Сряда, 14 Ноември 2018
Сряда, 24 Октомври 2018 12:41

Парламентът преодоля президентското вето, управляващите си подсигуриха приватизация на забранени досега имоти

Данаил Кирилов обяви, че от президентството "очевидно не са разбрали кой знае колко" от закона

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за държавната собственост със 145 гласа „за“ и 65 „против“.

Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“, „Воля“ и независимите депутати. „Против“ гласуваха само от БСП.

Според президента със закона се създава възможност за скрита безплатна приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

В мотивите си Румен Радев заявява, че е недопустимо правната уредба от средство за защита да се превръща в законодателни решения, които увреждат обществения интерес. Държавният глава коментира, че в момента, когато останалите за приватизация обекти са малко, се увеличава интересът към търговските дружества от забранителния списък.

Крум Зарков от БСП изброи няколко белега, който правят законопроекта съмнителен: няма реална оценка за въздействие, а между първо и второ четене в комисия всичко било пренаписано. А в преходните и заключителни разпоредби имало промяна, която влиза пак между първо и второ четене и е в друг закон, който въобще не бил обсъждан.

Депутатът от БСП Пенчо Милков предупреди, че с този закон ще може да се приватизират знакови имоти като НДК и Белмекен, защото това ще зависи само от политическата воля на Министерския съвет. 98% от държавното имущество, което е подлежало на приватизация, е приватизирано – посяга се на другите 2%, убеден е народният представител от левицата.

В отговор председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че от президентството "очевидно не са разбрали кой знае колко" от закона, защото материята била сложна, а ако са разбрали, спекулирали. Според Кирилов употребата на понятието приватизация е неточна, тъй като то се отнася за прехвърляне чрез продажба, а не за апорт, а това можело да се обжалва в съда. 

Той съобщи, че промените предвиждат гаранции за запазване на публичния интерес, с възможност държавата да участва в стопанския живот при ясни правила.

Ветото върху промените на Закона за държавната собственост е десето за президента Радев.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Октомври 2018 12:41
  Проф. Иво Христов: Министър Захариева ще си оттегли ли подписа от Истанбулската конвенция?

  Не споделям инсинуациите, че едва ли не благодарение на някаква наша позиция сме възпрепятствали ЕС да приеме адекватни юридически текстове за борба с домашното насилие. Това се нарича спекулация!

  „Има ли предприети действия за оттеглянето на подписа на министър Захариева от Истанбулската конвенция и каква позиция ще изрази българската държава при обсъждане на ратификацията на Конвенцията в ЕС?“ Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Иво Христов от парламентарната трибуна. Той припомни, че на 20.04.2016 г. България подписа Истанбулската конвенция, като подписът е на сегашния министър на външните работи Екатерина Захариева.

  „Конституционният съд постанови, че текстове на Истанбулската конвенция противоречат на нашата Конституция. МС оттегли от НС предложението за нейната ратификация, но въпросът не е окончателно решен. Бъдещото ратифициране на този документ от ЕС ще ни задължи да прилагаме разпоредбите на Конвенцията“, подчерта народният представител от БСП. 

  „Не споделям инсинуациите, че едва ли не благодарение на някаква наша позиция сме възпрепятствали ЕС да приеме адекватни юридически текстове за борба с домашното насилие. Това се нарича спекулация“, категоричен е той. Според него проблемът с Истанбулската конвенция въобще не е в материята за насилието срещу жени и деца.

  „Аз съм юрист и знам, че в българското право има достатъчно инструменти такава практика да не се допуска. Големият проблем не е отсъствието на нормативна база, а в нейното адекватно приложение“, каза още депутатът от левицата. По неговите думи, под миловидната форма за борба с насилието срещу жени и деца, се опитват да прокарат идеи, ценности и практики, абсолютно несъвместими с българския цивилизационен код.

  „Ако министър Захариева подкрепя една такава тенденция, много жалко за българското правителство“, коментира проф. Иво Христов.

  Още по темата: Защо външната министърка плаши ЕС с България за Истанбулската конвенция?

 • Сряда, 24 Октомври 2018 12:41
  Парламентът отхвърли предложението на БСП дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия (обновена)

  Нинова декларира, че когато дойде времето да се взимат решения, БСП ще отмени концесията на Летище София

  Парламентът отхвърли промените в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП, с 88 гласа „за”, 73 „против“ и 40 „въздържали се “.

  От БСП настояха да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

  Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък.

  Дебатът се проведе ден след като Прокуратурата отхвърли сигнала на БСП, с който народни представители от левицата поискаха от държавното обвинение да протестира пред съда решението за концесия на Летище София.

  Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено. Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на МС по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.

  Председател на правната комисия Данаил Кирилов, обаче, смята, че БСП са „объркали правната норма”. От трибуната на Народното събрание той заяви, че не вижда връзка между забранителния списък за приватизация и Закона за концесиите. „Трудно ми беше да го разчета и търсих неговото систематично обяснение и връзка със законодателството“, заяви още Кирилов.

  Крум Зарков от БСП коментира, че водещата правна комисия не е намерила време да разгледа промените в Закона за концесиите на първо четене, затова сега се гледат направо в зала. „Това е жалко. За щастие икономическата комисия е свършила работата си и са постъпили различни становища. Те са ценни с разсъжденията си“, посочи Крум Зарков. Според него ключовият момент е дали вярваме, че концесията е единственият начин за развитие на определени обекти, или считаме, че държавата ни има капацитет да развива тези обекти.

  Лидерът на левицата Корнелия Нинова декларира по този повод, че когато дойде времето да се взимат решения, БСП ще отмени концесията на Летище София: „Декларирам от името на "БСП за България“, че в момента, в който дойде да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на летище „София“, колкото и да струва това и каквото и да изисква от българската държавност. Тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес“.

  В отговор на въпрос от Йордан Цонев дали БСП ще бъде последователна в защитата на националния суверенитет и в Закона за БНБ, Нинова отговори: „Националният суверенитет е национален суверенитет и дали той минава през закони за банки, за летище или за концесии, е едно и също. Когато кажем, че ще го пазим, значи, че ще го пазим в различните варианти при опит за неговото посегателство“, заяви Нинова.

   

  Брюксел ни скастри за Закона за концесиите

  снимка: Банкеръ, от м. май 2017

 • Сряда, 24 Октомври 2018 12:41
  Крум Зарков: Създаде се съмнение за нагласен кворум

  „Няколко секунди, след като 128 човека се преброиха, гласуваха 104. Създаденото съмнение може да бъде преодоляно не с викане в зала, а с провеждане на нова поименна проверка“, каза зам.-председателят на ПГ на левицата Крум Зарков. Според него се е създало съмнение, че председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отмята в списъка без да гледа кой депутат е в зала по повод поименната проверка за наличие на кворум по предложение на ГЕРБ.

  „Може да се прегледа записа и да се види, че имаше кворум – няма да си позволя такова нарушение”, отговори председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Гарантирам, че всяко едно прочетено име, имаше народен представител в зала“, каза Караянчева и обясни на БСП, че ако имат съмнения, могат да оставят депутат от групата си, който да следи как се брои кворумът. „Можете да прегледате видеозаписа и да видите, че имаше кворум. Няма да си позволя да направя такова нарушение“, заяви Караянчева.

  В пленарна зала депутатите обсъждат окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, свързани с данъка върху автомобилите.

  След председателския съвет вчера управляващи и опозиция постигнаха консенсус първо да се гласуват окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, а след това Бюджет 2019 на първо четене.

  „Управляващите използват метода на тоягата – увеличават данъци”, каза депутатът от БСП Георги Гьоков по време на дебатите по промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. „Ако въведете едни стимули за хората, които си купуват нови екологични коли, ще бъде съвсем друго. Вие ще сътворите една недопустима щета върху българина, върху този, който не може да си позволи да кара електрически коли, но се надявам местната власт да спре глупостите, които правите“, заяви още Гьоков . Според него е трябвало да се направи една оценка на въздействието на този законопроект.

  Дебатите по законопроекта продължават.

Оставете коментар