Неделя, 21 Юли 2019
Вторник, 02 Октомври 2018 13:27

Ципрас и Заев - фаворити за Нобелова награда за мир

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и македонският му колега Зоран Заев са сред фаворитите за Нобеловата награда за мир. Това твърди Виктор Нумелин, специален редактор за Нобеловите награди на шведската информационна агенция ТТ, съобщава БНТ.

"Трудно е да се каже кой е кандидат и кой не. Публична тайна е, че (имената им) се споменават за наградата. Всяка година се правят много предположения и дискусии за това кой ще вземе наградата и на коя област (членовете на комисията) биха искали да обърнат внимание. Тази година говорим много за Корейския полуостров, за положението с миграцията, за ситуацията между Гърция и Македония с преговорите между тях", заявява шведският журналист.

Нумелин подчертава, че за много членовете на комисията това ще бъде "идеалната" награда.

"Би било идеално наградата за мир да бъде дадена например на премиерите на две страни или на някого другиго, който е преговарял. На тях им харесва ситуацията, в която някои преговарят, достигат до споразумение, поставят го на масата, вместо да се опитват да разрешават някаква военна криза или санкции", казва журналистът.

Нумелин все пак добавя, че ниският процент на участие в референдума в Република Македония прави нещата по-трудни, но нищо не е изключено.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 02 Октомври 2018 13:27
  След Сърбия, Борисов се забърка в скандал и със Северна Македония

  Определението “северномакедонец“ възмути съседите ни.

   

  Изказване на премиера Бойко Борисов по време на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево предизвика остри реакции в Македония, съобщава БТА. Причината – министър-председателят използвал думи, които противоречат на Преспанското споразумение.

  „Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония”, заяви в Сараево Борисов по адрес на Стево Пендаровски.

  В Скопие обаче са категорични - такова нещо като „северномакедонец” няма.

  „Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. (…) Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония”, подчерта премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от в. „Слободен печат”.

 • Вторник, 02 Октомври 2018 13:27
  Решено: Честваме с македонците Св. Св. Кирил и Методий, Св. Климент Охридски и цар Самуил

  Македонското правителство прие да чества заедно с България паметта на Светите братя Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум и Цар Самуил

 • Вторник, 02 Октомври 2018 13:27
  Започнаха предсрочните парламентарни избори в Гърция

  Гърция гласува на предсрочни парламентарни избори. Близо 10 милиона души имат право на глас в хиляди избирателни секции, които отвориха в 7 ч.

Оставете коментар