Четвъртък, 27 Юни 2019
Сряда, 21 Ноември 2018 15:04

Домусчиев, КРИБ: Протестите са недопустими и трябва да спрат - пречат на икономиката!

Работодателите предвиждат ръст на средната работна заплата през 2019 г.;

КНСБ сигнализират за липса на кадри на пазара на труда и очакват президентът Радев да защити миньорите и енергетиците на предстоящата среща за климата и енергетиката

Работодателските организации очакват ръст на средната работна заплата и през 2019 г. Това съобщи председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев на брифинг в Министерския съвет след среща на синдикалните и работодателските организации при премиера Бойко Борисов.

Домусчиев посочи, че такива срещи трябва да се правят, защото и работодателите, и синдикатите са важни за държавата. 

„Много е важно диалогът да дава решения за добро развитие на икономиката, защото когато икономиката е добре, има по-добро заплащане за нашите служители. През последните две години имаме двуцифрен ръст на средната работна заплата. Очакваме тази тенденция да се запази и през следващата година – в това се обединихме всички работодателски организации. Това означава, че заплатите в предприятията, в които има добра добавена стойност, ще растат значително. Но ще растат заплатите на специалистите, на хората, които искат да работят, на тези, които имат необходимите знания и умения. И продължаваме да считаме, че основният проблем в България за още по-значителен ръст в заплащането е образованието. Затова е продължим да натискаме за подобрение в образователната система и в квалификацията на нашите кадри. Защото когато имат един добър специалист, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата“, заяви Домусчиев, цитиран от „Фокус”. 

Той посочи, че най-големите опасения на работодателите са протестите в страната, които блокират ключови пътища. 

В тази връзка Домусчиев беше категоричен, че протестите в страната са недопустими и трябва да спрат, за да не се пречи на икономиката.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че съществените въпроси не трябва да се коментират само от политическите партии, а във формат тристранно сътрудничество. „По тази причина по покана на премира Борисов днес се състоя среща, на която бяха обсъдени всички социално-икономически въпроси – доходите в публичния и частния сектор, мерките, които трябва да предприеме държавата, за да гарантира на бизнеса работна сила, теми в сферата на енергетиката, които останаха недоразвити и ще има среща и другата седмица“, посочи Дончев.

Очакваме президентът Румен Радев да защити миньорите и енергетиците на срещата за климата и енергетиката през декември, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че по време на срещата, освен темите за увеличаването на заплатите и липсата на кадри на пазара на труда, е била засегната и темата за енергетиката. 

„Нея само я започнахме, но остана за следващата седмица. Споменаваме я в контекста на това, което се случва буквално след десет дни. На 3 декември започва срещата за климата и енергетиката, на която президентът Румен Радев ще трябва да защити позицията, която ние заедно с двете министерства – на енергетиката и на околната среда и водите, говоря за двата синдиката, сме изработили през последните няколко месеца. А тя е ясна – запазване на българския въгледобив и производството на електроенергия от местни въглища“, каза още Димитров и посочи, че другата седмица синдикалните и работодателските организации ще имат отново среща при премиера по тези тема. 

„Но понеже това стои на дневен ред и вече властите би трябвало да говорят на един език, нашият апел към президента Румен Радев е да бъде на нивото, на което ние очакваме да бъде – държавен глава, който да защити миньорите и енергетиците в започващата среща“, заяви Димитров. 

„Моят прочит на днешната среща при премиера е, че това всъщност е опит икономически активното население с властта заедно да се опитат да погледнат какво трябва да бъде направено през следващата година. И да се адресират най-тежките проблеми, които хората поставят. Факт е, че има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде продължена, затвърдена и гарантирана през следващата година“, каза още Димитров. 

Той посочи, че 78% от работещите са в частния сектор. „Така че добрите новини в бюджета за увеличението на доходите касаят 1/6 от работещите българи. От тази гледна точка подчертах, че двуцифреният ръст на средната работна заплата – 12-15% за следващата година по наши разчети, би трябвало да даде отговор на два въпроса – доколко справедливо разпределяме допълнителния растеж на БВП, който очакваме следващата година, и как реагираме на растящите цени на основни стоки и услуги. Това иска българският работник да чуе и смятам, че посланието е общо – до фирмите и предприятията да достигне не само посланието, но и реалната договореност за по-високи заплати“, коментира Димитров. 

Председателят на КНСБ посочи, че другата тема, която е била коментирана по време на срещата, е липсата на кадри на пазара на труда. „Това е една инициатива, която ние сложихме на масата преди време – заедно с бизнеса и правителството да потърсим начин как трайно да привлечем няколко десетки хиляди работещи българи, които живеят в момента в Молдова и Украйна. Чухме коментари, че ще внасяме обратно цигани от там, но това не е вярно“, каза още Пламен Димитров. 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 21 Ноември 2018 15:04
  Ананиев: От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени

  От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени, каза днес във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

 • Сряда, 21 Ноември 2018 15:04
  Васил Иванов се връща в Нова ТВ по лична покана от Домусчиев

  Ден след отстраняването на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, Нова ТВ обяви връщането на журналиста Васил Иванов в медията в "нов проект за журналистически разследвания".

  "От септември зрителите отново ще имат възможност да проследят как журналистът Васил Иванов разобличава престъпни схеми за корупция, кражби и измами. Той се завръща в медията с подписан авторски договор, след личната покана на собственика на „Адванс Медия Груп" Кирил Домусчиев. Към екипа на новия проект се присъединява и още един разследващ журналист - репортерът на NOVA и TrafficNews.bg Тина Ивайлова", се казва в съобщението на медията.

  Връщането на Васил Иванов в Нова ТВ се случва две години след напускането му по обвинение в "системно упражняване на цензура в работата му", напомня webcafe.bg.

  Иванов влезе в личен спор с тогавашния ръководител на новините в Нова ТВ Дарина Сарелска, като я обвини в спиране на конкретни негови разследвания за обществени поръчки срещу кметове. В опит да потвърди твърденията си, Васил Иванов даде обща пресконференция със Слави Трифонов, по време на която излъчи три телефонни записа със своите колеги Марин Николов и Антон Събев, и с члена на ръководството на Нова ТВ Силва Зурлева.

  В записите с Николов и Събев, Иванов настоява пред тях да потвърдят, че "ни забраниха да снимаме повече кметове и обществени поръчки". Двамата отговарят положително на въпросите му.

  Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

  Дарина Сарелска беше отстранена от поста си на директор "Новини" в медията през август, три месеца след скандала с Васил Иванов. Мотиви за решението тогава не бяха съобщени. Силва Зурлева (тогава член на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп) пое временно отговорността за управлението на новините и актуалните предавания в телевизията.

  По същото време Васил Иванов се присъедини към Канал 3, където продължи да прави разследващи репортажи. Той е вторият кадър на телевизията, който прави преход към Нова в последните месеци. През април 2019 г. Миляна Велева беше назначена за директор "Новини и актуални предавания" на Нова ТВ.До този момент Велева заемаше същия пост в Канал 3, а до 2014 г. отговаряше за новините в TV7.

  Тина Ивайлова също е бивш кадър на Нова ТВ, където работеше до началото на 2019 г., преди да се присъедини към екипа на сайта "Трафик Нюз".

  "След нейното разследване за купуване на гласове на местните избори през 2015 година има задържани и осъдени. „Ало" измамници също се изправиха пред съда, след като Тина Ивайлова внедри екип на медията в престъпната мрежа. Един от последните случаи, по чийто следи тръгна, е за двама братя с луксозни автомобили, които само по документи са незрящи", се казва в съобщението на Нова ТВ по повод връщането на Иванов и Ивайлова.

  "И честит рожден ден, Бойко Борисов"

  Малко по-рано Миролюба Бенатова и Генка Шикерова публикуваха във Facebook съобщения за това, че напускат работата си в Нова ТВ.

  И двете споделиха новината за прекратяването на работните си отношения с медията със следния анонс "И честит рожден ден, Бойко Борисов", като са отбелязали публичния профил във FB на министър-председателя.

  На 13 юни Борисов навършва 60 години.

  Посланието на Бенатова и Шикерова не е придружено с допълнителни детайли от тяхна страна, но под статуса на Шикерова присъства следната размяна на реплики с Тихомир Безлов:

  източник: webcafe.bg

 • Сряда, 21 Ноември 2018 15:04
  Менда Стоянова: Ако се намали ДДС, ще се увеличи подоходното облагане

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров предлага необлагаем минимум върху доходите вместо намаляване на ДДС за някои стоки

Оставете коментар