Вторник, 23 Април 2019
Вторник, 06 Ноември 2018 14:15

Срещата Путин – Тръмп в Париж се проваля по молба на Макрон?

Изборите за Конгрес на САЩ няма да внесат яснота за нормализация на отношенията с Русия, смятат от Кремъл

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е сигурен дали ще се срещне с руския лидер Владимир Путин по време на визитата си в Париж следващата седмица, но със сигурност ще проведе среща с него на срещата на върха на Г-20 в Аржентина в края на месеца, предава Reuters.

 „Все още не сме уговорили нищо. Не знаем дали това ще е правилното място. Ще бъда в Париж по други причини. Но ще имаме среща на Г-20“, заяви Тръмп. „Не съм сигурен дали ще имаме среща в Париж. Вероятно няма да има“, уточни държавният глава на САЩ.

"Запланираните преговори между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в Париж няма да се състоят по молба на френския им колега Мануел Макрон”, съобщи „КоммерсиантЪ”, позовавайки се на свой информиран дипломатически източник в Европа. Според медията, Макрон като домакин се опасявал, че подобна среща на високо ниво може да засенчи подготвените от френските власти форуми и мероприятия, посветени на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че засега няма тенденция за нормализация на отношенията между Русия и САЩ. Изказването му беше по повод провеждащите се изборите за Конгрес в САЩ.

Според него те едва ли ще внесат яснота по въпроса за възможна нормализация на руско-американските отношения, а засега няма такива тенденции, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

„Мислим, че няма смисъл да се заблуждаваме и да предполагаме, че тези (избори) ще внесат някаква яснота ( в това, как ще се развиват руско-американските отношения). Засега не се наблюдават никакви видими тенденции за нормализация“, заяви говорителят на Кремъл.

Напомняме, че Тръмп и Путин планираха да проведат двустранна среща в Париж на 11 ноември, където ще бъдат на празненствата по случая 100-годишнината от края на Първата световна война.

Дмитрий Песков по-рано заяви, че президентите ще се срещнат във френската столица, но няма да имат „продължителен“ разговор, а по скоро ще говорят „на крак“, за да уточнят подробностите за бъдеща среща. Същото каза и съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън, който уточни, че предмет на дискусиите между двамата президенти в Париж ще е поканата на Тръмп към Путин да посети Вашингтон.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар