Понеделник, 27 Май 2019
Четвъртък, 11 Октомври 2018 14:45

Научна конференция с Жан Виденов анализира русофобията и последствията за България от нея

Русофобията лежи в основата на неоколонизаторската атлантическа политика, тя доведе до националната катастрофа след 1989 г.

Бившият премиер Жан Виденов, Дончо Конакчиев, Петър Волгин и проф. Ангел Димов, проф. Васил Проданов, доц. Валентин Златев бяха сред участниците в научна конференция "Русофобството - причини, етапи, форми, институции", която се проведе в Руския културно-информационен център. Срещата се организира от Секция "Социални стратегии и прогнози" към Института за изследване на обществата и знанието при БАН. 

Модератор на първия панел на конференцията бе бившият министър-председател Жан Виденов. 

В началото на конференцията бившият депутат от БСП проф. Ангел Димов заяви, че русофобството е причината за третата национална катастрофа, настъпила след 1989 г. Според него свалянето на правителството на Виденов през 1997 г. е било държавен преврат, реализиран от чужди сили, за да се въведе колониалният валутен борд.

"Научно обоснована е тезата, че борбата с русофобите трябва да се води за защита на България", категоричен е професорът.

Според Димов русофобията лежи в основата на неоколонизаторската атлантическа политика, която се налага от трансграничните капиталисти.

"Чрез нея се извършва геноцид над българската нация", заяви той.

Бившият директор на Института за философски изследвания към БАН проф. Васил Проданов изведе няколко причини за формирането на русофобството у нас.

На първо място, чрез него вътрешната политика създава образ на врага. Той даде пример с Румъния, Хърватия и Полша, където голям процент от населението е антируски настроено.

"Гражданите на четири държави членки на НАТО биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война", обяви той, цитирайки изследване на "Галъп интернешънъл"."България, Турция, Гърция и Словения разчитат на Русия. 42 на сто от българите искат Русия, само 17 на сто - САЩ.", посочи проф. Васил Проданов.

Според него русофобията е резултат на геополитическата позиция на СССР, а в последствие на Руската федерация. Причината е, че Русия не дава възможност да я подчинят с икономически или военни средства.

Професорът заяви още, че за разлика от края на Първата световна война, когато капитализмът се е консолидирал чрез антисемитизъм, сега използва русофобията.

Преподавателят от Пловдивския университет доц. Валентин Златев посочи, че социологията е доказала, че русофилите в България са 85%.

Според Златев русофобията се появява, когато изгубиш "логическа консистенция и представа за време, място, култура и история" - тя не е обоснована. "Когато попитам къде е логиката Путин да убива Скрипалите, отговорът е, защото е лош", заяви той.

Доцентът определи русофобите в България като малка истерична група.

"Зрялата русофобия не може да се реализира без 10% неподправена идиотия", категоричен е Валентин Златев.

Проф. Иван Ангелов, бивш съветник на Жан Виденов по икономическите въпроси, заяви, че присъединяването ни към НАТО и ЕС е едно голямо недомислие. Според него без активната роля на Русия България нямаше да съществува. Днес може би щяхме да бъдем провинция на Турция, да празнуваме чужди празници, нямаше дори да знаем за Кирил и Методий, за Паисий Хилендарски, за Ботев и Левски. Русия е единствената защита на православната религия и славянската цивилизация, смята проф. Ангелов.  

снимка: OffNews

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 14:45
  Проф. Николай Слатински: Ситуацията е катастрофична. Властта не разбира истинската същност на случващото се

  Понеже властимащите нямат вече излизане от ситуацията, да се опитат да се измъкнат от нея. Какво може да се случи, ако не го направят - бедна ми е фантазията, пише проф. Николай Слатински във фейсбук

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 14:45
  Андрей Райчев: Група хора си вадят хляба, като ни плашат с Русия

  "Мнозинството българи не изпитват никакъв страх от Русия. Напротив, смятат я за дългосрочен приятел. А има една малка група, около 15 на сто, която има инстинктивен страх. Това не е само русофобство, но и антикомунизъм, една такава мешавица. А освен това има и една група хора, които си вадят парите, като ни плашат с Русия", коментира социологът Андрей Райчев в студиото на Нова телевизия.

  "При социализма имаше Комитет за българо-съветска дружба - там слагаха най-големите бездарници, мен ако питате, които за нищо не ставаха, викаха "Вечна дружба!" и прочие. Това беше смешно и всички му се подиграваха. Сега се образува точно същата група, само че не е толкова смешна. Тя се е образувала, те си вадят хляба с това, непрекъснато ни плашат. Само през последните две седмици на два пъти съобщиха, че Русия ще ни се бърка с изборите. Това е чиста глупост, мен ако питате", посочи социологът. По думите му, това е тип поведение "И наш Петко с мъжете".

  "В момента Русия за Запада и специално за Съединените щати не е външен, а вътрешен фактор, това е моята теза. Западът не реагира на Путин, Западът реагира на себе си и използва Путин. Това е малко ненормално и със сигурност е временно", отбеляза Андрей Райчев.

  Той подчерта, че самият въпрос за Русия е много голям и, ако говорим за него, трябва да излезем от провинциалната стилистика на русофили-русофоби.

  „Ние искахме газова тръба да мине през България. Парите там не са малко. Това не стана и не стана под натиска на Запада. Хилари Клинтън пристигна и каза: „Няма да правите никаква тръба”. България чакаше шанса си, а в тази визита не се видя никакъв шанс”, коментира още Андрей Райчев.

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 14:45
  Владимиров още вижда БДЖ в розово: Холдингът не е в криза, имало известна криза в „Пътнически превози”

  Никакъв документ не е излизал от мен и да отива в каквато и да била служба, твърди бившият шеф на БДЖ

Оставете коментар