Събота, 23 Февруари 2019
Петък, 05 Октомври 2018 09:33

Нарушава ли държавата автономията на Българската православна църква?

Защо църквата възрази срещу публичността на сметките си? Потуши ли премиерът Борисов напрежението между свещениците и властта заради новия Закон за вероизповеданията, обещавайки на религиозните представители държавни заплати равни на учителските?

Митрополит Антоний: Несъгласни сме с понятието "религиозен фанатизъм", тъй като няма точна конкретизация на определение. Едно мирно шествие може да бъде заклеймено като фанатизъм, ако на дадено правителство не му хареса.

„Дарението е личен акт на вярата и част от вътрешния живот на всеки един православен християнин. Ние сме против, защото това нарушава тяхното много лично религиозно чувство”. По този начин обясни възраженията на Светия синод срещу проекта на новия Закон за вероизповеданията Западно и средноевропейският митрополит Антоний в студиото на Нова ТВ.

Проектът предвижда осветляване на дарителите на църквата, парите за вероизповеданията, които идват от чужбина, доходите от продажбата на свещи и декларирането на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата.

Вчера на спешна среща в Светия Синод премиерът Бойко Борисов успокои: „Никой и никога не е мислил техните доходи, които се получават от дарения, продажба на свещи и т.н, някой да им ги взима, събира, проверява и т.н.”

Държавата ще предвиди 15 милиона лева допълнително в бюджета за догодина, така че заплатите на духовниците да се изравнят с тези на учителите. Това означава среден доход около 1000 лева.

Ръководството на църквата е доволно от идеята за увеличение на заплатите на свещениците. „Ние адмирираме това, защото това по един или друг начин ще облекчи църквата и ще могат една част от нейните средства да бъдат насочени в социални, просветни дейности. Иначе хората, които даряват, виждат къде отиват парите им, защото голямата част от даренията са целеви и резултатът от тях се вижда”, заяви митрополит Антоний.

По думите му новият Закон за вероизповеданията нарушава автономията на Българската православна църква.

„По закон БПЦ е отделена от държавата и има свой вътрешен живот, който се регулира от устава и традициите и правилата на БПЦ.  Също сме категорично несъгласни с понятието религиозен радикализъм, защото няма точна формулировка. Представете си едно литийно шествие в името на благородна кауза, която по един или друг начин може да бъде спряно с подобни опасения”, добави митрополит Антоний.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар