Понеделник, 27 Май 2019
Сряда, 05 Декември 2018 15:24

Путин: Няма да участвам в „нехитри комбинации“ на Порошенко!

Порошенко по-рано заяви, че "отлагането на изборите е в интерес на Путин", но така и не обясни в какво се изразява този "интерес"

 

Руският президент Владимир Путин за пръв път коментира изявленията на Петро Порошенко, че се е опитвал да се чуе по телефона с него, но при всеки опит е получавал отказ от Кремъл.

Путин заяви, че няма да отговори на опитите на украинския държавен глава да говори с него по телефона, защото не иска да участва в неговата предизборна кампания.

Руският лидер нарече действията на украинския си колега „нехитри комбинации“, свързани "с украинската провокация в Керченския проток".

„Работата не е в това, че аз просто го отбягвам и не искам да разговарям с Пьотр Алексеевич... Аз просто не искам да участвам в неговата избирателна кампания“, заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Така той отговори на журналистически въпрос, защо не отговаря на молбата на украинската страна за телефонен разговор. По неговите думи, Порошенко изкусно създава кризисни и провокационни ситуации и веднага прехвърля отговорността за направеното на Русия, след което „иска да демонстрира, че успешно решава възникналите проблеми“. 

Именно като предизборни действия руският лидер разглежда последните стъпки на украинския президент, включително провокацията край Керченския пролив и въвеждането на военно положение в 10 региона на Украйна. 

Според него Порошенко нарочно създава кризисни ситуации, прехвърля отговорността на Руската федерация, а след това се опитва да демонстрира, че успешно разрешава възникналите проблеми. 

"Това е доста семпла комбинация, а аз в такива комбинации не искам и няма да участвам", категоричен бе Путин. 

С поведението си руският лидер дава да се разбере, че не възнамерява да си говори с откровени марионетки на Запада, коментират в руските медии. 

Президентските избори в Украйна трябва да се състоят на 31 март, освен ако не бъде удължено военното положение. Самият Порошенко по-рано заяви, че "отлагането на изборите е в интерес на Путин". Той обаче така и не успя да обясни в какво се изразява този "интерес".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар