Вторник, 18 Юни 2019
Четвъртък, 29 Ноември 2018 12:02

ВКС иска проверка на делото "Иванчева", прокуратурата не разрешава (обновена)

Съдия Иво Хинов вече два пъти нарежда Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под домашен арест. Горната инстанция обаче отменя решенията му

Специализираната прокуратура предлага делото за мярката на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова да не се дава за проверка на Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от писмо на временния председател на спецпрокуратурата Димитър Петров до председателя на Апелативния спецсъд. От прокуратурата настояват материалите да не се дават докато съдът не се произнесе окончателно дали Иванчева и Петрова ще останат в ареста за постоянно.

По-рано днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нареди проверка в Апелативния спецсъд, който като втора инстанция гледа делата по жалбите на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Те са в ареста от 7 месеца. Делото за подкуп срещу тях вече се гледа на първа инстанция от Специализирания съд. За това време Иванчева и Петрова няколко пъти искаха съдът да измени мерките им за неотклонение и да ги пусне от ареста. Много пъти те се и оплакваха от условията в килиите си.

Съдия Иво Хинов, който гледа делото по същество, вече два пъти нарежда Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под домашен арест. Горната инстанция обаче отменя решенията му.  При това апелативният спецсъд светкавично се активизира, за да спре изпълнението на домашния арест, съобщава "Сега".

При проверката, наредена сега от Панов, трябва да бъдат установени броят на делата по мерките за неотклонение на двете, как са администрирани документите в на първата инстанция, постъпването им в апелативния съд, регистрирането и образуването на делата, изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави, сроковете за произнасяне.

Проверката ще правят зам.-председателят на върховния съд Галина Захарова и колегите й Капка Костова и Галина Тонева. Те трябва да са готови с проверката до 5 декември и с доклад за нея до 10 декември, съобщиха от ВКС.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 12:02
  ВКС на Русия - с изтребители от пето поколение

  До 2028 г. с изтребители Су-57 трябва да бъдат преоборудвани най-малко три полка от руската армейска авиация, заяви Владимир Путин

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 12:02
  Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха пуснати под домашен арест. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

  Апелативният специализиран съд освободи под домашен арест бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейния заместник Биляна Петрова. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

  На първа инстанция Специализираният наказателен съд осъди Иванчева на 20 години затвор, 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок 20 години.

  Заместникът й Биляна Петрова получи 15 години затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 години да заема публична длъжност. Присъдена е и конфискация на част от имуществото й. Петко Дюлгеров е осъден на 12 години затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество.

  След произнасянето на присъдите на 15 април, двете жени бяха отведени в Сливенския затвор, където да изчакат решението по тяхното дело на по-горна инстанция. След днешното решение на съда Иванчева и Петрова трябва да бъдат конвоирани от ареста до домовете си.

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 12:02
  Вера Йоурова: Мониторингът над България няма да отпадне при комисията Юнкер

  Това е неосъществимо при тази комисия. заяви Еврокомисарят по правосъдието 

Оставете коментар