Сряда, 24 Юли 2019
Вторник, 02 Октомври 2018 09:54

Британският външен министър сравни ЕС със СССР

Британският външен министър Джереми Хънт си навлече критики от дипломатическите среди, след като сравни Европейския съюз със Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия, съобщава Франс прес.

Вчера Хънт обвини ЕС, че се стреми "да накаже" Великобритания заради решението й да го напусне и направи паралел с опитите на Съветския съюз да попречи на гражданите си да напускат територията му.

"Ако превърнете европейския клуб в затвор, желанието за бягство няма да намалее, а ще нарасне и ние няма да сме единственият затворник, който се опитва да избяга", предупреди Хънт.

Питър Рикетс, който от 2006 до 2010 г. е бил постоянен секретар на външното министерство, окачестви в Тwitter изказването на Хънт като "глупости, които са недостойни за британски външен министър".

Саймън Фрейзър – постоянен секретар във външното министерство от 2010 до 2015 г, също напдна през Тwitter изказването на външния министър: "Каквото и да е мнението ви за Брекзит, за британския външен министър е шокираща грешка в преценката да сравни ЕС със Съветския съюз".

"За всички нас, и особено за външните министри, ще е от полза да отваряме учебник по история от време на време", посъветва главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар