Вторник, 18 Юни 2019
Петък, 30 Ноември 2018 13:13

Цачева: Килията на Иванчева отговаря на стандартите (обновена)

Екипът на омбудсмана сигнализира за лошите условия

 

Според правосъдния министър Цецка Цачева стандартите в следствения арест са спазени и отношението към всички арестанти е еднакво, включително и към отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

На въпросните помещения е правен ремонт през 2015 г., уточни Цачева, като добави, че мухълът, който се вижда на снимките, е заради затвора, който се намира над следствения арест. Арестът пък от своя страна бил пренаселен – преди 2015 г. в него е имало 400 задържани, а след въвеждането на новите изисквания броят се свил до 240 души. За да се направи ремонт в помещенията, ще е необходимо да се изведат всички арестанти, което в момента не е възможно, добави правосъдният министър.

Помещенията на арестантите отговарят на критериите – квадратурата е спазена, има светлина и санитарен възел, настоя Цачева. По отношение на тоалетните в ареста, тя коментира: „Вярно – стряскаща е картинката”. Поясни обаче, че в същото време има много домове с тоалетни отвън.

Правосъдният министър Цецка Цачева свика съвещанието след проверката, която направи омбудсманът заусловията в килията на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Екипът на омбудсмана Мая Манолова направи снимки, на които се вижда, че преградата за санитарния възел не отговаря на стандартите. 

Освен това килията е обзаведена с четири легла, в нарушение на изискването за четири квадратни метра на човек. Бившият правосъден министър Димитър Бонгалов е направил проверка от името на омбудсмана. 

„Преди около две седмици аз бях в тази килия, може би даже повече, тогава даже имах разговор с министър Цачева и тя реагира много бързо, защото тогава течаха фекални води от горния етаж направо на кревата на задържаните лица. Направиха ремонт, бяха боядисани стените и обещах да направим следваща проверка, която беше тази седмица”, заяви директорът на „Национален превантивен механизъм” при омбудсмана Димитър Бонгалов пред Нова ТВ.

Напомняме, че вчера омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия след извършената проверка, която установи влажни стени в следствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липсата на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух. 

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла“, пише омбудсманът до правосъдния министър. 
Мая Манолова отправя препоръка на основание чл. 46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София.

Резултат с изображение за условията в килията на Десислава Иванчева

Резултат с изображение за условията в килията на Десислава Иванчева

източник: nova.bg и bTV

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар