Събота, 15 Декември 2018
Сряда, 05 Декември 2018 17:10

Андрей Райчев: Симеонов направи меча услуга – превърна скандалите в протести

Георги Харизанов: Успехът на изборите ще зависи напълно от Борисов

 

През 2019 г. у нас ще има два вида избори – местни и европейски. Вече започнаха да се появяват и първите имена на евентуалните кандидат-кметове.

„Силите между ГЕРБ и БСП са приблизително равни. В хора това е – малко под 1 милион за БСП, малко над 1 милион за ГЕРБ”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус" на Нова ТВ социологът Андрей Райчев.

Райчев коментира още, че според повечето социолози, подкрепата от 1 милион гласоподаватели, които са избрали Румен Радев за президент, е таванът за БСП. По-думите му ГЕРБ от своя страна топят преднината си.

„Изравняването беше факт и седмица преди изборите. В един момент нещата опират до лидерство, до това кой би бил премиер, ако определена партия спечели изборите. Личността на г-жа Нинова донесе 150-200 хил. гласа на ГЕРБ в навечерието на изборите. Просто хората не желаеха тя да става премиер”, коментира Георги Харизанов. Според него при скорошни избори този сценарий би се повторил.

„Партиите ще вървят близко една до друга, с лека преднина на ГЕРБ. Парламентарните избори у нас водят до това лидерът на най-голямата партия да става и премиер. Хората не желаят Корнелия Нинова да е премиер и тази тенденция се затвърждава във времето”, коментира още Харизанов.

 „БСП стигна тавана си, трябва нещо голямо да се случи, за да го прекрачи. ГЕРБ не ми се вярва до май да издържат на преднината – не се вижда нещо хубаво, което им се случва, само скандали, скандали. Г-н Симеонов направи меча услуга – превърна скандалите в протести. Държа се прекалено арогантно”, коментира още Андрей Райчев.

Според Харизанов пък успех на изборите ще зависи напълно от Борисов.

„Никой не расте, очевидно доверието, което ерозира от управляващите партии, не се пренасочва нанякъде. Само от Борисов и ГЕРБ зависи дали тази ерозия ще се засили, дали ще спре или дали е обратима като процес”, заяви Харизанов.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Декември 2018 17:10
  БСП: Предстои кражбата на века - кабинетът ще преразпределя 10 млрд. лв. ГЕРБ отговоря: Правителството работи великолепно

   „Средствата, които се разпределят сега са 10% от приходната част. Това преразпределяне на средства ще остане в историята като кражбата на годината. Не казвам, че е кражбата на века, защото в началото на следващата година предстои преразпределянето на 10 млрд. лв. Кражбата на века предстои и мнозинството, със собствените си пръстчета, с които гласувате, носите отговорността.” 

 • Сряда, 05 Декември 2018 17:10
  Кутев: Събрахте 3 млрд. повече, но социалните разходи, които предлагахме, не са по душата на Борисов

  Можеше да започне строителството на нова детска  болница за 50 млн. лв., вместо да закриваме и застрояваме съществуващата болница, категоричен бе социалистът

 • Сряда, 05 Декември 2018 17:10
  Първан Симеонов: Отхвърлянето на машинното гласуване е политически срам

  Това, което стана с машинното гласуване, е политически срам. Аз съм анализатор, но мога да изразя и гражданска позиция. Това каза политологът Първан Симеонов – изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, по време на дискусия "Избори-прозрачност и доверие", организирана от президента.

  „Срам – от политическа гледна точка. Невъзможно е това нещо да се замита под килима всяка година, изборен цикъл след изборен цикъл. Ясно е, че това не може да стане сега и веднага, но трябва да има визия. Властта е склона да не си разваля спокойствието“, изтъкна още той, цитиран от "Фокус"

  Според Първан Симеонов, за да се ограничат проблемите в избирателния процес, президентството трябва да излъчи такъв сигнал.

  „Какво правим при тези демографски обстоятелства в страната? Хората в България разбират все по-малко какво значи образованието и какви знания трябва да имат. Имам едно генерално притеснение, всичко, което трябва да правим, е да улесняваме процеса“, коментира още политологът.

Оставете коментар