Понеделник, 18 Февруари 2019
Сряда, 05 Декември 2018 17:10

Андрей Райчев: Симеонов направи меча услуга – превърна скандалите в протести

Георги Харизанов: Успехът на изборите ще зависи напълно от Борисов

 

През 2019 г. у нас ще има два вида избори – местни и европейски. Вече започнаха да се появяват и първите имена на евентуалните кандидат-кметове.

„Силите между ГЕРБ и БСП са приблизително равни. В хора това е – малко под 1 милион за БСП, малко над 1 милион за ГЕРБ”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус" на Нова ТВ социологът Андрей Райчев.

Райчев коментира още, че според повечето социолози, подкрепата от 1 милион гласоподаватели, които са избрали Румен Радев за президент, е таванът за БСП. По-думите му ГЕРБ от своя страна топят преднината си.

„Изравняването беше факт и седмица преди изборите. В един момент нещата опират до лидерство, до това кой би бил премиер, ако определена партия спечели изборите. Личността на г-жа Нинова донесе 150-200 хил. гласа на ГЕРБ в навечерието на изборите. Просто хората не желаеха тя да става премиер”, коментира Георги Харизанов. Според него при скорошни избори този сценарий би се повторил.

„Партиите ще вървят близко една до друга, с лека преднина на ГЕРБ. Парламентарните избори у нас водят до това лидерът на най-голямата партия да става и премиер. Хората не желаят Корнелия Нинова да е премиер и тази тенденция се затвърждава във времето”, коментира още Харизанов.

 „БСП стигна тавана си, трябва нещо голямо да се случи, за да го прекрачи. ГЕРБ не ми се вярва до май да издържат на преднината – не се вижда нещо хубаво, което им се случва, само скандали, скандали. Г-н Симеонов направи меча услуга – превърна скандалите в протести. Държа се прекалено арогантно”, коментира още Андрей Райчев.

Според Харизанов пък успех на изборите ще зависи напълно от Борисов.

„Никой не расте, очевидно доверието, което ерозира от управляващите партии, не се пренасочва нанякъде. Само от Борисов и ГЕРБ зависи дали тази ерозия ще се засили, дали ще спре или дали е обратима като процес”, заяви Харизанов.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Декември 2018 17:10
  Корнелия Нинова предлага на БСП да напусне парламента

  Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, призова председателят на БСП Корнелия Нинова и предложи парламентарната групата на „БСП за България” да напусне парламента. Това стана по време на провеждащия се днес Национален съвет на партията. Решението трябва да вземе пленумът.

  Мотивите на Нинова:

  Предлагам ПГ на "БСП за България"да напусне българското Народно събрание със следните аргументи: Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в тези договорки и в този тип законодателство. Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати", обоснова се Нинова и предложи Пленумът на БСП да обсъди този въпрос.

  Условията пред управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриоти, ДПС и "Воля"

 • Сряда, 05 Декември 2018 17:10
  Поправките в Изборния кодекс: няколко смущаващи факта

  И този път беше спазена традицията преди избори да се ремонтира изборното право. Сегашните поправки убиват преференцията – един от най-демократичните инструменти в ръцете на българския избирател, пише в анализ "Дойче веле".

 • Сряда, 05 Декември 2018 17:10
  Георги Марков: ГЕРБ сам се вкара в капана. Бойко, намеси се!

  ГЕРБ си скрои "Костинборд-2". Радев вече слага парадната униформа. Ще има вето, а след това - решение на Конституционния съд, казва народният представител в интервю за в. „24 часа”

Оставете коментар