Вторник, 11 Декември 2018
Събота, 06 Октомври 2018 09:39

Румъния решава днес – семейството е между мъж и жена

Почти 19 милиона избиратели в Румъния са призовани да отидат до урните през уикенда, за да гласуват на референдум за промяна на конституционната дефиниция на семейството. Става дума за уточнението, че то се основава на брак между мъж и жена, а не между съпрузи, както е в момента.

Решението за организиране на допитването беше взето, след като гражданското движение "Коалиция за семейството" събра подписите на 3 милиона румънци и внесе инициативата в парламента. Конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна в конституцията.

За да бъде признат референдумът за валиден, правото си на глас трябва да упражнят най-малко 30% от избирателите.

Румъния и в момента не разрешава брак или гражданско партньорство за еднополови двойки, а гласуването е на фона на увеличения натиск от ЕС срещу Букурещ и обсъждане в Европейския парламент за състоянието на правовата държава в Румъния, пише Епицентър.бг.

Управляващата Социалдемократическа партия е обвинявана в Брюксел заради все по-авторитарното си управление, а нейният лидер Ливиу Драгня бе осъден за злоупотреба със служебно положение на три и половина години затвор. Той ще обжалва следващата седмица.

Драгня бе активен в кампанията за референдума. По-голямата част от опозицията подкрепя кампания да се гласува с "да", а тези против референдума го определиха като загуба на време, имайки предвид, че поддържането на гей правата не е тактика, носеща гласове, коментира "Гардиън".

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 06 Октомври 2018 09:39
  България, Гърция, Румъния, Сърбия и Израел на среща в "Евксиноград"

  Балканската четворка и Израел. Какво казаха лидерите след срещата на върха?

  Премиерът Бойко Борисов посрещна в резиденция Евксиноград министър-председателите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич, които ще участват в Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

  Министър-председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Фокус на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.

  Като домакин на събитието българският премиер е благодарил на колегите си за сериозния ангажимент към този превърнал се вече в традиционен формат, чието начало е било поставено отново във Варна през октомври 2017 г. 

 • Събота, 06 Октомври 2018 09:39
  След срещата на върха: Конституционната комисия за Сирия ще се създаде до края на годината

  Конфликтът в Сирия няма военно решение според четиримата лидери. Русия си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидацията на терористите в Идлиб.

  Четиристранната среща на върха с участието на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, германския канцлер Ангела Меркел, президента на Русия Владимир Путин и президента на Франция Еманюел Макрон за разрешаване на конфликта в Сирия завърши, след като продължи близо три часа.

  Час и половина след началото й, специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура нарече дискусиите на форума много полезни и конструктивни.

  Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган определи преговорите като плодотворни и заяви, че причината за разрастването на конфликта в Сирия е била пренебрежителното отношение на международната общност.

  По неговите думи, няма военно разрешение на конфликта в Сирия.

  Участниците са се догоровили до края на годината да бъде създадена комисията за Конституцията на Сирия. Решението за създаване на комисията за създаване на нова конституция на Сирия с представители на правителството и опозицията бе взето през януари. Въпреки това тя все още не формирана.

  „Нашата цел е да осигурим прекратяване на огъня. Имахме възможност да обсъдим и политическото регулиране на кризата в Сирия, която се превърна в международен въпрос. Астана се превърна в модел за нас, тук продължихме усилията си и потвърдихме мнението си, че по военен път не трябва да решаваме сирийския проблем. Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия. Мисля, че на тази среща на върха дадохме нужния конкретен импулс за това. Призовавам и другите държави да подкрепят нашите усилия“, каза Ердоган на пресконференцията след края на срещата в Истанбул.

  Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Кремъл си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидирането на терористите в северозападната сирийска провинция Идлиб. Руският държавен глава направи това изявление на съвместната пресконференция. Освен това Путин отбеляза, че преговорите между лидерите са преминали в делова атмосфера и те са успели да свършат сериозна работа за съгласуване на подходите по разрешаването на сирийската криза.

  Президентът на Франция Еманюел Макрон също заяви, че не е възможно в Идлиб да се проведе военна операция, тъй като тя може да предизвика нова бежанска вълна. Според него комитетът, който ще подготви новата конституция на Сирия, трябва да започне работа до края на тази година.

  Той призова Русия като „главен съюзник на сирийския режим, да упражни съвсем ясен натиск“ върху Дамаск.

  Според канцлера на Германия Ангела Меркел лидерите на Турция, Германия, Русия и Франция трябва да запазят спирането на огъня в Идлиб в дългосрочен план.

  "Ние сме задължени да направим всичко възможно, за да не се стига до нови хуманитарни катастрофи. Добрата новина е, че след 17 септември Турция и Русия успешно съгласуват усилията си за прекъсване на огъня в Идлиб. Днес всички заедно поехме отговорността то да прерасне в постоянно и дългосрочно примирие“, каза Ангела Меркел.

  ВИДЕО - съвместна пресконференция на Ердоган, Путин, Меркел и Макрон

  С какви очаквания отидоха Русия, Турция, Германия и Франция на срещата на върха за Сирия - ТУК

  BIG5

 • Събота, 06 Октомври 2018 09:39
  ГЕРБ предлага 5 г. затвор за психически тормоз в семейството

  ПП на ГЕРБ внесе промени в Наказателния кодекс, с които да се даде по-широка защита на жените и децата, срещу домашното насилие и всички други форми на агресия и насилие срещу тях. Това съобщи на брифинг в Народното събрание неговият председател Цвета Караянчева, като уточни, че този закон не е само за жени.

  "Трябва нито една жена да не бъде накърнявана и нито един член на нашето общество, защото този законопроект не е само за жени, а за всички, които търпят домашно насилие", заяви още председателката на парламента.

  „Заявявам личния си ангажимент към законопроекта, защото представляващият законодателната институция трябва да има ясна и еднозначна позиция в защита на жертвите на домашно насилие“, уточни Караянчева.

  „Тези престъпления винаги ни разтърсват, когато ги видим в медиите. Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме сълза, но помним ли още Виола Николова, убивана в продължение на часове от приятеля си“, попита тя.

  Според председателя на правна комисия Данаил Кирилов новото в законодателните предложения е инкриминирането на психологическия тормоз и преследването, като се предлага и наказание, което достига до 5 години лишаване от свобода.

  „Психологическият тормоз не се отразява обективно, не може да се види като последици, но остава трайна следа в личността на жертвата. Може да се проявява с нагрубяване, с финансова зависимост, има много проявени форми“, обясни Данаил Кирилов.

  По негова информация, повече от половината страни от ЕС са възприели в наказателните си закони такава наказателно-правна защита. Кирилов допълни, че предлагат промяна, с която част от престъпленията, преследвани по тъжба на пострадалия, да се преследват по общия ред.

  Следващата стъпка в борбата с домашното насилие ще бъдат промени и в едноименния закон, съобщи Данаил Кирилов.

Оставете коментар