралния си потенциал в рамките на месец. "Воля" продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2%.

  Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори и непредвидимо. В този смисъл твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото, обобщават от "Медиана".

Оставете коментар