Понеделник, 14 Октомври 2019
Сряда, 03 Октомври 2018 09:04

Първанов: Да предложим Радев и Борисов за Нобелова награда, ако ги видим заедно

„Президентът Радев се опитва да изпълнява ролята на незаобиколим вътрешнополитически фактор по различни поводи. Трябва да предложим Румен Радев и Бойко Борисов за Нобелова награда, ако ги видим заедно, защото май от месеци не сме ги виждали един до друг. Нужно е единение между президентът и премиера", каза президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов пред bTV.

„Аз съм бил критичен и към Росен Плевнелиев, и към Румен Радев, но това трябва да бъде президентски дебат и да бъде критика по политики. Не трябва да се преминава границата на добрия тон”. Така коментира Първанов изказването на приемника си Плевнелиев, в което той твърди, че настоящият държавен глава се е провалил напълно във външнополитически план. Според Първанов по време на европредседателството е имало усещане за външнополитическа изолация на Румен Радев.

Георги Първанов коментира и проведения референдум в Македония, като го определи като неуспешен. „Ако досега имаше етническа нетолерантност в Македония, сега има тежка политическа конфронтация. Референдумът в Македония бе неуспешен. Негласуването е вот срещу промяната на името не толкова срещу евроатлантическата ориентация на страната”, каза той.

Според него в този случай трябва да преценим какъв е българският интерес. „Сега е моментът да вземем инициативата. Северна Македония няма да я бъде. Нека се върнем към изконното име, с което ние сме признали Македония – Илинденска. Не виждам какво ще накара македонците да отстъпят от тази позиция. Всеки опит да се наложи това, ще доведе до конфликти“, прогнозира Първанов.

 „Стратезите на Запада и НАТО сгрешиха, като обявиха Македония за фронтова държава.Няма защо да се бърза със смяна на името. Трябва да мислим какъв е интересът на България и на населението в Македония. Тази страна трябва да влезе в Алианса силна и стабилна“, смята президентът Първанов.

Той припомни, че от АБВ не веднъж са настоявали да не оставаме спора за името на Македония само между Скопие и Гърция.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар