Петък, 20 Септември 2019
Вторник, 13 Ноември 2018 16:35

Европейската комисия ще прекрати частично наблюдението си над България

Европейската комисия ще прекрати частично наблюдението си над България. Това гласи част от доклада за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, разпространен от Брюксел. "Ние сме готови да прекратим изцяло наблюдението над България през 2019 г.", заяви вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс, който представя доклада.

Европейската комисия прие най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), се казва в прессъобщение от ЕК.

В днешния доклад се разглежда изпълнението на 17-те окончателни препоръки, отправени от Комисията в доклада от януари 2017 г., и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на България в изпълнението на тези препоръки.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна тенденция, страната ни ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели.

Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди тази оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар