Понеделник, 27 Май 2019
Сряда, 05 Декември 2018 09:45

Васко Начев: Ако смятат с един играч на пазара да изградят хъб "Балкан“, не познават нещата

Има пряко отговорни за това, че България ще бъде осъдена със сума, по-голяма от 70 милиона евро, смята енергийният експерт

 

До края на годината се очаква решението по газовото дело на Европейската комисия срещу страната ни, срещу БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. Наказателната процедура беше образувана заради жалба на "Овергаз" от 2011 г., а разследването започна две години по-късно.  

Анализаторът от Атлантическия съвет Васко Начев обясни за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че решението ще бъде „като коледен подарък с негативни окраски за България“ и вероятно сумата ще е около 330 милиона евро:

„Тук е моментът да бъде казано, че има пряко отговорни за това, че България ще бъде осъдена със сума, по-голяма от 70 милиона евро, която министър Петкова обяви в изслушване в Народното събрание. Тогава казаха, че не трябва да влизаме в извънсъдебно споразумение, където договорката беше да платим 70 милиона евро наказание, а да защитаваме националния интерес. Така го защитаваме националния интерес, че сега има вероятност да платим не 70, а 330 милиона. Със сигурност ще бъде повече от 70 милиона. Не знам някой да е предложил извънсъдебно споразумение и то да е с по-тежък ефект, отколкото да се влезе в съдебен спор и да се стигне до решение на съда. Няма такъв вариант. Тука е добре да бъде казано, че Газпром също влезе в извънсъдебно споразумение с ЕК, а не предпочетете съда, защото си дава сметка, че там наказанието със сигурност ще бъде по-високо“.

Действията на правителство, парламент и „Булгартрансгаз“ обаче заплашват, дори след плащането на глобата, ситуацията да остане непроменена, предупреди Начев:

„Един играч отново ще притежава целия капацитет от възможности за пренос на газ, при което един ден сигурно ще се озовем в същата ситуация или подобна“.

„При сегашните действия от страна на правителството, парламент и "Булгартрансгаз", ще се случи така, че ние да имаме един единствен участник който транзитира газ през България и той е запазил 100% капацитет от възможности. Ако с един играч на пазара, пък било той и Газпромекспорт, правителството смята, че може да изгради газоразпределителен център, или хъб "Балкан“, значи някой дълбоко не познава нещата или по-скоро тенденциозно се опитва да представи по-различно нещата“, заяви Начев и обясни:

"На хартия ние чакаме газ от много места. Очакванията са ни огромни, обещанията – също, но реално, ако погледне човек, какви са възможностите като трасета, веднага става ясно, че такива опции просто не съществуват. Интерконекторът с Гърция няма директен достъп до транзитната газопреносна система. Автоматически трябва да забравим вариант, в който някой ще иска да пренася газ, да го продаде веднъж на България и, след това, да го купи от България, за да го изнесе. Дори и да направят такава връзка, най-вероятно те ще обещаят от "Булгартрансгаз", при положение че имаш резервиран 100% капацитет от "Газпромекспорт", как тогава да стане този пренос на газ".

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар