Петък, 16 Ноември 2018
Вторник, 06 Ноември 2018 14:15

Срещата Путин – Тръмп в Париж се проваля по молба на Макрон?

Изборите за Конгрес на САЩ няма да внесат яснота за нормализация на отношенията с Русия, смятат от Кремъл

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е сигурен дали ще се срещне с руския лидер Владимир Путин по време на визитата си в Париж следващата седмица, но със сигурност ще проведе среща с него на срещата на върха на Г-20 в Аржентина в края на месеца, предава Reuters.

 „Все още не сме уговорили нищо. Не знаем дали това ще е правилното място. Ще бъда в Париж по други причини. Но ще имаме среща на Г-20“, заяви Тръмп. „Не съм сигурен дали ще имаме среща в Париж. Вероятно няма да има“, уточни държавният глава на САЩ.

"Запланираните преговори между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в Париж няма да се състоят по молба на френския им колега Мануел Макрон”, съобщи „КоммерсиантЪ”, позовавайки се на свой информиран дипломатически източник в Европа. Според медията, Макрон като домакин се опасявал, че подобна среща на високо ниво може да засенчи подготвените от френските власти форуми и мероприятия, посветени на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че засега няма тенденция за нормализация на отношенията между Русия и САЩ. Изказването му беше по повод провеждащите се изборите за Конгрес в САЩ.

Според него те едва ли ще внесат яснота по въпроса за възможна нормализация на руско-американските отношения, а засега няма такива тенденции, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

„Мислим, че няма смисъл да се заблуждаваме и да предполагаме, че тези (избори) ще внесат някаква яснота ( в това, как ще се развиват руско-американските отношения). Засега не се наблюдават никакви видими тенденции за нормализация“, заяви говорителят на Кремъл.

Напомняме, че Тръмп и Путин планираха да проведат двустранна среща в Париж на 11 ноември, където ще бъдат на празненствата по случая 100-годишнината от края на Първата световна война.

Дмитрий Песков по-рано заяви, че президентите ще се срещнат във френската столица, но няма да имат „продължителен“ разговор, а по скоро ще говорят „на крак“, за да уточнят подробностите за бъдеща среща. Същото каза и съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън, който уточни, че предмет на дискусиите между двамата президенти в Париж ще е поканата на Тръмп към Путин да посети Вашингтон.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Ноември 2018 14:15
  Държавният департамент не харесва идеята за европейска армия, независима от САЩ

  Щатите се обявиха против всякакви действия, които могат да отслабят НАТО. Във вторник официалният представител на Държавният департамент Хедър Науърт е коментирала идеята за създаване на собствена армия от Евросъюза. 

  „Полагаме усилия да не пренебрегваме НАТО. НАТО – това е надеждна организация, която САЩ и много други държави поддържат от много години вече. Затова не искаме НАТО да бъде отслабена“, цитира думите й РИА Новости.

  Напомняме, че на 6 ноември президентът на Франция Еманюел Макрон предложи създаването на независима от САЩ армия, която самостоятелно да гарантира сигурността в Европа.

  Американският президент Доналд Тръмп определи идеята на френския си колега като „много оскърбителна” и за пореден път призова страните от Европа „да заплатят своя дълг за НАТО”.

  Инициативата на Макрон обаче срещна подкрепата на Германия – канцлерът Ангела Меркел отправи призив към страните-членки на Европейския съюз да започнат работа по създаването на собствена армия и по изграждането на европейски Съвет за сигурност.

 • Вторник, 06 Ноември 2018 14:15
  Светът чества 100 години от края на Първата световна война

  На различни места по света днес ще бъде отбелязана 100-годишнината от края на Първата световна война. Кулминацията на тържествата е в Париж – с възпоменателна церемония пред Триумфалната арка. Във френската столица се събираха държавни и правителствени лидери и представители на над 80 страни.

  Сред тях са президентите на САЩ и Русия – Доналд Тръмп и Владимир Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел. На тържественото събитие присъства и българският президент Румен Радев.

  Примирието, с което се слага край на Първата световна война е подписано на днешния ден преди 100 години – на 11.11 1918 г. точно в 11:11 ч.

  Церемонията започна с преглед на военните части. Ученици прочетоха писма, писани от войници на 11 ноември 1918 г. Слово пред гостите произнесе френският президент Еманюел Макрон.

  ВИДЕО от официалната церемония със световните лидери

  След това, заедно с учениците ще запали пламъка на вечния огън . Младежите ще оформят символична верига, която ще достигне до високопоставените гости, които също ще се включат. Всеки ще постави ръка върху рамото на човека до себе си. Президентът Макрон ще поднесе венец на Гроба на незнайния воин. С минута мълчание ще бъде почетена паметта на всички загинали.

  В Първата световна война са мобилизирани 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите на Първата световна война са близо 15 милиона, сред които 115 000 български войници и офицери.

  След възпоменателната церемония част от участниците ще се включат в Парижкия форум на мира. Целта на събитието, което се повежда за първи път е да насърчи международното сътрудничество и подобряването на управлението.

  Предвидено е на най- високо ниво да бъдат обсъдени актуални теми, свързани с мира и сигурността, околната среда, икономическото развитие, новите технологии. Президентът Румен Радев ще направи изказване за потенциала на новите технологии като фактор за задълбочаване на политическия диалог , икономическия растеж и социалното сближаване.

  В България годишнината от края на Първата световна война ще бъде отбелязана с камбанен звън в големи столични храмове. Така страната ни ще участва, по покана на Великобритания, в международна инициатива за годишнината.

  На 11 ноември 1918 г. църковните камбани във Великобритания, замлъкнали през войната, отново бият и така оповестяват  постигнатото примирие.

  С благословията на Българската православна църква молебен за мир се състоя в столичния храм "Свети Мина".

  ВИДЕО от официалната церемония със световните лидери

  снимка: AF (президентът Румен Радев на първия ред вляво)

 • Вторник, 06 Ноември 2018 14:15
  Радев и Тръмп проведоха разговор в Париж

  Държавният глава Румен Радев проведе разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп в Париж.

  Това става ясно от публикувани снимки в официалния профил на президента Румен Радев във Фейсбук.

  Срещата между двамата президенти се е състояла по време на посещението им в Музей д‘Орсе.

  Снимка на Румен Радев.

   

Оставете коментар