Петък, 20 Септември 2019
Вторник, 06 Ноември 2018 06:51

Врътки: Гинка Върбакова влиза в надзора на ЧЕЗ, но под условие

"Инерком" трябва да придобие 67 на сто от дружеството; чехите предлагат Върбакова и близки до нея хора да влязат в ръководството на българските дружества

Чешката енергийна компания ЧЕЗ предприе странни маневри, предлагайки на кандидат-купувача на бизнеса си в България Гинка Върбакова да влязe в надзора на "ЧЕЗ Електро", снабдяващо с ток Западна България. За да стане това, обаче, има условие: "Инерком" на Връбкова да придобие 67 на сто от дружеството.

Макар сделката за продажбата на българските дружества на ЧЕЗ да е блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), явно чехите и купувачът "Инерком България" продължават да действат според подписания през февруари предварителен договор за сделката, който се води тайна.

На 27 ноември ще се проведе извънредно общо събрание на акционерите на "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България", на което е предвидено да бъдат отстранени настоящите членове на надзорните съвети на дружествата и на тяхно място да влязат Гинка Върбакова и свързани с нея хора.

Рокадата ще стане факт само под условие, че сделката бъде разрешена и фирмата на Върбакова "Инерком България" заплати договорената сума от около 320 млн. евро.

Напомняме, че през август в групата на "Инерком" беше извършено преструктуриране, след като КЗК обяви, че соларните паркове в портфолиото й са проблем за придобиването на дружествата на ЧЕЗ в България. След тези промени КЗК отказа да образува ново производство по случая. Върбакова, обаче, може да използва отказа пред ЧЕЗ като забавяне не по нейна вина.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар