Неделя, 16 Юни 2019
Сряда, 10 Октомври 2018 14:07

Румен Петков: Сигурността на пътя не може да стане с постоянни кръпки в закона

Най-лошият показател, който ясно говори за неспособността на институциите да намират решение на проблема с войната на пътя е, че само тази година шест пъти вече е променян Законът за движение по пътищата. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на Международната конференция на тема: „Пътната безопасност – елемент от националната сигурност“, организирана от Института за пътна безопасност, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

„Практиката в цяла Европа показва, че първо трябва да се направи сериозен и цялостен анализ на причините, които водят до толкова много леки и тежки пътнотранспортни произшествия у нас. След това вече трябва да се предприемат и мерки по въвеждането на съответните нормативни и поднормативни актове и чак след това да се преминава към структурни промени. За това силно препоръчвам на българските институции да не тичат пред вятъра и да не спекулираме с човешката трагедия, а да търсим трайно решение, което няма да има конюнктурен характер. Решение, което няма да бъде подлагано на непрекъснати допълнителни промени, които създават усещането за несигурност у хората и недоверие към възможностите на държавата да се справя с проблемите, които са на дневен ред за обществото в България“, заяви още Петков.

Дебатът за повишаване на пътната безопасност тече повече от една година, a активната му работа за намаляване на пътно-транспортните произшествия и жертвите на пътя започва през 2003 г.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар