Вторник, 18 Юни 2019
Събота, 06 Октомври 2018 09:22

Избори в Латвия в страх от победа на проруската партия

Управляващата дясноцентристка коалиция коалиция стабилизира страната след кризата, но в балтийската страна са изморени от икономиите, а преобладава голямо руско мнозинство

Латвийците ще гласуват днес на парламентарни избори, в които управляващата дясноцентристка коалиция е изправена срещу прокремълска партия и възхода на популистите в балтийската република с голямо руско малцинство, съобщава „Франс прес”, цитирана от БТА.

Няколко дни преди вота анкети показаха, че един на всеки трима латвийци не е решил как ще гласува.

Свързана в миналото със споразумение с партията на Владимир Путин „Единна Русия”, левоцентристката партия „Съгласие” е популярна сред руското малцинство, което е една четвърт от близо 2-милионното население.

На изборите през 2014 г. тя се класира първа, но не взе властта, тъй като всички останали партии отказаха да се коалират с нея. Беше създадено трипартийно правителство от дясноцентристкия Съюз „Зелени и фермери”, дясното Национално обединение „Всичко за Латвия” и дясноцентристката партия „Единство”.

Коалицията стабилизира икономиката на Латвия след тежката финансова криза през 2009 г. Заплатите, приходите от данъци и разходите за отбрана нараснаха силно, безработицата спадна, а властите се насочиха и срещу прането на пари от банките. Латвия е част от еврозоната.

Въпреки икономическите успехи, управляващите не се радват на голяма подкрепа в допитванията, защото гласоподавателите са изморени от усилията, които е трябвало да полагат и след като икономическите трудности са вече минало, искат нови лица.

Допитванията показват, че зелените и фермерите може да получат едва десетина места в еднокамерния парламент – Сейма, който се състои от 100 депутати, съобщава bTV. Националното обединение може да получи още по-малко, а „Единство” може да не премине прага от 5 процента. „Съгласие” може да получи около 30 мандата.

Прокремълската партия би могла да състави правителство, ако се съюзи с популистите. Неин потенциален партньор е партията KPV.LV, начело с бившия актьор Артус Кайминс, която е втора в някои допитвания и може да получи петнадесетина места в парламента. През юни Кайминс беше за кратко в затвора по обвинения в корупция, но това не повлия на привържениците му.

KPV.LV няма ясна програма, но обещава повече детски градини и по-добро финансиране на здравеопазването, както и съкращаване на държавната администрация.

Кандидатът на партията за премиер - адвокатът Алдис Гобземс, даде да се разбере, че не изключва съюз със „Съгласие”.

Формацията Нова консервативна партия, която също е популистка, в допитванията е на трето място от общо 16 политически сили.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар