Сряда, 18 Септември 2019
Сряда, 10 Октомври 2018 12:46

Борисов на среща с чуждите посланици: Не ви се сърдя (обновена)

Нито една държава и нито една чужда медия не са се обърнали за информация по разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова по официален път - нито през посолства, нито през пресцентъра на Министерския съвет. Това каза премиерът Бойко Борисов на срещата си с посланиците във връзка с убийството в Русе. Срещата се проведе в Гранитна зала в Министерския съвет. На нея, освен премиерът и посланиците на 36 държави, присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и други членове на кабинета.

Пред дипломатическия корпус премиерът подчертал изумлението си, че никоя от държавите, които реагираха спрямо нас по повод убийството, не са потърсили официалните власти и им препоръчал другия път да търсят информацията през официалните канали.

Аз не ви се сърдя, но не очаквах да повярвате на фалшиви новини - в този дух било изказването на Бойко Борисов пред посланиците.Той подчертал, че този път българските медии са се държали коректно, за разлика от задграничните. 

Борисов и колегите му информирали подробно 36-те дипломати за разследването и разкриването на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

Премиерът подчертал, че представяйки убитата в Русе журналистка Виктория Маринова като разследващ журналист, западните медии подменили нейната биография, както и действителността в България.

Борисов обяснил, че през цялото време заради шума извън пределите на страната разследващият екип се е чудил какви партенки да пуска, за да не изпусне убиеца, който е бил на мушката на разследващите от самото начало, но не се спирал на едно място. Затова и пускали фалшиви следи, за да не бъде стреснат. 

Премиерът на три пъти попитал има ли въпроси, но дипломатите замълчали. 

Специално за страните, управлявани от партии-членки на ЕНП, премиерът натъртил, че вече му звънят, но той няма да разговаря с никого за това кого ще подкрепим за шеф на Еврокомисията преди срещата на групата на 17 октомври и ще обяви решението си едва на следващия ден на заседанието на Европейския съвет.

Напомняме, че в последните дни няколко посолства, включително това на САЩ, излязоха с позиции срещу България заради убийството на Виктория. 

По-рано днес на брифинг премиерът изрази недоумението си от клеветническата кампания срещу страната ни. 

"В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България. Сини и червени политици пускаха мейли до Брюксел и Щатите. Нима това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай? Знаете как се крият извършителите, защото целта на един извършител не е да си оставя слюнките, за да може 100 процента да бъде закован. Вместо това европейски политици ни разсипаха от туитъри и аз ще си променя мнението – много внимателно съм ги чел всичките", възмутено каза Борисов. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар