Сряда, 24 Октомври 2018
Вторник, 09 Октомври 2018 17:25

Нарочна грешка ли е? Европейската комисия обедини Косово и Албания

Европейската комисия "обедини" Косово и Албания в разписанието за дейностите на еврокомисарите за тази седмица, пише косовският в. "Коха диторе", цитиран от Танюг и БТА.

В плана за седмицата е посочено, че еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел ще посети "Прищина, Албания, на 12 октомври".

По-нататък пише с кои официални представители ще се срещне Габриел в Прищина, чието местонахождение според ЕК е в Албания.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 09 Октомври 2018 17:25
  ЕК ще предаде на ОЛАФ данни за злоупотреби с европейски фондове в България

  Говорител на институцията заяви, че вече са били поискани данни по обвинения в нарушения по строителни поръчки от властите у нас

  Европейската комисия няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС, заяви днес говорител на институцията в отговор на въпрос, цитиран от БТА.

   „Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България, добави той по повод съмненията за нарушения около обществени поръчки в строителството у нас. Ще съобщим на ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти”, добави говорителят.

  Той поясни, че ЕК е длъжна да препраща на европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Говорителят отбеляза, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани.  

 • Вторник, 09 Октомври 2018 17:25
  Михаил Константинов пред BIG5: Докато не се смени начинът за избор на ръководство в ЕС, ще виждаме пияния Юнкер и деградиращата Европа

  Надявам се бившите социалистически държави да спасят ЕС от собствената му глупост. Потъването идва от там, че администрацията в Брюксел не носи отговорност пред никого. Ако премиер на някоя страна се появи в подобно състояние като Юнкер, ще бъде разкъсан от народа си. Доналд Тръмп беше прав със забележките си към Европа, която иска безплатно да им се охраняват границите. От срещата му с Путин няма да се реши нищо съществено. Американският президент е от хората, които днес говорят едно, а утре - друго. 

 • Вторник, 09 Октомври 2018 17:25
  ЕК не ни вярва за оградата, подозира ни в непрозрачно харчене на пари

  Европейската комисия се е усъмнила в прозрачноста по харченето на парите за охрана на границата. Това става ясно от внесените от МВР промени в постановление на правителството, с което се определя начинът на разпределение на средствата (Постановление № 167 на Министерския съвет от 08 юли 2016 г. за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“ за периода 2014 - 2020 г.).

  В мотивите към промените е посочено, че ЕК е изготвила одитен доклад, в който се правят препоръки за подобряване на механизма за разпределяне на парите. От вътрешното министерство са пестеливи за подробностите в доклада, но посочват, че ЕК "възприема процедурата по обжалване" на исканията за безвъзмездно финансиране за "ограничаваща и непрозрачна".

  Самата оценка на проектните предложения пък крие рискове от конфликт на интереси. Причината е в ревизирането на отказите за одобряване на проекти. Според сега действащата процедура възражение може да бъде отправено до ръководителя на отговорния орган. Той пък от своя страна назначава комисия, която да прецени основателно ли е възражението.

  В мотивите към промените на постановлението е посочено:

  Европейската комисия счита, че този подход би могъл да се възприеме като конфликт на интереси, тъй като възражението е адресирано до ръководителя на отговорния орган, независимо че същото се разглежда от лица, различни от оценителната комисия и че ръководителят на отговорния орган не е пряко ангажиран с оценителния процес. Европейската комисия възприема процедурата по обжалване за ограничаваща и непрозрачна. 

  Препоръката на ЕК е да се въведе механизъм, при който възражението да бъде отправено и до друг орган, като например "ръководството на МВР".

  По тази причина МВР предлага промяна в механизма, при която министърът на вътрешните работи или оправомощеното от него лице да "определя със заповед лица, извън структурата на отговорния орган, които да извършват проверка за основателността на получените възражения".

  От 2014 г. досега по двата фонда - „Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) и „Вътрешна сигурност“ (ФВС), страната ни е получила близо 150 млн. евро, които са определени за купуване на техника и за подобрение на управлението на мигрантските потоци. Средствата се отпускат след подписване на договор между МВР и съответния бенифициент или с обществена поръчка. МВР вече обяви две такива големи поръчки. Едната е за купуване на персонални камери за граничните полицаи, а другата - за система за лицево разпознаване.

Оставете коментар