Понеделник, 24 Юни 2019
Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:53

Карадайъ: На обществото се внушава, че няма алтернатива на управление

Днешното „популистко-националистическо управление” е без ясни програма, визия, цели и посока. На обществото се внушава, че няма алтернатива на управление, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по Нова тв

„ДПС е в опозиция и това до голяма степен предопределя нашето поведение при евентуални вотове на недоверие. Не сме търсени за консултации от БСП. Имаме свои мотиви и аргументи, но ще изчакаме да видим тези на левицата. Ще участваме активно във вота на недоверие. Имаме свои мотиви, но ще изчакаме да видим какви са мотивите на опозицията. Не подкрепяме политиката "стани, да седна", заяви лидерът на ДПС във връзка с искания вот на недоверие от БСП по темата "Здравеопазване".

Вотът на недоверие е сериозен политически инструмент на демокрацията. Дебатът по вота произвежда един политически ефект, а гласуването друг,  подчерта Мустафа Карадайъ.

Още от Нова година насам ние като партия се готвим за властта и актуализираме програмата си. В края на тази седмица ще имаме семинар за промяната на програмата си. Политиката е динамичен процес. Ние сме най-подготвените за участие във властта", каза той.

"За нас ценността на управлението е ясна управленска програма за бъдещето на страната с ясни цели. След това вече идва въпросът  как ще се подрежда даден кабинет", заяви лидерът на ДПС.

"В 44-тото Народно събрание сме опозиция и няма това как да се промени. Без дебат за развитието на страната обаче не виждам какво правим. През 2013 наблюдавахме безотговорно поведение и политиката "Стани да седна". Отговорността на управляващите е кворумът в Народното събрание, те трябва да си го съберат", каза Карадайъ. 

По време на разговора лидерът на ДПС направи забележка на водещия Виктор Николаев, че внушавайки тези на зрителите: "Моля Ви, когато каните хора да участват в студиото, най-вероятно искате да чуят техните версии. Ако искате вие да налагате вашите идеи, не ги канете", направи забележка Карадайъ.

"Бихме застанали зад една управленска програма за ускорено развитие на страната, основана на ценностна база", каза председателят на ДПС.

По думите му днешното „популистко-националистическо управление” е без ясни програма, визия, цели и посока. Карадайъ заяви, че на обществото се внушава, че няма алтернатива на управление, а това не е така. В момента има политическо безвремие, каза още той. 

"Когато обявим ясни национални приоритети, няма да има значение кой е на власт. От тези много думички, които изръсихте, имаше най-малко 6 въпроса и още толкова внушения", обърна се Карадайъ към водещия Виктор Николаев, който надълго се опита да зададе въпрос за партия на Радев и отношението на ДПС към нея. „Какво да коментираме Нероден Петко?”, отговори лаконично Карадайъ.

Лидерът на ДПС подчерта, че страната в момента има нужда от съгласие на политиците по приоритети на България за бъдещето. Той припомни, че преди две години ГЕРБ са се отказали от дясноцентристко управление и са предпочели управление на базата на механичен сбор от гласове в парламента.

Карадайъ коментира и снимката си с американския посланик и Ахмед Доган. "Ние имахме срещи с много европейски посланици. Нормално е господин Доган да участва в срещата. Дори да не участва в активната политика, той е фактор в политическата обстановка в Европа и света. Нормално е да се види американският посланик с г-н Доган. Той е историческа личност. Г-н Доган има златен медал от американците за неговото отношение към НАТО.  Нито един отговорен и сериозен политик не би видял нещо необичайно в направената ни снимка, имайки предвид какъв е рангът на г-н Доган", заяви депутатът.

В отговор на настоятелен въпрос за сделката за ТЕЦ "Варна", Карадайъ отговори: "Ако тръгнат политици да се занимават и да коментират търговски сделки между частни субекти, значи нещо в държавата е много сбъркано.  Убеден съм, че държавните органи си вършат работата, какво нередно виждате в една търговска сделка. Не знам къде има забрана политик да има търговски сделки, ако спазва закона". 

Карадайъ бе помолен да коментира конфликта между премиера и президента и къде стои ДПС в него. По думите му конфликтът между институциите е част от кризата в страната и оцени сегашната ситуация като криза в държавността.

„ДПС би застанало зад една управленска програма за ускорено развитие на страната, основана на ценностна база”, допълни Мустафа Карадайъ.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:53
  ДФ „Земеделие” не може да наложи санкции на къщи за гости в нарушение

  Продължават проверките на къщи за гости в община Борино и на роднина на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, но без възможност за санкции, тъй като проверките се извършват извън мониторинговия период.

  Продължават проверките на къщи за гости на експерти от Държавен фонд „Земеделие“ в смолянската община Борино. Досега инспекторите установиха нарушения в заложения бизнес план и в собствеността на къщите на бивш общински съветник и на роднина на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

  Проверката започна в къщата, собственост на съпругата на кмета на Борино Мустафа Кара Ахмед.

  "Както виждате и в момента има гости, тъй че изобщо нямам никакви притеснения относно проверката. Собственик съм от самото кандидатстване от 2012 година до 2015-а. По Закона за местното самоуправление и местната администрация аз нямам право да извършвам търговска дейност и затова аз съм прехвърлил моите акции на съпругата си Захрие Кара Ахмед", каза той пред БНР.

  До втората къща нямаше достъп. Собственик на имота е Невредин Кючюк, който е шурей на председателя на ДПС. Той има и друга къща за гости в района на Борино, а тази в Чала се оказа, че няма да бъде санкционирана и няма да се върне част от субсидията.

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:53
  Изнасилихме демокрацията и се роди диктатура на простотията

  Проф. Коста Костов: Търпим управлението на малообразовани и крадливи мерзавци. Те са по-крадливи от старите партийни кадри, които от страх пред самодържеца, крадяха с мярка

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:53
  Нинова към Борисов: Въпросът с моята оставка приключи, мислете за прегръдката с ДПС

  „Премиерът днес коментирал от Брюксел оставката ми. Господин Борисов, този въпрос приключи. Гледайте си делата в ГЕРБ и мислете за прегръдката с ДПС”. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук

Оставете коментар