Сряда, 20 Март 2019
Четвъртък, 29 Ноември 2018 12:02

ВКС иска проверка на делото "Иванчева", прокуратурата не разрешава (обновена)

Съдия Иво Хинов вече два пъти нарежда Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под домашен арест. Горната инстанция обаче отменя решенията му

Специализираната прокуратура предлага делото за мярката на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова да не се дава за проверка на Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от писмо на временния председател на спецпрокуратурата Димитър Петров до председателя на Апелативния спецсъд. От прокуратурата настояват материалите да не се дават докато съдът не се произнесе окончателно дали Иванчева и Петрова ще останат в ареста за постоянно.

По-рано днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нареди проверка в Апелативния спецсъд, който като втора инстанция гледа делата по жалбите на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Те са в ареста от 7 месеца. Делото за подкуп срещу тях вече се гледа на първа инстанция от Специализирания съд. За това време Иванчева и Петрова няколко пъти искаха съдът да измени мерките им за неотклонение и да ги пусне от ареста. Много пъти те се и оплакваха от условията в килиите си.

Съдия Иво Хинов, който гледа делото по същество, вече два пъти нарежда Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под домашен арест. Горната инстанция обаче отменя решенията му.  При това апелативният спецсъд светкавично се активизира, за да спре изпълнението на домашния арест, съобщава "Сега".

При проверката, наредена сега от Панов, трябва да бъдат установени броят на делата по мерките за неотклонение на двете, как са администрирани документите в на първата инстанция, постъпването им в апелативния съд, регистрирането и образуването на делата, изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави, сроковете за произнасяне.

Проверката ще правят зам.-председателят на върховния съд Галина Захарова и колегите й Капка Костова и Галина Тонева. Те трябва да са готови с проверката до 5 декември и с доклад за нея до 10 декември, съобщиха от ВКС.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 12:02
  Правят експертиза на почерка в тефтерчето на Иванчева

  Писал ли е Петко Дюлгеров в белия тефтер трябва да стане ясно на 9 април

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 12:02
  Откриха грешка в сумата на подкупа за Иванчева

  Прецизното и дълго броене по време на ареста се оказва не толкова прецизно

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 12:02
  Иван Гешев: Банев тайно е общувал с руски лобисти от ареста

  Според зам.-главния прокурор, Банев вкарал телефон в килията си чрез кутия за натурален сок, а руски лобисти му предлагали сформиране на евразийска народна партия в България.  Обиските в адвокатски кантори били заради олигарх, Гешев и тук открива руска връзка. Зад Десислава Иванчева стои политическо-медийна групировка, заяви още държавният обвинител.

  Обвиненият в източването на приватизирани предприятия бизнесмен Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали медийна и политическа кампания в негова защита. Това обяви в студиото на bTV  зам.-главният прокурор Иван Гешев.

  „Г-н Банев не може да предизвика съчувствие в мен, преди няколко дни в килията му в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, неофициални представители на руската държава”, посочи обвинителят.

  По думите му в съобщенията било коментирано създаването на Евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, като срещу това Банев и семейството му трябвало да получат убежище в Русия, адвокатска защита в Страсбург, медийна кампания в негова подкрепа и „хибридна война” срещу прокуратурата, която да започне от „конкретен известен български журналист”.

Оставете коментар