Понеделник, 13 Юли 2020

Вторник, 27 Ноември 2018 14:39

Здравната вноска от 8% остава и догодина

Създава се Агенция за медицински надзор

 

На извънредно заседание народните представители приеха на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 година. „За“ гласуваха 91 депутати, 51 бяха „против“, 12 се въздържаха.

Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2019 година ще бъде 8% - същият, както през 2018 година.

За първи път през следващата година бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лева. Средствата за здравеопазване в бюджета ще бъдат 5,2 млрд. лева или 4,5% от БВП.

Предвидени са близо 4,3 млрд. лева приходи и трансфери в бюджета на НЗОК за догодина, от които 2,8 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,4 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Общо текущите разходи са в размер на 4,2 млрд. лв., което представлява увеличение с 476,9 млн. лв. спрямо Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 4,1 млрд. лв.

2,5 млрд. лева ще отпусне държавата за медицински дейности (първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност и за болнична медицинска помощ.

167 млн. лева са предвидени за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия.

160,4 млн. лева ще се дадат за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ.

Предвидено е всеки месец Министерството на здравеопазването да отпуска на НЗОК 43 млн. лева за разходи.

През 2019 година здравната осигурителна вноска от 8% ще се запази.

Създава се Агенция за медицински надзор като правоприемник на изпълнителните агенции „Медицински одит“ и по трансплантации.

Регламентира се и създаването на Национална здравно-информационна система с пълна информация за здравното състояние на всяко лице.

Дейността на Центъра „Фонд за лечение на деца“ и на Комисията за лечение в чужбина, преминава към НЗОК, като финансовите средства ще се осигуряват от Министерството на здравеопазването чрез трансфер.

И днешното заседание не мина без пререкания.

БСП се противопостави на бързото гледане на второ четене. Филип Попов се ядоса, че шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова четяла параграфите и членовете в Законопроекта като скороговорка. Правилникът не забранява по този начин, намеси се шефката на парламента Цвета Караянчева.

Думата "лимит" е вредна за системата на здравеопазване, включи се социалистът Иван Иванов. Той отбеляза, че има повече пари за сектора, но навсякъде средствата са за първична помощ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар