Събота, 15 Август 2020

Сряда, 28 Ноември 2018 09:06

И работниците от мини "Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" излизат на протест

Иска се нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 г.

 

Работещите в мини "Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" излизат на протест с искане за яснота относно бъдещето на енергийния комплекс. Те настояват да разберат какво ще бъде направено за финансовото оздравяване на централата, която е пред колапс заради високите цени на въглеродните емисии.

Протестът е днес в Раднево и се организира от синдикатите в двете енергийни предприятия в защита на работните места и бъдещето на комплекса.

„Възмутително и неприемливо е държавата да отритва двете си най-големи енергийни дружества, произвеждащи повече от 45% от електроенергията в страната”, заявяват от КНСБ.

В декларацията, изпратена до отговорните институции по повод на предстоящия митинг, се казва, че състоянието на основните държавни енергийни дружества у нас все повече се влошава, което отново предизвиква безпокойство.

„Последните опити за спасяване на Комплекса „Марица-изток” от дълбокия финансов дефицит не будят доверие – от една страна се предлагат решения, които ще доведат само до прехвърляне на проблема и върху стабилни дружества, а от друга - се обсъждат действия, които са твърде отдалечени във времето”, се казва в декларацията.

Синдикатите спешно настояват за адекватна позиция на държавата за осигуряване на бъдещето развитие на комплекса до изчерпване на въглищните запаси.

Иска се нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 г., както и държавата да поеме траен ангажимент за съставяне на механизъм за компенсиране на загубите от въглеродни емисии на ТЕЦ "Марица-изток 2”. 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Ноември 2018 09:06
  Протестно автошествие предизвика 20-километрово задръстване по АМ „Тракия“

  90% от шофьорите днес са на страната на протестиращите, заяви един от участниците в акцията

 • Сряда, 28 Ноември 2018 09:06
  Бареков организира протест пред имот на Прокопиев в местността Буджака

  Случаят е аналогичен с Росенец, имотът на Прокопиев спира достъпа до морския бряг

   

 • Сряда, 28 Ноември 2018 09:06
  Блокирани остават трите възлови кръстовища в София

  Трите възлови софийски кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар "триъгълник на властта" остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

  Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен:

Оставете коментар