Неделя, 15 Декември 2019
Четвъртък, 11 Октомври 2018 11:58

Джамбазки иска връщане на смъртната присъда за тежки престъпления

Справедливото възмездие за жестоки престъпления е смъртна присъда. Това каза по радио „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформатори Ангел Джамбазки по повод убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе.

„Народните представители от ВМРО внесоха в НС за пореден път предложение, когато става дума за такива зверски, чудовищни престъпления от общ характер срещу личността, да не може да се прилага съкратеното следствие. Например, ако предполагаемият извършител е виновен и съдът го докаже, да не може да направи самопризнание и да получи 10-15-годишна присъда и на 30 години да е на улицата. В момента съдът е длъжен да се съобрази, ако извършителят направи самопризнания може да поиска съкратено следствие и може да получи присъда под максималната. Мисля, че в обществото ни има пълно единодушие, че такъв човек не трябва да бъде на свобода. В случая първо трябва да се раздаде справедливото възмездие, второ – да се отправи ясен сигнал към всеки подобен човек и да се защити обществото. Това са трите функции на наказанието – справедливост, превъзпитание и защита“, обясни Ангел Джамбазки.

Той каза още, че част от информацията при подобни престъпления не се обявява през средствата за масово осведомяване с цел предотвратяване на фалшиви новини. Проверката на достоверността на новината от поне три източника е най-добрият журналистически стандарт, към който медиите трябва да се придържат, допълни евродепутатът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар