Петък, 22 Ноември 2019
Четвъртък, 04 Октомври 2018 15:49

Нещо от Македония, уж като в Мюнхен, но „страхотно” в София

След огромната вълна от възмущение срещу качеството на ремонта на ул. „Граф Игнатиев” и „естетическата” реконструкция на пространството пред църквата „Свети Седмочисленици”, станаха ясни няколко неща:

Първо, че Столична община имала забележки към фирмата, която ремонтира централната знакова за София улица, но не за качеството на работата, а за нейната организация. Естетическите качества на проекта пък били въпрос на лично възприятие. Това обяви столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев, чиято оставка беше поискана вчера от група общински съветници заради лошо изпълнения ремонт.

Второ, че автор на предизвикалия възмущение проект, е архитект Иво Пантелеев.

Днес архитектът излезе от обществената неизвестност и помоли за толерантност и разбиране, тъй като проектът бил много сложен. Също така гарантира, че крайният резултат ще е добър. За него критиките за естетическите качества на настилката били хейтърство, тъй като имало много хора, които я харесват, но не го заявявали публично.

„Свършеното до момента ме кара да мисля, че проектът ще стане такъв, какъвто сме го замислили - изключително добър. Твърдя, че София, в тази част от центъра, ще има съвременна и по-качествена среда", заяви Пантелеев и уточни, че най-важно било как ще се напаснат шарките на елементите от настилката.

Той допълни, че материалите, използвани около "Св. Седмочисленици" са "най-добрите за местния пазар". По отношение на качеството увери, че е надеждно, че не се пързаля и че била произведена в Македония.

Арх. Пантелеев категорично отхвърля критиките за подбраната шарка на настилката. "Всеки може да каже всичко за шарката. Аз за това не ползвам социалните мрежи, защото се омерзявам от хейтърството, което там е 100-процентово.”

Архитектът уточни, че подобна настилка като тази около църквата е използвана за площада пред галерията "Ленбаххаус" в Мюнхен. А проектът за сградата и за пространството около нея е правен от световноизвестния архитект Норман Фостър.

"Аз се чувствам много комфортно, стъпил на този площад. Проектът говори, а думите няма как да предадат това, което е той. Когато се завърши, измие се и видите нюансите, които преливат към един от паметниците на архитектурата в София, вие трябва да кажете: "Страхотно е! Това много ми харесва!". Хейтърите са за това, за да мразят. Всеки има право да се изказва", заключи Пантелеев.

Кой е арх. Иво Патнелеев?

Арх. Иво Пантелеев е роден през 1959 г. Съучредител е на А.Д.А. – „Архитектурно-дизайнерска агенция“ ООД, от 1991 г. и неин съуправител от 2006 г. Получава диплома за архитект през 1986 г. от ВИАС. Завършил е специализация и редовна аспирантура по градоустройство във ВИАС през 1990 г., а през 1991-1992 специализира урбанизъм в университета „Джон Хопкинс“, САЩ. Професионалният му опит включва две години практика в ТПО – Русе, практика в ателието на проф. арх. Иван Никифоров, а от 1992 г. ръководство на екип на А.Д.А. в мащабни проекти като жилищен комплекс БОКАР, жилищен комплекс „Бъкстон 2000“, местен архитект на нова офисна сграда на посолството на САЩ, 40-етажна сграда Europe Tower of Sofia съвместно с HPP - Германия, West End Park с YRM - Великобритания, „Мега МОЛ Люлин“, „София Мол Дивелопмънт“, Бизнес център „Соравия“ и др. Иво Пантелеев е зам.-председател на УС на КАБ и член на САБ. Член е на борда на International Urban Fellows Association и на борда на Американския колеж, София.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар