Четвъртък, 13 Декември 2018
Събота, 06 Октомври 2018 09:22

Избори в Латвия в страх от победа на проруската партия

Управляващата дясноцентристка коалиция коалиция стабилизира страната след кризата, но в балтийската страна са изморени от икономиите, а преобладава голямо руско мнозинство

Латвийците ще гласуват днес на парламентарни избори, в които управляващата дясноцентристка коалиция е изправена срещу прокремълска партия и възхода на популистите в балтийската република с голямо руско малцинство, съобщава „Франс прес”, цитирана от БТА.

Няколко дни преди вота анкети показаха, че един на всеки трима латвийци не е решил как ще гласува.

Свързана в миналото със споразумение с партията на Владимир Путин „Единна Русия”, левоцентристката партия „Съгласие” е популярна сред руското малцинство, което е една четвърт от близо 2-милионното население.

На изборите през 2014 г. тя се класира първа, но не взе властта, тъй като всички останали партии отказаха да се коалират с нея. Беше създадено трипартийно правителство от дясноцентристкия Съюз „Зелени и фермери”, дясното Национално обединение „Всичко за Латвия” и дясноцентристката партия „Единство”.

Коалицията стабилизира икономиката на Латвия след тежката финансова криза през 2009 г. Заплатите, приходите от данъци и разходите за отбрана нараснаха силно, безработицата спадна, а властите се насочиха и срещу прането на пари от банките. Латвия е част от еврозоната.

Въпреки икономическите успехи, управляващите не се радват на голяма подкрепа в допитванията, защото гласоподавателите са изморени от усилията, които е трябвало да полагат и след като икономическите трудности са вече минало, искат нови лица.

Допитванията показват, че зелените и фермерите може да получат едва десетина места в еднокамерния парламент – Сейма, който се състои от 100 депутати, съобщава bTV. Националното обединение може да получи още по-малко, а „Единство” може да не премине прага от 5 процента. „Съгласие” може да получи около 30 мандата.

Прокремълската партия би могла да състави правителство, ако се съюзи с популистите. Неин потенциален партньор е партията KPV.LV, начело с бившия актьор Артус Кайминс, която е втора в някои допитвания и може да получи петнадесетина места в парламента. През юни Кайминс беше за кратко в затвора по обвинения в корупция, но това не повлия на привържениците му.

KPV.LV няма ясна програма, но обещава повече детски градини и по-добро финансиране на здравеопазването, както и съкращаване на държавната администрация.

Кандидатът на партията за премиер - адвокатът Алдис Гобземс, даде да се разбере, че не изключва съюз със „Съгласие”.

Формацията Нова консервативна партия, която също е популистка, в допитванията е на трето място от общо 16 политически сили.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 06 Октомври 2018 09:22
  След ислямистки атентат ЕП осъжда Русия като агресор

  „Докато в Страсбург – седалище на Европарламента, се извършва ислямистки атентат, същият този Европарламент приема декларация, осъждаща... руската агресия!?!?!? Тези наистина нямат връзка с главния мозък!”, написа Петър Волгин във Фейсбук.

  Коментарът на журналиста е по повод заседанието на евродепутатите от сряда, когато отчетоха извършените реформи в Украйна, като същевременно осъдиха агресията на Русия в Керченския проток и изграждането на „Северен поток 2“.

  В декларация евродепутатите осъждат категорично агресията на Русия срещу Украйна на 25 ноември в Керченския проток и настояват за незабавното и безусловно освобождаване на всички украински кораби и моряци. Те са сериозно загрижени, че напрежението може да представлява прикрит опит за анексиране на суверенните права на Украйна в Азовско море. Поради тази причина Русия трябва да гарантира свободата на корабоплаването през Керченския проток и в Азовско море, се заявява в текста.

  Резолюцията призовава ЕС и неговите държави членки да въведат целенасочени санкции срещу Русия, в случай че украинските военнослужещи не бъдат освободени и в случай на по- нататъшна военна ескалация.

  В заключение евродепутатите категорично осъждат нарастващия брой физически нападения срещу защитници на гражданските права и журналисти, както и насилието срещу ромите и ЛГБТИ общностите.

  Освен това те изискват от Руската федерация незабавно и безусловно да освободи носителя на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов и всички други незаконно задържани украински граждани.

 • Събота, 06 Октомври 2018 09:22
  ЕС явно разчита на глобалното затопляне и печките с дърва

  Европейските парламентаристи, които вчера приеха резолюция срещу газопровода "Северен поток" 2, вероятно разчитат на глобалното затопляне или възнамеряват да преминат към дърва за огрев.

  В някои страни закриват АЕЦ, а в същото време призовават за отказ от руския газ. На дърва ли ще минават? Но и за тях се знае, че отнякъде трябва да се вземат.

  Русия не за първи път се сблъсква с блокиране на мирни, изгодни и перспективни енергийни проекти от страна на европейските политици.

  Тези хора, много от които се представят за изразители на мнението на хората, просто са под контрола на определени лобистки групи, а понякога и непосредствено на специални служби.

  Чии интереси изразяват тези хора? Ако те казват, че защитават интересите на обикновените хора, то това е лъжа.

   (говорителят на руското външно министерство Мария Захарова)

  Напомняме, че в сряда Европейският парламент призова да бъде прекратен строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията, приета по доклада "За реализацията на Договора за асоцииране ЕС-Украйна", бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

 • Събота, 06 Октомври 2018 09:22
  Ние кога ще се събудим?

  "Къде сте, бе, мишки патриотарски?", пита Богомил Бонев по повод предстоящото посещение на зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Оставете коментар