Събота, 30 Май 2020

Вторник, 13 Ноември 2018 16:35

Европейската комисия ще прекрати частично наблюдението си над България

Европейската комисия ще прекрати частично наблюдението си над България. Това гласи част от доклада за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, разпространен от Брюксел. "Ние сме готови да прекратим изцяло наблюдението над България през 2019 г.", заяви вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс, който представя доклада.

Европейската комисия прие най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), се казва в прессъобщение от ЕК.

В днешния доклад се разглежда изпълнението на 17-те окончателни препоръки, отправени от Комисията в доклада от януари 2017 г., и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на България в изпълнението на тези препоръки.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна тенденция, страната ни ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели.

Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди тази оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 13 Ноември 2018 16:35
  Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам. Страната ни заема последните места във всички сектори. Това е оценката за управлението през последните 10 години.

  Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той определи като груба и цинична лъжа част от коментарите по отношение на документа, според които скоро мониторингът за напредъка на България ще бъде свален. Това не само, че не е вярно, но съдържанието на доклада е убийствено за редица сектори, посочи Петков.   

  „В средствата за масова информация се разгоря един измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал. От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: „в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

 • Вторник, 13 Ноември 2018 16:35
  Жан-Клод Юнкер: Затварянето на вътрешните граници на ЕС е „глупост“

  Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази несъгласието си със затварянето на вътрешните граници в ЕС, като го обяви за „глупост“ в интервю за германския оператор Deutsche Welle, пише европейската редакция на Politico.

 • Вторник, 13 Ноември 2018 16:35
  Мониторингът над България остава, ЕК не вижда напредък в борбата с корупцията

  Излъга ли Екатерина Захариева? По времето на предишния шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер имаше обещания към София, че монигорингът ще падне. Новият председател Урсула Фон дер Лайен обаче не вижда напредък на страната ни

Оставете коментар