Четвъртък, 09 Юли 2020

Четвъртък, 04 Октомври 2018 15:49

Нещо от Македония, уж като в Мюнхен, но „страхотно” в София

След огромната вълна от възмущение срещу качеството на ремонта на ул. „Граф Игнатиев” и „естетическата” реконструкция на пространството пред църквата „Свети Седмочисленици”, станаха ясни няколко неща:

Първо, че Столична община имала забележки към фирмата, която ремонтира централната знакова за София улица, но не за качеството на работата, а за нейната организация. Естетическите качества на проекта пък били въпрос на лично възприятие. Това обяви столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев, чиято оставка беше поискана вчера от група общински съветници заради лошо изпълнения ремонт.

Второ, че автор на предизвикалия възмущение проект, е архитект Иво Пантелеев.

Днес архитектът излезе от обществената неизвестност и помоли за толерантност и разбиране, тъй като проектът бил много сложен. Също така гарантира, че крайният резултат ще е добър. За него критиките за естетическите качества на настилката били хейтърство, тъй като имало много хора, които я харесват, но не го заявявали публично.

„Свършеното до момента ме кара да мисля, че проектът ще стане такъв, какъвто сме го замислили - изключително добър. Твърдя, че София, в тази част от центъра, ще има съвременна и по-качествена среда", заяви Пантелеев и уточни, че най-важно било как ще се напаснат шарките на елементите от настилката.

Той допълни, че материалите, използвани около "Св. Седмочисленици" са "най-добрите за местния пазар". По отношение на качеството увери, че е надеждно, че не се пързаля и че била произведена в Македония.

Арх. Пантелеев категорично отхвърля критиките за подбраната шарка на настилката. "Всеки може да каже всичко за шарката. Аз за това не ползвам социалните мрежи, защото се омерзявам от хейтърството, което там е 100-процентово.”

Архитектът уточни, че подобна настилка като тази около църквата е използвана за площада пред галерията "Ленбаххаус" в Мюнхен. А проектът за сградата и за пространството около нея е правен от световноизвестния архитект Норман Фостър.

"Аз се чувствам много комфортно, стъпил на този площад. Проектът говори, а думите няма как да предадат това, което е той. Когато се завърши, измие се и видите нюансите, които преливат към един от паметниците на архитектурата в София, вие трябва да кажете: "Страхотно е! Това много ми харесва!". Хейтърите са за това, за да мразят. Всеки има право да се изказва", заключи Пантелеев.

Кой е арх. Иво Патнелеев?

Арх. Иво Пантелеев е роден през 1959 г. Съучредител е на А.Д.А. – „Архитектурно-дизайнерска агенция“ ООД, от 1991 г. и неин съуправител от 2006 г. Получава диплома за архитект през 1986 г. от ВИАС. Завършил е специализация и редовна аспирантура по градоустройство във ВИАС през 1990 г., а през 1991-1992 специализира урбанизъм в университета „Джон Хопкинс“, САЩ. Професионалният му опит включва две години практика в ТПО – Русе, практика в ателието на проф. арх. Иван Никифоров, а от 1992 г. ръководство на екип на А.Д.А. в мащабни проекти като жилищен комплекс БОКАР, жилищен комплекс „Бъкстон 2000“, местен архитект на нова офисна сграда на посолството на САЩ, 40-етажна сграда Europe Tower of Sofia съвместно с HPP - Германия, West End Park с YRM - Великобритания, „Мега МОЛ Люлин“, „София Мол Дивелопмънт“, Бизнес център „Соравия“ и др. Иво Пантелеев е зам.-председател на УС на КАБ и член на САБ. Член е на борда на International Urban Fellows Association и на борда на Американския колеж, София.

Свързани статии (по етикет)

  • Четвъртък, 04 Октомври 2018 15:49
    Айде спрете да крадете в такива мащаби, бе!

    Добре че сме благословени с прекрасен климат, че да сме изпозагинали досега, ако бяхме в тропиците. Простата аритметика доказва само едно: градът ни се управлява от прости хора. Прости и крадливи.

     

  • Четвъртък, 04 Октомври 2018 15:49
    След пороя в София: Над 700 сигнала за наводнени булеварди, подлези и квартали без ток (обзор)

    Общината в София бърза да почисти шахтите заради очакван нов дъжд следобед.

    Над 700 са получените сигнали за наводнени булеварди, подлези, спирки на метрото, закъсали автомобили и квартали без ток - това е равносметката след снощната силна буря в София.

    Един човек е леко пострадал, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 63-та линия на градския транспорт в участъка от "Бяла чешма" към "Цар Борис Трети" е отклонена зарази завиряване.

    Няма други промени в движението на градския транспорт в София. И към момента екипи на Столичната община и на пожарната отводняват улици в кварталите "Красна поляна" и "Манастирски ливади", информира кметът Йорданка Фандъкова.

  • Четвъртък, 04 Октомври 2018 15:49
    Корнелия Нинова към общинските съветници: Осигурете на всяко дете място в детска градина

    По данни на ООН до 2050 г. ще загубим една четвърт от населението си. Според лидера на БСП само се говори по този въпрос, но не се предприемат конкретни стъпки от управляващите

Оставете коментар