Понеделник, 01 Юни 2020

Сряда, 07 Ноември 2018 19:12

Парламентът прие на първо четене бюджета за 2019 година

ГЕРБ и Патриотите гласуваха "за", БСП и ДПС - "против"

Парламентът прие на първо четене бюджета за 2019 година.

„За“ гласуваха 115 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, един депутат от „Воля“ и от един независим депутат.

„Против“ гласуваха 85 народни представители от парламентарните групи на БСП и на ДПС.

По време на дебатите и гласуването в пленарна зала отсъстваха премиерът Бойко Борисов, както и вицепремиерите. Присъстваха финансовият министър Владислав Горанов, както и Цецка Цачева, Кирил Ананиев, Боил Банов, Теменужка Петкова, Росен Желязков, Бисер Петков, Младен Маринов, Красимир Вълчев, Нено Димов.

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите.

В бюджета за следващата година е заложен дефицит от 0.5% от БВП. Предвижда се растежът на БВП да се повиши до 3,7% през 2019 г. поради по-силните публични инвестиции и публично потребление и да се задържи на ниво от 3,5% в периода 2020- 2021 година.

Безработицата се очаква да се понижи до 4,8% за 2019 година.

Приходите в бюджета ще бъдат 43,8 млрд. лева, а през 2021 година се прогнозира да достигнат 47,5 млрд. лева.

Разходите през 2019 година ще бъдат 44,4 млрд. лева, а през 2021 година се очаква да достигнат до 47, 5 млрд. лева.

В бюджета са предвидени 40,4 млн. лева за помощи за отопление, с 50% повече в сравнение с 2018 година.

150 млн. лева ще се отпуснат за хората с увреждания, а 7 млн. лева за децата сираци без право на наследствена пенсия.

През следващата година разходите за отбрана ще достигнат 1,8 млрд. лева, което е 1,58% от БВП на страната. Средствата ще се разпределят по проектите за модернизация на ВВС, Сухопътни войски и ВМС.

През следващата година ще бъдат увеличени средствата за персонал в МВР и в Министерството на правосъдието.

Приходите на общините ще нараснат с 120,8 млн. лв. спрямо разчетените за 2018 година.

Минималната работна заплата ще се увеличи от 510 на 560 лева. С 10% повече са парите за заплати и осигурителни вноски на държавните служители. С 20% по-високи ще бъдат заплатите на учителите, а тези на непедагогическия персонал с 10%.

Увеличение ще има и при средствата, отпускани за хранене на учениците от първи до четвърти клас.

Предвижда се през 2019 година държавният дълг да намалее от 22,2 на 20 млрд. лева. Консолидираният дълг на сектор „Държавно управление“ ще бъде в диапазона 24,3-23,5 млрд. лева.

Реакциите:

Корнелия Нинова, БСП: Този бюджет е поредният удар върху българския народ! Няма да подкрепим този бюджет, защото е бюджет на застоя в икономиката, бюджет на увеличените данъци на обикновените хора, бюджет на безпътица, мехлем за политическия и икономическия елит, и поредния удар върху българския народ.

Менда Стоянова, ГЕРБ: Бюджет 2019 е поредният бюджет с устойчив икономически растеж, с рекорден ръст в приходите.

Владислав Горанов, финансов министър: Получихме много критики, свързани с номиналния ръст на разходите, но всъщност това е резултат от по-успешното българско общество, което произвежда повече. По-висока заетост, а увеличението на заплатите увеличава и потреблението. Бюджетът расте и то при запазване на ниското данъчно облагане на хората и бизнеса. Според нашето разбиране така се осигуряват повече ресурси за публични услуги. Бюджетът не е предизборен.

Проф. Румен Гечев, БСП: Бюджетът е голям. Той и Титаник беше голям, но потъна. Слагайте си спасителните жилетки и плувайте към предсрочни избори. Размерът на чуждестранните инвестиции в страната е национална катастрофа - за 2007 те са били 9 млрд. евро, а от януари до август 2018 г. са едва 230 млн. евро. "Маймуни с трици не се ловят". Правителството ни предлага бюджетна фискална политика, която води към забавяне на икономическия растеж.

Йордан Цонев, ДПС: Този бюджет не отразява цикъла на икономическо развитие. Бюджетът да не се разглежда като торба с пари за социални плащания, а като инструмент за икономическа политика. 10 години сте на власт и 10 години се увеличават всички разходи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар