Понеделник, 22 Юли 2019
Четвъртък, 08 Ноември 2018 09:45

Тарифите за БГ паспорти се обсъждали публично на опашка пред ДАБЧ

Апелативният съд днес ще реши дали да остави за постоянно в ареста тримата задържани след спецакцията в Агенцията

Молбите за българско гражданство, които са блокирани в Агенцията за българите в чужбина, са 20 хиляди, съобщава bTV, позовавайки се на свои източници.

Тарифите за продажба са обсъждани публично на опашката пред агенцията, твърди Галина Атанасова – роднина на потомствени българи от Сан Франциско, която е чакала с месеци документите за гражданство.

Тя отишла в агенцията по молба на братовчедите си в Съединените щати, които решили да научат повече за баба им – Вера Христова. Преди цял век жената, родом от Татар Пазарджик, заминава за Щатите.

„Било е няколко години след „Титаник”, на 18 е заминала. Омъжила се за американец и след това са ѝ се родили  трима синове. Тези синове имат деца, внуци. Минаха години, те решиха да потърсят корена си и започнаха мъките”, разказа Галина.

Тя получила генерално пълномощно от братовчедите си и отишла да подаде молбите им за гражданство в Агенцията за българите в чужбина.

„Дойдох, та ги оставих и казаха – след 1 месец. И така – 14 месеца....”, разказва жената.

На опашката от чакащи кандидат-българи чула и тарифите: „Тук имаше 30-40 македончета и русначета. Стояха си кротко и мирно и шушукаха точно това, което го чух – на кой колко струва всичко това. Имена не съм чула, но цифри – за някакви 1000 евро, 2000. За всеки различно. И аз се мъчех да чуя, за да разбера на кого да ги дам, за да станат по-бързо”.

Източник, запознат със схемата, разкрива, че молбите, за които са давани подкупи, се разглеждали с предимство: „И съответно ръководителят, който е взел нерегламентирана сума, обичайно такъв тип преписки ги разпределя на доверени служители в тази дирекция, за да може да получи положително становище”.

За арестите в агенцията разбрали и потомците на Вера Христова. „Викам – ето, в такава държава искаш да ставаш български гражданин. Но за тях е сантимент. И за тях е важно да се знае, че са българи”, разказва Галина Атанасова.

След 14 месеца чакане синът и внукът на Вера Христова - Робинсън, получиха документи за български произход от агенцията. А за гражданство у нас ще кандидатстват още 8 от нейните потомци.

Днес Апелативният съд решава дали да остави за постоянно в ареста тримата задържани след спецакцията в Държавната агенция за българите в чужбина.

Бившият председател на агенцията Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и сърбинът Марко Стойов са обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи и търговия с влияние, като Харалампиев е сочен за ръководител.

Според държавното обвинение престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил Агенцията.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 09:45
  Българите могат да посещават без виза 168 държави

  Българите могат да посещават без визи 168 страни в света. Това показват данните от индекса на паспортите, който е съставен от швейцарската консултантска компания Henley & Partners

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 09:45
  Петър Харалампиев излезе от ареста срещу гаранция от 100 000 лева

  Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев излезе от ареста срещу парична гаранция от 100 000 лева, предаде Факти.бг

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 09:45
  Бившият шеф на ДАБЧ излиза на свобода под гаранция от 100 000 лв.

  Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев излиза от ареста срещу парична гаранция от 100 000 лв. Това реши Апелативният спецсъд, който прецени, че трябва да се измени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ към „парична гаранция“. След като я плати, Харалампиев следва да бъде освободен, освен ако не бъде задържан на друго основание.

  В края на октомври 2018 г. Харалампиев беше арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията задържани бяха общо над 20 души.

Оставете коментар