Понеделник, 27 Януари 2020
Сряда, 28 Ноември 2018 07:41

Среднощно депутатите приеха първите два члена от бюджета на ДОО

Отнеха думата на опозицията с предложение на ОП за прекратяване на дебатите

 

Около полунощ приключи работата на парламента, където бяха гласувани първите два члена от бюджета на Държавното обществено осигуряване – това е финансовата рамка и специално парите за пенсии, които ще са над 8 млрд. лева догодина. Във финансовата рамка са заложени и приходи от 11,7 млрд. лева.

Днес ще се работи по разбивките на отделните пенсионни плащания. Предлага се от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 5,7 на сто.

Хасан Адемов от ДПС обаче предложи този ръст да бъде изтеглен от 1-и април. "Една голяма част от пенсионерите са извън схемата на енергийното подпомагане. Което означава, че те ще бъдат затруднени да поемат сметките си от зимния период", каза той, цитиран от БНР.

От своя страна от БСП поискаха по-сериозно увеличение на пенсиите, защото догодина няма да се подобри животът на пенсионерите. Аргументите на Виолета Желева: "14 лева е средно едно увеличение на средната пенсия  на един пенсионер. Това ли ще подобри живота на хората? Не, няма как да се случи."

По време на дебатите се стигна до напрежение в пленарната зала, след като председателят Цвета Караянчева подложи на гласуване прекратяването на обсъждането по първата точка, а от левицата настояваха, че не направили всичките си изказвания. 

„Не се опитвайте да отнемете думата на опозицията!”. С тези думи лидерът на БСП се обърна към управляващите по повод поисканото от ОП прекратяване на дебата за пенсиите.

„Право на мнозинството е да прецени дали да продължи дебата или не. Но решението да го прекратят е решение на страхливци. Гледаме един от най-важните закони и трябва да се проведат смислени дебати. Не се опитвайте за пореден път да отнемете думата на опозицията с отнемане на микрофони, със сваляне на говорители от трибуната, Отнемането на думата на опозицията и натискът, полицейщината, до която пробягвате в последните месеци, работи срещу вас, а не срещу нас. Така няма да ни спрете!”, заяви Корнелия Нинова.

Преди това парламентът одобри бюджета на здравната каса, но от БСП се заканиха да сезират Конституционния съд за него. 

Какви промени се предвиждат още в бюджета за ДОО:

От 1 юли догодина максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 на 1200 лева.

Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,169 на 1,2.

Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лева. Повишение има и при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица- от 510 на 560 лева.

При изчисляването на индивидуалния коефициент за пенсиониране ще се взема осигурителният доход за времето от 2000 година.

Промяна няма да има в периода на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни и в размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст – 380 лева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар