Петък, 19 Октомври 2018
Събота, 06 Октомври 2018 09:22

Избори в Латвия в страх от победа на проруската партия

Управляващата дясноцентристка коалиция коалиция стабилизира страната след кризата, но в балтийската страна са изморени от икономиите, а преобладава голямо руско мнозинство

Латвийците ще гласуват днес на парламентарни избори, в които управляващата дясноцентристка коалиция е изправена срещу прокремълска партия и възхода на популистите в балтийската република с голямо руско малцинство, съобщава „Франс прес”, цитирана от БТА.

Няколко дни преди вота анкети показаха, че един на всеки трима латвийци не е решил как ще гласува.

Свързана в миналото със споразумение с партията на Владимир Путин „Единна Русия”, левоцентристката партия „Съгласие” е популярна сред руското малцинство, което е една четвърт от близо 2-милионното население.

На изборите през 2014 г. тя се класира първа, но не взе властта, тъй като всички останали партии отказаха да се коалират с нея. Беше създадено трипартийно правителство от дясноцентристкия Съюз „Зелени и фермери”, дясното Национално обединение „Всичко за Латвия” и дясноцентристката партия „Единство”.

Коалицията стабилизира икономиката на Латвия след тежката финансова криза през 2009 г. Заплатите, приходите от данъци и разходите за отбрана нараснаха силно, безработицата спадна, а властите се насочиха и срещу прането на пари от банките. Латвия е част от еврозоната.

Въпреки икономическите успехи, управляващите не се радват на голяма подкрепа в допитванията, защото гласоподавателите са изморени от усилията, които е трябвало да полагат и след като икономическите трудности са вече минало, искат нови лица.

Допитванията показват, че зелените и фермерите може да получат едва десетина места в еднокамерния парламент – Сейма, който се състои от 100 депутати, съобщава bTV. Националното обединение може да получи още по-малко, а „Единство” може да не премине прага от 5 процента. „Съгласие” може да получи около 30 мандата.

Прокремълската партия би могла да състави правителство, ако се съюзи с популистите. Неин потенциален партньор е партията KPV.LV, начело с бившия актьор Артус Кайминс, която е втора в някои допитвания и може да получи петнадесетина места в парламента. През юни Кайминс беше за кратко в затвора по обвинения в корупция, но това не повлия на привържениците му.

KPV.LV няма ясна програма, но обещава повече детски градини и по-добро финансиране на здравеопазването, както и съкращаване на държавната администрация.

Кандидатът на партията за премиер - адвокатът Алдис Гобземс, даде да се разбере, че не изключва съюз със „Съгласие”.

Формацията Нова консервативна партия, която също е популистка, в допитванията е на трето място от общо 16 политически сили.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 06 Октомври 2018 09:22
  Борисов в Брюксел: Хибридните атаки са ужасни, но гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред

  "Към този момент гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред". Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, предаде „Фокус“.

  На въпрос относно заявеното от Цветан Цветанов, че доказателствата по случая „Скрипал“ вече са много по-ясни и трябва да се съобразим с европейските държави, както и дали страната ни трябва да изгони руските си дипломати, Борисов заяви: „Цветанов винаги е бил по-краен в тези си искания, но решенията ще ги вземем ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно и с пълния обем на службите работим по всеки един сигнал по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, ако нямам доказателства и свидетелства“.

  Отново във връзка с изказване на Цветанов, че Русия е една от държавите, която действително е потенциална заплаха с хибридните атаки, премиерът коментира: „Това, че работим не само активно, но и много прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби и има подобни деяния, разобличавани кибератаки и подобни действия, ги наблюдаваме много внимателно.

  Спомняте си няколко пъти на МС, на основни министерства, преди европредседателството, просто кибератаките бяха ужасни. При нас никога не е стояло да избираме между едни или други. Евроатлантическата ни ориентация и координацията с евротлантическите служби е била на 100%. Така че това, че сме бдителни, това, че работим активно е факт.

  В същото време се опитваме да направим и доста по-прагматични условията в сферата на бизнеса между България и Русия", обясни премиерът и заяви, че визира отношенията в сферата на туризма, енергетиката и т.н. „Факт е, че има влизания в България на различни хора, които евротлантическите служби наблюдават. Така че работим по тях, в пълна координация с евратлантическите служби", заяви още Борисов. 

 • Събота, 06 Октомври 2018 09:22
  Европейците два стандарта ли имат? Ай гиди, дърти лицемери!

  Нещо не разбирам. Руснаците ги засипаха със санкции, че се били опитали да отровят Скрипалите, нищо че не беше показано никакво доказателство.

  Саудитците доказано заклали жив човек, журналист във Вашингтон таймс, в консулството си в Истанбул и нищо, освен медиен шум.

  Европейците два стандарта ли имат или два набора ценности?

  Защо никой не пише “Je suise Kashigi”?

  Ай гиди, дърти лицемери!

  Виктор Папазов, фейсбук

 • Събота, 06 Октомври 2018 09:22
  Корнелия Нинова се срещна и с посланика на Русия

  Подобна среща Нинова проведе и с посланика на САЩ

  Председателят на БСП Корнелия Нинова се срещна днес с Н. Пр. Анатолий Макаров – извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация.

  В рамките на разговора е дискутирана възможността България да бъде мост в отношенията между Русия и Европейския съюз.

  За срещата си лидерът на БСП съобщи и в социалната мрежа:

  „Днес проведох среща с Н.Пр. г-н Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация. По време на разговора бяха обсъдени двустранните отношения между България и Русия, както и възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете държави. В рамките на разговора бе дискутирана и възможността България да бъде мост в отношенията между Русия и Европейския съюз.

  Представих на посланик Макаров проекта "Визия за България" като ключов документ в алтернативната управленска програма на БСП. Уточних, че "Визия за България" поставя акцент върху формирането и въвеждането на ефективни политики, които са в интерес на българските граждани. Казах още, че проектът внася нова перспектива в образованието, науката, здравеопазването и икономиката, като поставя и приоритети в областта на вътрешната сигурност, обществения ред и външната политика.”

  Напомняме, че подобна регулярна среща (виж тук) Корнелия Нинова проведе на 12 октомври и с Н.Пр. Ерик Рубин – извънреден и пълномощен посланик на САЩ.

Оставете коментар