Понеделник, 21 Януари 2019
Сряда, 24 Октомври 2018 12:41

Парламентът преодоля президентското вето, управляващите си подсигуриха приватизация на забранени досега имоти

Данаил Кирилов обяви, че от президентството "очевидно не са разбрали кой знае колко" от закона

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за държавната собственост със 145 гласа „за“ и 65 „против“.

Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“, „Воля“ и независимите депутати. „Против“ гласуваха само от БСП.

Според президента със закона се създава възможност за скрита безплатна приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

В мотивите си Румен Радев заявява, че е недопустимо правната уредба от средство за защита да се превръща в законодателни решения, които увреждат обществения интерес. Държавният глава коментира, че в момента, когато останалите за приватизация обекти са малко, се увеличава интересът към търговските дружества от забранителния списък.

Крум Зарков от БСП изброи няколко белега, който правят законопроекта съмнителен: няма реална оценка за въздействие, а между първо и второ четене в комисия всичко било пренаписано. А в преходните и заключителни разпоредби имало промяна, която влиза пак между първо и второ четене и е в друг закон, който въобще не бил обсъждан.

Депутатът от БСП Пенчо Милков предупреди, че с този закон ще може да се приватизират знакови имоти като НДК и Белмекен, защото това ще зависи само от политическата воля на Министерския съвет. 98% от държавното имущество, което е подлежало на приватизация, е приватизирано – посяга се на другите 2%, убеден е народният представител от левицата.

В отговор председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че от президентството "очевидно не са разбрали кой знае колко" от закона, защото материята била сложна, а ако са разбрали, спекулирали. Според Кирилов употребата на понятието приватизация е неточна, тъй като то се отнася за прехвърляне чрез продажба, а не за апорт, а това можело да се обжалва в съда. 

Той съобщи, че промените предвиждат гаранции за запазване на публичния интерес, с възможност държавата да участва в стопанския живот при ясни правила.

Ветото върху промените на Закона за държавната собственост е десето за президента Радев.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Октомври 2018 12:41
  Държавата иска да прибере "спящите" акции от масовата приватизация

  Притежателите им ги губят завинаги, ако не оперират с тях. Финансовото министерство планира да отидат в Сребърния фонд

 • Сряда, 24 Октомври 2018 12:41
  Парламентът отхвърли ветото на президента върху тайните арести

  Против измененията и в защита на президентското вето гласуваха единствено от БСП

 • Сряда, 24 Октомври 2018 12:41
  Управляващото мнозинство се разпадна заради F-16. НФСБ се обяви против

  Правителството иска от парламента да подпише празен чек в сделката за изтребителите, заяви от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.

  Депутатите гласуват днес предложението на кабинета за започване на преговори със САЩ за придобиване на 8 нови изтребителя F-16 без съобразяване с предварителната финансова рамка от 1 милиард и 800 милиона лева.

  Докладът за закупуване на Ф-16 влиза в пленарната зала след като вчера две парламентарни комисии - по отбрана и по бюджет и финанси, подкрепиха започването на преговори със САЩ.

  „Тези дебати са срамни и позорни. Ако Димитър Списаревски беше свидетел, щеше да се обърне в гроба“, заяви председателят на парламентарната група на НФСБ Валери Симеонов в пленарна зала по време на дебатите за даване на мандат на правителството за старт на преговори със САЩ за купуване на F-16.

  НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по решението за преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16.

Оставете коментар