Вторник, 26 Март 2019
Петък, 26 Октомври 2018 15:22

Президентът подкрепи "Визия за България"

Румен Радев оцени проекта като надпартиен

Президентът Румен Радев подкрепи проекта "Визия за България", а по много от темите в документа стигнахме до консенсус. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща в президентството с държавния глава и неговия екип. 

Поискахме среща, за да разговаряме и обсъждаме нашия проект  „Визия за България“. Впечатляваща среща. Президентът участва в нея с 15 души, всички свои секретари, експерти и съветници. Разговорът беше много детайлен и по секторни политики, уточни лидерът на левицата. По думите й по време на дискусията са успели да обсъдят почти всички сектори. Тя допълни, че са постигнали съвпадение по доста позиции от проекта. Президентът е оценил проекта като надпартиен и е поздравил Нинова, че подходът към документа е бил именно чрез отворена дискусия сред българското общество.

С държавния глава стигнахме до единното мнение, че приоритетите във „Визия за България” трябва да са дългосрочни и да се спазват стриктно, независимо кой е на власт, каза още лидерът на БСП.

По време на срещата е обсъдена ролята на държавните институции, както и спешни мерки за възстановяване на истинския парламентаризъм. 

Румен Радев и Корнелия Нинова са се обединили около позицията, че е нужно връщане на ролята на държавата в ключови сектори в обществения и политическия живот. Получихме препоръки как да бъде конкретизирана тази роля в отделните сектори, подчерта още председателят на левицата. Държавният глава е подчертал и спешната нужда от връщането на доверието в институциите, които в момента не се ползват с такова от българските гражданите. На едно мнение сме, че цели системи се нуждаят от смята на моделите, по които функционират. И двете страни изтъкнахме, че това е необходимо в сферата на здравеопазването, образованието и социалната политика. 

Разговаряхме за начините, по които държавата да влезе в икономиката с пазарни механизми, ролята на държавата в здравеопазването, образованието, духовността и културата, регионалното развитие, разкри още Корнелия Нинова.

Не сме обсъждали с какво президентът може да помогне. За нас е важна експертизата му и отворения разговор, че ще продължим дебата по „Визия за България", добави лидерът на БСП.

Останахме отворени и за следващи разговори, но изразяваме задоволство от тази работна среща, подчерта Нинова. Тя посочи, че очаква следващата такава среща да се проведе, когато „Визия за България“ премине през цялата страна и бъдат конкретизирани предложенията, които са дадени от цялото общество.

Източник: "Дума"

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 26 Октомври 2018 15:22
  Радев: Партиите да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри!

  Не съм дошъл в Египет да коментирам апартаментите на господин Цветанов, но моята позиция винаги е била принципна, заяви държавният глава

 • Петък, 26 Октомври 2018 15:22
  БСП поиска оставката на Цветан Цветанов

  Елена Йончева: Борисов е загрижен от къде идват атаките, а не за корупцията.

  "Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика, защото  проблемът с апартаментите на властта не е само в това, че закупени на цени няколко пъти по-ниски от пазарните". Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева на пресконференция в централата на БСП. Тя припомни, че преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през "задния вход", т.е. те обслужват частни интереси, частни фирми. Тя посочи, че  през януари 2017 г. ГЕРБ  са вкарали лобистки промени в ЗУТ, които дават възможност на една фирма, вместо да построи 8 етажен блок, да построи 35 етажен. „Поправката „Артекс“ на ЗУТ е внесена от депутати от ГЕРБ. Тя е гласувана от всички депутати от управляващата партия. Тези, които са я внесли  са знаели за какво е. Става дума за лобистки закон, който внесен за конкретна фирма", каза още народният представител.

 • Петък, 26 Октомври 2018 15:22
  Елена Йончева: Борисов носи лична отговорност за корупцията в България

  Оставки да подадат и Цветанов, Рашидов и Колева

Оставете коментар