Събота, 25 Януари 2020
Понеделник, 19 Ноември 2018 14:18

Шенгенската информационна система ще съдържа и ДНК данни

Шенгенската информационна система ще съдържа ДНК данни и отпечатъци от длани занапред според прието решение на Съвета на ЕС.

Предвижда се в системата да бъдат въвеждани отпечатъци не само от пръсти, но и от длани на заподозрени извършители на тежки престъпления и издирвани за участие в тероризъм, предаде БТА.

Въвеждането на данни от ДНК е свързано с подобряването на проверките, при които лицевата снимка и пръстовите отпечатъци не са достатъчни за установяване на самоличността на проверявания.

С промените ще бъде направено задължително въвеждането в системата на решения за прогонването на граждани на държави извън ЕС, както и за издадени срещу чужденци забрани за навлизане в Общността.

Очаква се промените да улеснят сътрудничеството между държавите от ЕС при водените разследвания, граничните проверки и борбата с незаконната миграция.

Промените ще влязат в сила, след като бъде получена окончателната подкрепа на Европейския парламент. Засега Съветът на ЕС не посочва срок, в който разширените възможности на информационната система ще бъдат приведени в действие.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 14:18
  Будапеща търси ново „политическо семейство”

  Френският вестник Ouest-France изтъква приноса на Орбан, Джонсън, Фарадж и Тръмп за възраждането на консервативното движение, както и засилените връзки между Унгария и Китай

   

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 14:18
  Всеки трети българин няма пари за добро отопление

  С такъв дял енергийно бедни България се нарежда на първо място в ЕС

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 14:18
  АПИ: Близо 290 км пътища са ремонтирани през 2019 г. със средства от ЕС

  Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани през 2019 г. със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и Програмата за териториално сътрудничество Интеррег V-A Гърция - България. Двете програми се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. В основния ремонт на отсечките са вложени около 255 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Оставете коментар