Неделя, 31 Май 2020

Четвъртък, 01 Ноември 2018 15:26

Изпратеният от президента сигнал за ДАБЧ до прокуратурата нямал връзка с обвиненията срещу Харалампиев

Преди година Прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство въз основа на сигнала, изпратен от главния секретар на Президента, тъй като заключенията на ДАНС не съдържали данни за извършени престъпления.

Изпратеният от президентската институция сигнал до прокуратурата за нарушения в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) няма отношение и не е послужил за започване на разследването, по което обвиняем е Петър Харалампиев.

Това съобщават от пресцентъра на Прокуратурата във връзка с казаното от Румен Радев, че в Президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ и че той е водил разговори с ДАНС и Прокуратурата по този въпрос.

В сряда зам.-главният прокурор Иван Гечев заяви, че няма данни за това дали други държавни институции, в това число Президенството, да са търгували с българско гражданство или да е препращан сигнал от администрацията на държавния глава.

От Прокуратурата уточняват, че на 20.03.2017 г. до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на Президента на Република България, с което е изпратен сигнал, получен в администрацията на Президента на 09.03.2017 г. Сигналът е бил подаден от лице, заемащо тогава длъжността „директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерство на правосъдието. В него се излагат твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство.

Изложени са и множество твърдения за „репресивна политика“ на служебен министър на правосъдието, както и на министъра – негов предшественик, по отношение на служителите в дирекция „Българско гражданство“.

Претендира се разпореждане на „ревизия“ на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. – януари 2017 г., поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона.

Към сигнала до Президента, от подателя му са приложени подадени вече сигнали до министър-председателя и до ДАНС.

От държавното обвинение обясняват, че с постановление от 31.03.2017 г. на прокурор от ВКП, на ДАНС е възложена пълна проверка по така изпратения сигнал. В хода ѝ са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник-министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката, като по нея, на 05.06.2017 г. е постъпил нов сигнал от същия подател /директор на дирекция в МП/, с оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на заместник на министър-председателя. И този сигнал е бил предмет на проверка от ДАНС.

Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25.10.2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

Прокуратурата посочва, че материалите по тази прокурорска преписка, включително сигналът – повод за започване на проверката (изпратен от главния секретар на Президента на 20.03.2017 г.) нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Ноември 2018 15:26
  Онзи, който полива пустинята: Свалете и ДДС-то върху периодичните издания!

  Вероятно, прелюбезни,  има и случаи, когато президентът е прав. Мисля, че дори Десислава Радева  може да го потвърди! Аз направо намирам умисъл в предложението, вместо бензиностанции да се открият компютърни училища в областните градове, макар че и това не е много ясно като пазарен механизъм. Кой ще преподава в тези центрове? Учителите по трудово ли? Или ще ги наемат частните компютърни училища…

 • Четвъртък, 01 Ноември 2018 15:26
  Иван Гешев награди на служители от МВР, ДАНС и прокуратурата

  Отличията са за показан висок професионализъм при разкриване и разследване на дела с висок обществен интерес и значимост

 • Четвъртък, 01 Ноември 2018 15:26
  Гешев с нови препоръки към министър Емил Димитров: Засилете контрола на сметищата!

  След проверки, възложени от Върховна административна прокуратура (ВАП) на прокуратурите в страната, ВАП предлага на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и за санкциониране на виновните лица. Това съобщиха от прокуратурата.

Оставете коментар