Сряда, 14 Ноември 2018
Петък, 26 Октомври 2018 14:12

Погнаха и Баневи за финансови машинации

Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД

Специализираната прокуратура разследва дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

Следователи от Отдел „Следствен“ на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, ал. 6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния кодекс.

Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД.

По непотвърдена информация бизнесменът и съпругата му са задържани днес във Франция.

 „В момента тече операция под ръководството на Специализираната прокуратура. Не мога да давам повече информация. Предполагам, че колегите от МВР и Специализираната прокуратура ще информират, когато това е възможно. Наистина не мога да давам информация на този етап. Операцията е в ход.” Това каза по-късно пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов за разследването на „Полимери“.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 26 Октомври 2018 14:12
  Спецпрокуратурата: Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация

  У Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия;

  Общият размер на присвоеното е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева;

  Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни. Държавата до сега не е контролирала по никакъв начин предприятия от първата вълна на масовата приватизация. Това стана ясно от заместник-главния прокурор Иван Гешев по време на брифинг на Специализираната прокуратура по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница.

  Предмет на производството е приватизирания завод „Полимери“ и неговото източване.

  Според зам.-главния прокурор ситуацията, както я описват свидетелите и документите, е следната:

  Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, уточнява Иван Гешев.

  Защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие, прокурор Гешев обяснява така:

  „Специализираната прокуратура, за да стигне до някаква обективна картинка на мащабна според нас престъпна дейност, трябва да има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглоби картинката от пъзела.

  Преди 2 месеца сме получили сигнал, ние нямаме оперативни функции. Сигналът е подаден от ГД „Национална полиция“. След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство. Дали някой преди мен не си е свършил работата, не мога да кажа“.

  Част от източването на „Полимери“ са определени действия, свързани с укриване на документи. В резултат действията на разследващите, тези документи са намерени скрити в бивш офис на сем. Баневи. От спецпрокуратурата смятат, че те ще са изключително полезни за разследване на делото.

  „В това, което свидетелите наричат „мавзолей“, а вие наричате „имението на Баневи“, построено според свидетелските показания и документите с пари източвани от различни предприятия, е намерена стая, в която са открити оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. Парите от обезкостяваните предприятия са отивали именно в тези офшорни сметки. Открити са и множество ценности“, съобщи прокурор Гешев.

  Според наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева, семейство Баневи са получавали парите от дейността на „Полимери“ по сметки на други контролирани от тях дружества. В обвиненията не са включени апортите. По схемата за присвояване ще продължи да се работи.

  Прокурор Дойчева съобщи, че „Полимери“ има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на „Полимери“, а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества. Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизирането му.

  Според разследващите, дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност. Събраните данни за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които предстои да се сверят със счетоводната документация.

  Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Спецпрокуратурата, след което са изискани всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Сега четири  такива дела са обединени и възобновени.

  Спрените дела за Баневи са от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че не е било установено кой е извършител.

  Обект на разследване са и множество приватизирани предприятия:  „Елма-Троян“, което е било източено преди да бъде източено „Полимери“ и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата прокуратурата се надява да излезе още документация.

  Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева.

  На Баневи се повдигат обвинения по смисъла на член. 321, ал. 6 от НПК, за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година.

 • Петък, 26 Октомври 2018 14:12
  Прокуратурата обвини Иво Прокопиев в пране на пари

  Разследването е за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с "Каолин" АД

  Софийска градска прокуратура е обвинила в пране на пари председателя на Съвета на директорите на "Алфа Финанс Холдинг" АД Иво Прокопиев и членовете на съвета Константин Ненов и Иван Ненков, информираха от прокуратурата. Тримата са с наложени мерки за неотклонение "подписка".

  Разследването е за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с "Каолин" АД, гр. Сеново. В хода на разследването са били назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне.

  Прокуратурата уточнява, че на 23 април е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване. То е свързано с продажбата на придобити от "Алфа Финанс Холдинг" акции от капитала на "Каолин", представляващи 100 процента от капитала на "РМД Каолин 98" АД, на регистрирано на 20 декември 2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество "Кварцверке ГмбХ".

  Вследствие сигнала и проведените действия по разследването са повдигнати и обвинения.

 • Петък, 26 Октомври 2018 14:12
  Германски журналисти твърдят, че са разкрили данъчна измама за 55 млрд. евро

  Това е най-голямата данъчна кражба на всички времена. 55 милиарда евро са били източени от данъчните системи на няколко европейски страни. Разследващи журналисти извадиха на бял свят истинско криминале, съобщава "Дойче веле" в "55 милиарда, без капка пот".

  Файловете "Cum-Ex" (вж: cumex-files) се четат като криминале. Още от самото начало: "Поддържат стайна температура точно 18 градуса. Всяка капка пот по нечие чело може да бъде издайническа. Никой не бива да изглежда нервен". 

  Така започва една дълга история, която обобщава резултатите от задълбочено журналистическо разследване. Това е историята на най-голямата кражба на данъци за всички времена. Европейският разследващ център Correktiv публикува резултатите от широко мащабното разследване: файловете, известни като "Cum-Ex". В разследването са участвали 37 журналисти от 19 медии в 12 европейски страни. Изводът: в резултат от съмнителни борсови операции 11 европейски държави са загубили милиарди. Освен Германия, в списъка на измамените са Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Финландия, Норвегия и Швейцария.

  Международно данъчно ужилване

  Най-засегната от всички страни е Германия. Следват Франция със загуби от най-малко 17 милиарда евро, Италия - 4,5 милиарда и Дания - 1,7 милиарда. "Става дума за най-голямата кражба на данъци в историята на Европа", казва данъчният експерт и професор от университета в Манхайм Кристоф Шпенгел. Той е изчислил, че само за периода от 2001 до 2016 година германската хазна е ощетена с почти 32 милиарда евро покрай сделките "Cum-Ex". Разследващият журналистически екип оценява общоевропейските загуби на над 55 милиарда евро.

  Т.нар. "Cum-Ex" сделки разчитат на сложни данъчни трикове, които позволяват на притежателите на акции неколкократно да претендират за възстановяване на данъци, платени само веднъж върху получени дивиденти. Понятието Cum се отнася до акции с претенции за дивиденти, а Ex - за акции без дивиденти. Понеже данък печалба се плаща само веднъж, всеки, който успее да го възстанови няколко пъти, може да натрупа цяло състояние. В схемата участват няколко инвеститори, които купуват и препродават акции в съдружие помежду си именно в деня, когато фирмата изплаща дивидентите. Акциите многократно и бързо сменят собствениците си, така че данъчните власти не знаят кому принадлежат в крайна сметка и възстановяват данъка на няколко пъти.

  Безкраен позор за германската финансова политика

  В Германия тази практика е забранена от 2012 година, когато пробойната във финансовата система беше запушена. Разследващият журналистически екип на Correktiv обаче твърди, че Германия е предупредила другите европейски страни за този вид сделки едва през 2015 година. Федералното министерство на финансите подчертава, че "и в миналото е информирало различни страни в отговор тяхно запитване за сделките  "Cum-Ex"". Фракцията на зелените настоява за подробно обяснение от финансовия министър Олаф Шолц. Защото, ако измамите са били възможни и след 2012 година, това "би бил пълен провал и безкраен позор за германската финансова политика", заяви председателят на зелената фракция Антон Хофрайтер.

  Мащабите на данъчната далавера постепенно се очертават, но и до днес не е ясно дали съмнителните сделки наистина са били незаконни. Дълго време данъчните експерти ги смятаха просто за легални данъчни трикове. Днес обаче наблюдателите и следователите твърдят, че въпросните схеми са незаконни. Кьолнската прокуратура например води разследване срещу испанската банка Сантандер. Някои други банки, сред които Дойче банк и дъщерната банка на Уникредит - Хипо-Ферайнсбанк, вече признаха че са участвали в такива сделки.

  Като на кино

  Едно от главните действащи лица в тази игра с милиони вече е в предварителния арест в Кьолн. Мъжът се надява на смекчена присъда, ако помага на разследването. Дори се съгласява да даде интервю на разследващите журналисти. Предпочита, разбира се, да остане анонимен, защото в бъдеще смятал да работи като "почтен" адвокат. На интервюто се явява с маска на лицето, също както по филмите.

  Пак като във филмите е и описаната в началото сцена в хотелски апартамент на един лондонски небостъргач. Там млад брокер приема двама разследващи журналисти, които се представят за синове на семейство милиардери. Брокерът най-напред ги развлича с общи приказки за финансови концепции и борсови понятия, но единият от журналистите бързо минава към главния въпрос: Дали парите все пак не идват от държавните данъчни приходи? "Естествено", отговаря младият борсов агент.

Оставете коментар