Вторник, 18 Юни 2019
Петък, 05 Октомври 2018 09:33

Нарушава ли държавата автономията на Българската православна църква?

Защо църквата възрази срещу публичността на сметките си? Потуши ли премиерът Борисов напрежението между свещениците и властта заради новия Закон за вероизповеданията, обещавайки на религиозните представители държавни заплати равни на учителските?

Митрополит Антоний: Несъгласни сме с понятието "религиозен фанатизъм", тъй като няма точна конкретизация на определение. Едно мирно шествие може да бъде заклеймено като фанатизъм, ако на дадено правителство не му хареса.

„Дарението е личен акт на вярата и част от вътрешния живот на всеки един православен християнин. Ние сме против, защото това нарушава тяхното много лично религиозно чувство”. По този начин обясни възраженията на Светия синод срещу проекта на новия Закон за вероизповеданията Западно и средноевропейският митрополит Антоний в студиото на Нова ТВ.

Проектът предвижда осветляване на дарителите на църквата, парите за вероизповеданията, които идват от чужбина, доходите от продажбата на свещи и декларирането на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата.

Вчера на спешна среща в Светия Синод премиерът Бойко Борисов успокои: „Никой и никога не е мислил техните доходи, които се получават от дарения, продажба на свещи и т.н, някой да им ги взима, събира, проверява и т.н.”

Държавата ще предвиди 15 милиона лева допълнително в бюджета за догодина, така че заплатите на духовниците да се изравнят с тези на учителите. Това означава среден доход около 1000 лева.

Ръководството на църквата е доволно от идеята за увеличение на заплатите на свещениците. „Ние адмирираме това, защото това по един или друг начин ще облекчи църквата и ще могат една част от нейните средства да бъдат насочени в социални, просветни дейности. Иначе хората, които даряват, виждат къде отиват парите им, защото голямата част от даренията са целеви и резултатът от тях се вижда”, заяви митрополит Антоний.

По думите му новият Закон за вероизповеданията нарушава автономията на Българската православна църква.

„По закон БПЦ е отделена от държавата и има свой вътрешен живот, който се регулира от устава и традициите и правилата на БПЦ.  Също сме категорично несъгласни с понятието религиозен радикализъм, защото няма точна формулировка. Представете си едно литийно шествие в името на благородна кауза, която по един или друг начин може да бъде спряно с подобни опасения”, добави митрополит Антоний.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 05 Октомври 2018 09:33
  Борисов пак се заяде с БСП - дори оставка не могли да подадат

  Премиерът коментира решението на Корнелия Нинова да оттегли оставката си

 • Петък, 05 Октомври 2018 09:33
  Петдесетница е! Рожденният ден на Христовата църква

  Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя.

  На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

  Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос.

  Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици.

  Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

  Като не могли да си обяснят това необикновено чудо, мнозина от насъбралите се помислили, че апостолите са просто пияни от сладкото вино, въпреки ранния час.

  Тогава свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. Пояснил на множеството, че апостолите не са пияни, а изпълнени от Дух Свети, и ги приканил към покаяние. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го юдеи. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души (Деян. 2:1-41).

  Трикратно Иисус Христос дарил на учениците Си Светия Дух: преди страданията - неявно (Мат. 10:20), след възкресението Си, духвайки върху тях - явно (Йоан 20:22) и в този момент, когато им Го изпраща съществено.

  Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

  След този ден апостолите установили празника Петдесетница и поучили християните да възспоменават Светия Дух всяка година.

  В края на тържествената литургия свещениците раздават на миряните в храма осветени листа от орех, които символизират слизането на Светия Дух под формата на огнени езици.

  Следващия ден, понеделник след Петдесятница, е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Чрез Него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо.

  В Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена архиерейска света литургия по повод празника. Началният ѝ час е 9.30 ч.

   

 • Петък, 05 Октомври 2018 09:33
  Георги Лозанов: Защо Борисов намеси и Веско Маринов

  Бойко Борисов предизвика всеобщо изумление, когато в обяснението защо отстранява Цветанов изведнъж намеси и певеца Веселин Маринов. Но всъщност няма нищо учудващо: Маринов носи вина за една невъзвратима за ГЕРБ загуба.

Оставете коментар